LUSINDA: slepičky, které jsem dostala jako starší, byly zvyklé snášet do košíků, a musela jsem je na pár dní zavřít v kurníku (kurník má malý výběh, nebyly jen uvnitř). Roli podle mě hrají i umělá vejce - když tam je vejce, tak je větší pravděpodobnost, že tam snesou...
Nicméně - jedna slepice snášela vytrvale v krmelci na seno v kozím chlívku. Když byla v kurníku, tak snesla vejce doprostřed kurníku (kde pak třeba i prasklo a ostatní slepice to rozklobaly) - takže jsem to vzdala a na krmelec přidala krabici a snáší do krabice na krmelci (když snášela do krmelce, tak vejce pak propadlo mřížkou ven a často se rozbilo + kozy nechtěly žrát seno, v kterém se popelila slepice).
Tahle slepice teda celkově s ostatníma nevychází, je nejmenší a ony jí šikanují, takže často v chlívku i přespává a funguje si po svém... tak to nechávám být...
Tím chtěl básník říct, že buď teda slepice zavřít na nějakou dobu do omezeného prostoru, aby se naučily chodit do hnízda - a nebo naopak uzpůsobit prostor tak, aby mohly vejce snášet bezpečně na místě, které si vybraly....