• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    LUSINDASlípky, slepice, kuřata, vejce :-)
    JESTEDMAN
    JESTEDMAN --- ---
    no, nám dvě cemanky přestaly snášet před 14 dny, teď to vypadá, že i přepeřují, svině, no máme kvočnu bokem, možná je to sere, trochu víc ji hejčkáme.

    tady je naše prvorodička, vyklubala se včera

    SUFFOCATE
    SUFFOCATE --- ---
    CAROLIAN: díky, dala jsem víc sena do hnízd, do každého keramický podkladek. Vařená vejce teď dostaly dvakrát, obden.A dnes ráno zase překvapení. Jedno rozbité vejce v kurníku před hnízdem a v jednom z hnízd slepice, pod sebou tři vejce a oba ty keramické podkladky. Tak jsem jí vyhodila z kurníku ven, vejce sebrala a podkladky dala zpátky tak, aby v každém hnízdě byl jeden. Jsem z těch slepic už celá vedle. :)) Budu chodit koukat, jestli tam zase nezasedla na ty podkladky a kdyžtak ji zase vyženu ven.
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    SUFFOCATE:
    1) co máš v hnízdě za podestýlku? Pokud to rozhrabou až na dřevo (nebo prostě tvrdý podklad), tak se vejce nakřápne při snášení a slepice ho rozklobou - takže řešit podestýlku - ale napřed všechno vyhodit a vyčistit. Nejlíp mi fungují hobliny - měla bych raději slámu, ale to hned vyhází ven, ty hobliny (zverimex, podestýlka pro morčata) fungují dobře. Pokud je rozklobané vejce mimo hnízdo, tak bych řekla, že ho tam slepice prostě snesla, vejce se nakřáplo na tvrdém podkladu a pak ho sežraly...
    Takže ano - asi přidat i další místa na snášení vajec mimo hnízdo... já jsem nové slepice (dostala jsem je jako cca půlroční, zvyklé snášet ve stodole kde se dalo, do bedýnek a tak) zavírala do kurníku, aby se naučily snášet v kurníku / hnízdě.

    2) přidala bych i zdroj bílkovin / tuků... buď uvařit nakřapnutá nebo jinak podezřelá vejce, koupit sušené červy - a nebo jim míchat kočičí granule do žrádla (kupuju obvykle s lososem)

    3) dávala jsem i podkladky - a už si nepamatuju, jestli jsem je namáčela do octa či čeho? Aby jim to "smrdělo" a neměli tendenci do skutečných vajec klobat.

    Jedna moje slepice ale odmítá snášet v kurníku - zásadně snášela v kozím krmelci, hodila jsem přes vršek misku, aby tam neměla místo na snášení - vyřešila to po svém a snáší do misky.... ale občas jí to nějak nevyjde (nemá trpělivost?) a vejce snese mimo - a pokud padne do krmelce, tak se vykutálí ven a praskne... dneska jsem jí zrovna zastihla v momentě, kdy už se chystala opustit misku (aby se podívala, co jsem přinesla dobrého) a vejce ještě "viselo"... prostě je to s ní těžký, no.... ale ostatní slepice jí šikanují, takže často ani v kurníku nespí a žádá azyl v chlívku... tak se asi nemám co divit, že nesnáší v kurníku? Prostě někdy je to marný, je to marný, je to marný :-))

    SUFFOCATE
    SUFFOCATE --- ---
    Jsou letošní, odhadem tak půl roku staré. Mají velký výběh, pšenici, mleté skořápky a občas zbytky z kuchyně.
    TRAFO
    TRAFO --- ---
    SUFFOCATE: Jak jsou staré? Sypete jim nějaký zdroj vápníku?
    CAMELLA
    CAMELLA --- ---
    SUFFOCATE: no jsem zvědavá, zda se ti to povede vyřešit, tchán tvrdí, že jak se slepice naučí na vejce, tak je konec a musí jít do polévky.
    SUFFOCATE
    SUFFOCATE --- ---
    Slepice klove vejce
    Máte někdo osvědčený tip na zbavení se zlozvyku kování vajec? Máme 4 slepice a zřejmě jedna žere vejce. Nevím která. Přijde mi, že ochutnala z nějakého rozbitého vejce (občas ještě snesou v měkké skořápce) a už tři dny po sobě jsem našla rozklované vejce. Nikdy v hnízdě, vždy bylo buď v kurníku nebo venku před kurníkem. Vejce se snažím brát dopoledne hned jak snesou. Mají dvě hnízda, přemýšlím, že udělám ještě jedno venku v nějaké bedýnce, ať mají víc možností. Taky chci zkusit podkladky, jen nevím, kam je dát? Když je dám i mimo hnízdo, nezačnou to snášet jinam než do hnízda? Zkoušel někdo tu fintu s vejcem naplněným hořčicí?
    BLOODRAT
    BLOODRAT --- ---
    LUSINDA: Ta šedivá upřímně nevím, pantáta je Sussex. :)
    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    SEKELLE: mám kurník údajně pro deset slepic a mají tam tři boxy... slepic mám pět, snáší do dvou z těch tří + jedna vytrvale snáší do kozího krmelce do sena (ale ta taky nechodí spát se soudružkama slepicema do kurníku, spí v kozím chlívku :-) - ta to nějak vůbec nepochopila... ale je to malinká bázlivá slepička, tak možná proto)
    SEKELLE
    SEKELLE --- ---
    LUSINDA: mockrát děkuju
    LUSINDA
    LUSINDA --- ---
    SEKELLE: ne nemusí :-) snášecí místa můžeš mít i mimo kurník. Naše slepice (je jich asi 26) mají cca 11 snášecích míst a používají cca 4 až 5 o ostatní nejeví zájem.
    SEKELLE
    SEKELLE --- ---
    Ahoj ahoj, mám dotaz. Stavim teď poprvé kurník pro 10 slepic a potřebuju vědět jestli má mít každá slepice svůj vlastní box na snášení vajec.
    LUSINDA
    LUSINDA --- ---
    BLOODRAT: co to je za mix? ta šedivka a kropenky? :-)
    BLOODRAT
    BLOODRAT --- ---
    Pípáčci slaví měsíc, vybarvuje se to moc hezky. :)

    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    SUFFOCATE: mám zavírání na setmění - ale na noc je zvěř zavřená v malém výběhu kolem kozího chlívku - takže opožděná slepice se může jít vyspat do chlívku... Kunu by ten můj výběh nezastavil, ale větší zvíře ano... plus teda jsou tam kozeny (trpasličí plemeno, ale přeci jen).... takže já volím strategii soustředných obran - zvěř má velkou oplocenou pastvinu, v ní menší dvorek a v něm chlívek a kurník.

    Jinak jedna ostýchavější malá slepička chodí spát ke kozám poměrně pravidelně... ta se soudružkami slepicemi být nechce...
    SUFFOCATE
    SUFFOCATE --- ---
    Díky za reakce, posuneme jim to teď na 21.00 a uvidíme. Úplně otevřené to nechci nechat, jsme kousek od lesa, kuny, lišky.
    TRAFO
    TRAFO --- ---
    SUFFOCATE: Když jsem takhle jeli jednou pryč, tak jsme nechali otevřeno týden. Po návratu všechno ok. Od té doby už jsme u toho zůstali. Je to víc jak dva roky a nic se za tu dobu nestalo. Kuny u nás jsou a psa nemáme.
    Nejdřív jsem byl proti, ale už jsem si na to zvykl jak ty slepice.
    BLOODRAT
    BLOODRAT --- ---
    SUFFOCATE: Mám automatická dvířka nastavená na setmění a ještě mám HW čip "režim pro kachny", který zpožďuje zavření na půl hodiny po západu slunce. Včera jsem pracovala na zahrádce mezi slípkami a ještě v půl deváté bylo normálně vidět a to teprve zalejzali poslední opozdilci.

    Já sama s lehce posunutým zavřením dvířek nikdy neměla problém, naopak to mám takhle schválně i třeba kvůli novým slepičkám které se ostejchají večer do kurníku mezi staré bréci.
    BLOODRAT
    BLOODRAT --- ---
    Pípáci dostali nové bydlo, rostou jak z vody. :)

    CHER
    CHER --- ---
    SUFFOCATE: my to máme nastavené na stmívání, ne na konkrétní hodinu. A už se naučily, venku nezůstávají.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam