• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LUSINDASlípky, slepice, kuřata, vejce :-)
    NA_PYCZU
    NA_PYCZU --- ---
    LUSINDA: My máme barák na kraji vesnice u pole, spoustu let se nám nestalo, že by nám něco slepice vymlátilo, ale jako malá si pamatuju masakr snad každej rok, stačilo je jednou nezavřít a byl průšvih.
    NA_PYCZU
    NA_PYCZU --- ---
    SUFFOCATE: Mám sice automatický dvířka teprve půl roku, ale je to boží věc, jsou na světelný čidlo a ještě se mi nestalo, že by to holky nestihly. Často, když se výrazněji prodlouží den, nebo se znenadání zatahne, tak kouknu jestli jsou všechny uvnitř a zatím jsem spokojená. Baterky by měly vydržet rok, počítám, že v létě je vyměním, ať mám klid a baterky dodělám v něčem jiném.
    LUSINDA
    LUSINDA --- ---
    SUFFOCATE: bydlíme u lesa (obory) kuny tu jsou (vykunily nám kabely v autě :)) slípky nezavíráme 6 let a zatím klep klep vpoho.
    SUFFOCATE
    SUFFOCATE --- ---
    BLOODRAT: kvůli kunám apod. jsem myslela tu voliéru. Nějak nemám k automatickým dvířkům důvěru, třeba že se to nějak porouchá nebo tam ty slepice nestihnou vlézt. Na druhou stranu nevím, jak moc jsou kuny šikovné a jestli by voliéra byla k něčemu. Lišky se sem asi jen tak nedostanou, musely by dvakrát překonat plot, ale kuny tady jsou určitě.
    SUFFOCATE
    SUFFOCATE --- ---
    Paráda! Děkuji moc.
    Tak teď ještě vymyslet kurník. Ukážete své kurníky? ;) Tady mají všichni sousedi buď velké zateplené nebo zděné.
    BLOODRAT
    BLOODRAT --- ---
    SUFFOCATE: Kurník nezateplovat. Obecně se to nedoporučuje, živná půda pro čmelíci a jinou kek havěť. Slípky vydrží pár dní úplně bez problémů, když budou mít přístup k vodě (doporučuji nějaký kvalitnější "klobouk") a krmení.
    Rozhodně pak automatická dvířka, nebo vám to za doby nepřítomnosti vybrakuje tchoř, liška nebo jiná kuna. Já slepicum raději denně zavírám. Přijít ráno na hřbitov nechceš.

2500m2 je dost pro třicet slepic, natož pět. Klidně můžou běhat venku i v zimě, hrabkat si a být šťastné. Ono když bude moc hnusně, tak stejně nevylezou, nejsou hloupé. :)
    LUSINDA
    LUSINDA --- ---
    napáječka je super :-) k tomu dát ještě pár starých hrnců s vodou (krmivem)....pokud jedete pryč v létě tak slípky v horku dost pijou..... sousedy poprosit o letmou kontrolu. Daj to vpohodě i bez kontroly. :-)
    TOMBRIDER
    TOMBRIDER --- ---
    Za mne kurník nezateplovat. Slepice při chladu jen přestanou snášet. A šetří si energii. A při zahřátí kurníku přes noc. A ranní vypuštění na mráz. Jim nedělá dobře.
    TOMBRIDER
    TOMBRIDER --- ---
    SUFFOCATE: S přehledem.
    Pořiďte jim napáječku
    Bajonetová napáječka pro drůbež - 3 l | Líhně-inkubátory.cz
    https://lihne-inkubatory.cz/bajonetova-napajecka-3l/?gclid=CjwKCAiAvaGRBhBlEiwAiY-yMG6ZxU34SvchCw7pwX-2Kw3VaBVs3Xbdnc4EBsyRgweVo9zmpQpf1BoCJdsQAvD_BwE
    Krmítko
    Krmítko pro drůbež - 6 kg | Líhně-inkubátory.cz
    https://lihne-inkubatory.cz/krmitko-6kg/?gclid=CjwKCAiAvaGRBhBlEiwAiY-yMMkTEdiw9lPcHpGs4jp0Smi7l5KcrfM5k6Tx_v_o-fA-BlhLhMZNxxoCQMwQAvD_BwE
    A když jim před odjezdem vypucujete kurník. Tak vydrží i déle než pět dní bez kontroly.
    Jinak existují i automatické zavírání kurniku na čidlo a baterii. Takže netřeba tahat 230V
    SUFFOCATE
    SUFFOCATE --- ---
    Super diskuse!
    Rádi bychom si pořídili slepice, tak pět slepic, víc asi ne. Máme pozemek, kam by mohly přes den chodit. Je to ovčí výběh, asi 2500m2, se stromy, oplocené lesnickým pletivem. Jezdíme ale párkrát do roka pryč, tak na pět dní. Je reálné, pokud by měly nějakou voliéru, že vydrží samy s dostatkem vody a krmiva? Nebo je to úplně mimo a mám tu myšlenku hned zavrhnout? Představuji si, že pokud by měly voliéru, tak mohou mít kurník otevřený a mohou si chodit dovnitř a ven jak se jim zlíbí. V zimě samozřejmě ne, to nikam ani nejezdíme a určitě bychom je zavírali. S tím souvisí i druhá otázka a to kurník a nutnost zateplení. Zvládnou to v kurníku bez zateplení, když bude velký tak akorát pro pět slepic?
    LUSINDA
    LUSINDA --- ---
    než jsme měli prvního kohouta tak mi to přišlo dost zbytečný :-) Ale holky jsou s ním fakt šťastný - neperou se, chodí s ním na pastvu apod.
    LUSINDA
    LUSINDA --- ---
    SAT_ANN: všechny vejce jsou na jídlo....je dost nepravděpodobný, že ti slepička začne kvokat a budeš mít kuřátka. Kohout má v hejnu jinou úlohu - chrání slepice, hlásí že se blíží dravec/nebezpečí a ukazuje slípkám potravu. Slepice jsou s ním klidnější a organizovanější.
    SAT_ANN
    SAT_ANN --- ---
    Chci dělat kurník na jaře, když tu máme tu kohoutí debatu.
    Jak je to s vejcema s kohoutem v hejně? Jak se řeší oplodněný/neoplodněný vejce a celkově maintenance okolo toho?
    Když chci vejce na jídlo a ne na kuřata.
    LUSINDA
    LUSINDA --- ---
    Vajíčka a jejich barevnost. Na slípkách mě baví nejen variabilita barevnosti/formy peří a tvarů, ale také barevnost vajíček.....každá slípka má svůj odstín skořápky a vy poznáte, že snesla. (neplatí u bílých) :-D

Ta poslední fotka není se slepičími vajíčky, ale od Kajugské kachny. (krásné smaragdovočerné kachničky :-)

BLOODRAT
    BLOODRAT --- ---
    LUSINDA: Je to bojové plemeno, můžu potvrdit. Četla jsem o tom, ale realita předčila očekávání. Myslím že ten zmetek by byl schopný pustit se i do jestřába.

Jinak co se legendy týče tak má doopravdy černé maso, kůži a kosti.
    Vnitřnosti tedy normálně růžové.
    Polévka delikatesní, šamanské efekty bohužel nepozorovány.
    LUSINDA
    LUSINDA --- ---
    BLOODRAT: Ayam Cemani je bojové plemeno. :-( Na lidi neutočil? Jinak ještě jsou docela ostrý kohouti Araukan....malý, roztomilý, ale útočný.
    BLOODRAT
    BLOODRAT --- ---
    FUNG: Díky, ale trochu se bojím jak by se snesl se současným kohoutem.

Už jsem takhle musela řešit cemani kohouta. On byl skvělý. Drobného vzrůstu leč černý jak uhel z pekla, reprák jak ilegální techno, soused mi posílal ve tři ráno zuřivé SMS ať s tím debilem něco udělám že mu budí děti, vesničané bázlivě ukazovali prstem a šeptali cos o plivníkovi. Hlídal si své malé hejnko tří slepiček se kterými jsem začínala, pojímal a staral se naprosto ukázkově.

Pak začaly být problémy jak jsem přivážela další a další slepicum. Kohout se upnul na ty své tři odkvétající brécy jak nerudný manža a zuřivě bránil jakémukoli sociálnímu mezislepičímu kontaktu, dokonce odháněl jakékoli nové slepicum od krmítka. Odstavování, sbližování, antikanibal spreje, nic nepomohlo.

No a pak když jsme se přestěhovali a hejnko začalo bobtnat, dostali jsme od dobré duše Sussex kohúta. Výstavní, velký, hrdý kousek. Než jsem stačila vyřešit nerudovské dilema dvou kohoutů a jednoho smeťáku, dostali se k sobě a sussex neměl zrovna success, za pár vteřin se válel v krvi, ten malý černý zmetek ho roztrhal.
    Takže jsem sekerou vyléčila oba bo jeden byl na zdochnutí a druhý na zabití.
    Pořídil se nový mlaďoučký sussex kohout který se ujal celého hejnka s takovým nadšením, že prcá i perličky.

Ale od té doby doporučuji kudy chodím Ayam Cemani. Nudíte se? Kupte si kohouta.
    FUNG
    FUNG --- ---
    BLOODRAT: nechces jednoho hedvabnicka kohoutka?
    BLOODRAT
    BLOODRAT --- ---
    MOODYCAT: Ale prd nesnáším, v tom není nic osobního, jen si ty oči panebože hlídej a neblbni kvůli parádě, trnou mi z toho zuby. :)

Jináč se klidně zastav, esli budeš mít cestu přes táborsko, spíš tedy raději na jaře, teď je tu ještě pořád bordel a celé to vniká. :)
    Stěhovali jsme se rafinovaně v prosinci a chumelenici, aby to stálo za to.
    MOODYCAT
    MOODYCAT --- ---
    BLOODRAT: Ja vim, ze me nesnasis, ale na slepici zoo bych se velmi rada prijela podivat :).
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam