• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LUSINDASlípky, slepice, kuřata, vejce :-)
    LUSINDA
    LUSINDA --- ---
    EXCITE: Můžu ti vzít do Prahy násadbová vajíčka od svých slípek (mám 3 kohouty) slípky mám velké těžké - směs barev bílé se zrzavým krkem - pařátky šedé, bílé, černé s měděným krkem, černé se smaragdovým leskem peří, dalmatinové (bílé s fleky černého peří. Pokud nechceš mix tak můžu dát kontakt na chovatele viz. spodní obrázek lokality - Velvary, Benešov, u Berouna.
    EXCITE
    EXCITE --- ---
    Jinka asi bych na jaře potřeboval pár oplodněných vajec, máme jednu spolehlivou kvočnu,ale nemáme kohouta. Pha, Kladno a okolí.
    EXCITE
    EXCITE --- ---
    LUSINDA: Jo, dělal jsem to. pokud máš elektrickou líheň tak , neděláš nic. Líheň vše zařídí, jen musíš dolévat vodu, pokud by se odpařila..
    LUSINDA
    LUSINDA --- ---
    už nechci čekat na kvočnu :-) tak zkoušíme umělý odchov. 🐔🐤🐤🐤🐤🐤
    LUSINDA
    LUSINDA --- ---
    Zdravím, je tu někdo kdo líhne kuřátka z líhně? :-) v dubnu budu zkoušet vajíčka Wyandotky velké stříbrné, Amrocky a Bresse Gauloise tak bych ráda jakýkoliv tip. (na co si dát bacha apod.)

CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    a popelky si lebedí, že slezlo to bílé svinstvo.... asi jsem to měla natočit, jak se tam rochnily....

MOODYCAT
    MOODYCAT --- ---
    CAROLIAN: To je nadhera :)!
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    z naší zahrádky.... v noci mínus pětadvacet, v chlívku (kde mají bydlení i slepice) mínus deset... ráno venku mínus dvanáct, ale sluníčko a za větrem.... chybí tam jedna slípka, asi zrovna plnila plán snášky....

BLOODRAT
    BLOODRAT --- ---
    CAROLIAN: Tak tak, každé slepicum se stává na podzim automaticky vlastníkem nového kvalitního péřového spacáku. :)
    TOMBRIDER
    TOMBRIDER --- ---
    LUSINDA: Taky nezavírám. Největší masakr jsem měl od sousedovic dementních buldočků. Co prokousali plot.
    Jinak klid.
    Klep klep ;)
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    SUFFOCATE: k tomu zateplení - slepice mají peří, když spí, tak si tím přikrývají i ty holé nohy - zvládnou i poměrně brutální mrazy, POKUD neomrznou - tj. neměly by mít v tom prostoru bláto, moc slepičinců a celkově vlhkosti. Bidýlko atd. všechno dřevěné nebo "nepřimrzací" (viz. Obecná škola, jak tam přimrzli žáci k zábradlí).
    Když máme hodně zimu (u nás v noci klidně -25), tak přikrmuju kukuřicí - někde jsem četla, že právě kukuřici déle tráví = déle se zahřívají

(odbočka - jenom my, šelmy, se zahříváme pohybem, býložravci a zjevně i ti ptáci, jsou zahřívaní mikrobiologickou laboratoří v trávicím traktu - takže v zimě fakt dbát na to krmení, a i jim třeba víc "dopřát")
    CHER
    CHER --- ---
    BLOODRAT: my máme psy, kteří jsou celoročně venku, takže podobnou havěť sem nepustí. Zejména jezevčík :-)
    BLOODRAT
    BLOODRAT --- ---
    NA_PYCZU: Masakr každý rok má otec, tomu to různé bystroušky porcují i v poledne.

Já jsem díky tomu docela paranoidní a fakt je hlídám, no zatím nevykuněno. Jenom párkrát smrt z čistého nebe, jestřábi tu jsou, tomu člověk nezabrání. Uvidím esli pomůžou teď ty perle.
    NA_PYCZU
    NA_PYCZU --- ---
    LUSINDA: My máme barák na kraji vesnice u pole, spoustu let se nám nestalo, že by nám něco slepice vymlátilo, ale jako malá si pamatuju masakr snad každej rok, stačilo je jednou nezavřít a byl průšvih.
    NA_PYCZU
    NA_PYCZU --- ---
    SUFFOCATE: Mám sice automatický dvířka teprve půl roku, ale je to boží věc, jsou na světelný čidlo a ještě se mi nestalo, že by to holky nestihly. Často, když se výrazněji prodlouží den, nebo se znenadání zatahne, tak kouknu jestli jsou všechny uvnitř a zatím jsem spokojená. Baterky by měly vydržet rok, počítám, že v létě je vyměním, ať mám klid a baterky dodělám v něčem jiném.
    LUSINDA
    LUSINDA --- ---
    SUFFOCATE: bydlíme u lesa (obory) kuny tu jsou (vykunily nám kabely v autě :)) slípky nezavíráme 6 let a zatím klep klep vpoho.
    SUFFOCATE
    SUFFOCATE --- ---
    BLOODRAT: kvůli kunám apod. jsem myslela tu voliéru. Nějak nemám k automatickým dvířkům důvěru, třeba že se to nějak porouchá nebo tam ty slepice nestihnou vlézt. Na druhou stranu nevím, jak moc jsou kuny šikovné a jestli by voliéra byla k něčemu. Lišky se sem asi jen tak nedostanou, musely by dvakrát překonat plot, ale kuny tady jsou určitě.
    SUFFOCATE
    SUFFOCATE --- ---
    Paráda! Děkuji moc.
    Tak teď ještě vymyslet kurník. Ukážete své kurníky? ;) Tady mají všichni sousedi buď velké zateplené nebo zděné.
    BLOODRAT
    BLOODRAT --- ---
    SUFFOCATE: Kurník nezateplovat. Obecně se to nedoporučuje, živná půda pro čmelíci a jinou kek havěť. Slípky vydrží pár dní úplně bez problémů, když budou mít přístup k vodě (doporučuji nějaký kvalitnější "klobouk") a krmení.
    Rozhodně pak automatická dvířka, nebo vám to za doby nepřítomnosti vybrakuje tchoř, liška nebo jiná kuna. Já slepicum raději denně zavírám. Přijít ráno na hřbitov nechceš.

2500m2 je dost pro třicet slepic, natož pět. Klidně můžou běhat venku i v zimě, hrabkat si a být šťastné. Ono když bude moc hnusně, tak stejně nevylezou, nejsou hloupé. :)
    LUSINDA
    LUSINDA --- ---
    napáječka je super :-) k tomu dát ještě pár starých hrnců s vodou (krmivem)....pokud jedete pryč v létě tak slípky v horku dost pijou..... sousedy poprosit o letmou kontrolu. Daj to vpohodě i bez kontroly. :-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam