SUFFOCATE:
1) co máš v hnízdě za podestýlku? Pokud to rozhrabou až na dřevo (nebo prostě tvrdý podklad), tak se vejce nakřápne při snášení a slepice ho rozklobou - takže řešit podestýlku - ale napřed všechno vyhodit a vyčistit. Nejlíp mi fungují hobliny - měla bych raději slámu, ale to hned vyhází ven, ty hobliny (zverimex, podestýlka pro morčata) fungují dobře. Pokud je rozklobané vejce mimo hnízdo, tak bych řekla, že ho tam slepice prostě snesla, vejce se nakřáplo na tvrdém podkladu a pak ho sežraly...
Takže ano - asi přidat i další místa na snášení vajec mimo hnízdo... já jsem nové slepice (dostala jsem je jako cca půlroční, zvyklé snášet ve stodole kde se dalo, do bedýnek a tak) zavírala do kurníku, aby se naučily snášet v kurníku / hnízdě.
2) přidala bych i
zdroj bílkovin / tuků... buď uvařit nakřapnutá nebo jinak podezřelá vejce, koupit sušené červy - a nebo jim míchat kočičí granule do žrádla (kupuju obvykle s lososem)
3) dávala jsem i podkladky - a už si nepamatuju, jestli jsem je namáčela do octa či čeho? Aby jim to "smrdělo" a neměli tendenci do skutečných vajec klobat.
Jedna moje slepice ale odmítá snášet v kurníku - zásadně snášela v kozím krmelci, hodila jsem přes vršek misku, aby tam neměla místo na snášení - vyřešila to po svém a snáší do misky.... ale občas jí to nějak nevyjde (nemá trpělivost?) a vejce snese mimo - a pokud padne do krmelce, tak se vykutálí ven a praskne... dneska jsem jí zrovna zastihla v momentě, kdy už se chystala opustit misku (aby se podívala, co jsem přinesla dobrého) a vejce ještě "viselo"... prostě je to s ní těžký, no.... ale ostatní slepice jí šikanují, takže často ani v kurníku nespí a žádá azyl v chlívku... tak se asi nemám co divit, že nesnáší v kurníku? Prostě někdy je to marný, je to marný, je to marný :-))