• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LUSINDASlípky, slepice, kuřata, vejce :-)
    CHER
    CHER --- ---
    Nám už slípky krásně snáší. Před cca 1,5 měsícem jsme řešili, že se začaly klovat, často až do krve. Dostaly na hlavu "brýle" a je klid.
    BLOODRAT
    BLOODRAT --- ---
    Nějaké nové přírůstky. Začíná nám tu bujet solidní diverzita. :)

Parukářka vedle orpingtoniky fakt vtipná, takovej vrabčáček vedle telete. :)
    AAHHWISEGUY
    AAHHWISEGUY --- ---
    preposilam sbirku od kamaradu...

Kurník šupa! - Podporte chod komunitného kurína v Novej Cvernovke | Donio
    https://www.donio.sk/kurnik-supa?
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    JESTEDMAN: já jsem teď udělala takové obaly na kýble s vodou - mám jemné plastové pletivo, z kterého jsem vyrobila takovou dlouhou "ponožku" do které jsem nacpala slámu a udělala z toho záchranný kruh kolem kýblů.
    Juta by asi byla lepší než plast, ale vzala jsem to, co jsem měla po ruce.
    Sláma má výhodu v tom, že se "nenacucá" - a když to slepice sežerou, tak se jim nic nestane - a na jjaře to hodíš na kompost.
    BLOODRAT
    BLOODRAT --- ---
    CAROLIAN: Už je oddělujeme do mrazáku, zbývají dvě.
    Dneska máme první vajco, tak to asi bylo tím.
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    BLOODRAT: moje dvouleté slepice taky teď nenesou - taky už to bude v řádu cca dvou tří měsíců (mám různá plemena, tak se to různí). Pořídila jsem tedy letošní slípky od lidí, kteří se chtěli zbavit.... tak mám vejce od těch nových a doufám, že se holky zase prostřídají a nějaké to vejce na mě sem tam vypadne (mám tři staré a tři mladé slepice).
    Snůška hodně záleží na teplotách, jak byly tady ty mrazy, tak jsem byla ráda, že jedno vejce denně - co mrazy povolily, tak dneska najednou vejce čtyři (tj. zřejmě snesla i jedna z těch "starých").
    Moje slepice mají přístup do kozího chlívku (tepleji, závětří, a možnost najít různé zbytky po kozím krmení), přidávám jim červy a kočičí žrádlo, občas jim přidám i vejce (např. to zmrzlé prasklé - uvařím a hodím zpět slepicím - když mi přijde, že to nerisknu pro naší konzumaci, když bylo prasklé v chlívku).
    A v pošmourných dnech v chlívku svítím - právě kvůli slepicím, abych jim trochu prodloužila den alespoň na tu oficiální délku dne a nebyly ve tmě už ve tři odpoledne.

Nicméně měly by mít možnost v klidu se nažrat, nemáte možnost slepice a perle oddělit?
    BLOODRAT
    BLOODRAT --- ---
    Já už nemám třetí měsíc ani vejce. :(
    Slepice jsou rozmazlené, nevím co už jim přilepšit. Teď jsme si řekli s mužem že vyvraždíme perle. To je poslední co nás napadá. Jsou zlé, od žrádla zaženou i kohouta.
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    *Plains* samozřejmě...
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    TOMBRIDER: no skoro :-)) High Planes pod Skalistýma horama... právě se nám prohnal polární cyklón, mínus třicet tu není obvyklý...
    TOMBRIDER
    TOMBRIDER --- ---
    CAROLIAN: Venku -31°C? Probuh kde máš kurník? V Kanadě?
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    TOMBRIDER: mě taky v mrazech snáší..... venku -31, uvnitř -17... kdyby někoho zajímalo, jak vypadá mražený vejce... :/

TOMBRIDER
    TOMBRIDER --- ---
    Mám výběh uzavřený hustou sítí. Což obnáší sněhovou pokrývku která se blbě čistí. Jelikož jak se na to šáhne, tak to sype jak moučkovej cukr přes sítko. A člověk je jak vanilkovej rohlíček. Což je hezké do doby než skončí za krkem..
    Ale jinak pořád i v mrazech snáší. Jsem mile překvapen.
    LUSINDA
    LUSINDA --- ---
    jeden kuřecí vtípek na odlehčení :-) Jak vám krásky zvládají karanténu?

CHER
    CHER --- ---
    JESTEDMAN: na webu Slepičář jsem našla tuhle vychytavu: Slepičářovy vychytávky
    Pokud s elektrikou nekamarádíte a neradi v zimě pobíháte venku, zkuste do vlažné vody v napáječce přidat polévkovu lžíci kuchyňského oleje. Olej vytvoří na hladině vody mastný film a voda vydrží v kapalném stavu déle. Dávkování by mělo být v poměru 5 litrů vody a jedna lžíce oleje. A ještě jeden bonus vám tato vychytávka přinese, a to lesklé peří nosnic díky oleji.
    LUSINDA
    LUSINDA --- ---
    SUFFOCATE: v únoru v Lysé by měly být také na prodej i slípky :)

ÚNOROVÝ TRH ZVÍŘAT ⏤ Výstaviště Lysá nad Labem
    https://www.vll.cz/unorovy-trh-zvirat

JESTEDMAN: taky by se hodil....u nás slípky mají velké hrnce a každý den vyléváme a naléváme vodu novou
    SUFFOCATE
    SUFFOCATE --- ---
    JESTEDMAN: vím, že to hodně lidí řeší výhřevnou podložkou. Ale ta bývá do sítě, takže ne každý ji může použít.

My už máme konečně hotový kurník, jen pár drobných dodělávek. Teď ještě ty slepice. Takhle na zimu se těžko seženou, že?
    JESTEDMAN
    JESTEDMAN --- ---
    jak řešíte napájení v zimě? Nemám vyhřívaný kurník, voda mi včera zmrzla. Dolil jsem teplou, tak jim chvilku vydržela, ale může se stát, že člověk zapomene nebo někam odjede.... nemá někdo nějaký dobrý, levný, efektivní nápad?
    CHER
    CHER --- ---
    BLOODRAT: taky těm našim trvalo než se roznesly. Ale myslíme si, že nám neprodali slípky stejně staré. Měly mít 17.týdnů a některé byly menší a i teď nejsou úplně stejně velké. Některé mají už pěkné hřebínky a některé je mají malé.
    BLOODRAT
    BLOODRAT --- ---
    CHER: Naše mrchy stále nesnášenlivé. Jako pauza dobrý, jasně, ale mít ze 14 slepic jedno až dvě vaja denně mne úplně nebaví. Tuhle jsem dělala rodině hromadu řízků a musela plato potupně koupit. :(
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam