• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    VOIKUKKAFotovýzva
    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    KRISKA: ja uz to nebudu dal komentovat, je to tema na obsahlou diskusi ktera stejne nic neresi. Kazdopadne, pokud bych se nekdy nedopatrenim mel dostat do pozice, ze bych mel vyhlasovat dalsi tema, tak se tohoto privilegia ve prospech dalsiho v poradi timto zrikam :) Prisne vzato pro publikovani fotografii obecne maji platit pravidla jaka musis podepsat treba coby kontraktor obrazovych databank, a ty znamenaji ze musis predlozit release treba i od majitele zobrazenych budov nebo firem jejichz logo je videt :) me osobne to u nekomercnich zverejneni prijde zbytecny, nyx je neverejna a nekomercni platforma (nedostanes se sem bez loginu). U fotek lidi je bezny ze se fotografovanyho pokazdy zeptam, jestli s publikaci souhlasi, respektive co by mu konkretne vadilo a ridim se tim. Kvuli tehle komplikaci se dobrovolne zrict moznosti fotografovat jednu z nejzajimavejsich disciplin mi prijde nepochopitelny. Ale ja nemusim chapat vsechno, za me ok, ale jak pisu, volba tematu odted beze mne ;)
    VOIKUKKA
    VOIKUKKA --- ---
    KRISKA
    KRISKA --- ---
    BLOWUP: ja souhlasim s nelas, nebudu nikde davat fotky me rodiny nebo kamaradu, a myslim, ze tato drobnost brani hodne lidem neco ze sveho archivu dat. i kdyz treba nyx neznaji a nikdy bu se to nedozvedeli, prijde mi to... proste nevhodny. vyjimecne dam sebe, ale sama sobe portrety nedelam... a vetsinou proste lidi patri do soukromyho alba na ukazani tem lidem ci spolecnym znamym...
    ARNIWUP
    ARNIWUP --- ---
    Jedinkrat jsem fotil ve studiu. Je to slozity. A je to davno.
    Se souhlasem id XENA.

    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    BLOWUP: no zjevně to nefotí "každej" :-))) ať už z lenosti (já - pořád mi to přijde hodně složitý) nebo třeba z toho, že tomu člověku to nic neříká (opět já - jsem introvert a lidi mě spíš obtěžují než cokoliv jinýho - a tak mě vlastně ani nenapadne vzít foťák - což mě třeba u pohybování se přírodou "napadá furt")...

    Ale tak abych jen neplkala - mimo soutěžní - jedna z prvních pilotek (žen) horkovzdušných balónů... lítá jánevím - třicet? - let a je to člověk, kterému se nebojím vlézt do koše...

    VINC
    VINC --- ---
    S tátou na houbách (archiv, analog scan)
    AETHER
    AETHER --- ---
    Jedna schválená Kementari.

    HAJOUNEK
    HAJOUNEK --- ---
    Blowup nectí soukromí lidí, pojďme nectít Blowupovo úzké zadání.. self portrét s Jéňou, tomu už je to šumák snad..
    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    CAROLIAN: jj, ja to beru :-) Ja naopak prvnich asi patnact let fotil jenom lidi, primo na ulici, z metru rovnou do ksichtu, bez ptani samozrejme. Casem se to zmenilo, ale lidi mam na fotkach definitivne vetsinu. U portretu ale jde o disciplinu ktera z 99% vznika nejenom se souhlasem fotografovane osoby, ale dokonce vetsinou i na objednavku, nebo je alespon tolerovano ze ji nekdo foti. U lidi postizenych fotografem v domacnosti jsou na to vetsinou vsichni zvykli, stejne tak jako okruh znamejch. A v dobach kdy jsem jeste frekventoval ruzny tvurci skupiny byl portret disciplinou kterou z cvicnejch duvodu provozoval kazdej kdo nefotil jenom broucky makrem - da se na tom delat se svetlem a tak. Dtto treba svatby - kdybych tam nefotil i portrety, tak bych chcipnul nudou. Proto jsem ziskal dojem, ze to vlastne foti kazdej, sorry no.

    Jinak, vybaveni na to neni extra potreba zadny, moje nejlepsi veci nevznikly ve studiu, ale proste u okna. Nechci to tu spamovat, ale jako pokus o vysvetleni meho omylu tri priklady, vsechny s osvetlenim u okna. Ten sedovlasej pan je spisovatel, fotil jsem mu oficialni portrety na zadni stranu jeho knizek a on trval na tom, ze chce v pozadi mit jeden z mych obrazku, na kterym shodou okolnosti jsou dve moc prima slecny z nyxu ;-)

    CAROLIAN
    CAROLIAN --- ---
    BLOWUP: problém je v tom, že fotit portrét jako takový je docela těžké (technicky) - ty zjevně lidi fotíš furt (a dáváš lidi i k tématům, kam se moc nehodí), no a já to mám třeba naopak - lidi nefotím, tj. nemám sbírku fotek s nějakými "modely", kteří souhlasili s focením a byli ochotní se nechat fotit v různých situacích a pozicích (a nemám na to ani vybavení - třeba osvětlení - ani zkušenosti)... takže modely nemám.
    Momentky jsou momentky s mými kamarády, rodinou atd. - a ty zkrátka do veřejné diskuze dávat nebudu - i kdyby náhodou byly povedené (jako že většinou nejsou - momentka má různé nedostatky - blbé pozadí, blbé osvětlení atd.). Plus ten souhlas... jedna věc je, že si někdo plácne něco na fejsbuk, jiná věc je kdyby tu fotku zveřejnil někdo jiný na nějakém veřejném serveru...
    HOVADAK
    HOVADAK --- ---
    Své blízké sem raději dávat nebudu, ale Mistr Jan to snad zvládne.

    PETRUCCI
    PETRUCCI --- ---
    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    ELSINOR: Ach! La belle noiseuse! Muj absolutni favorit! Mam dokonce i reziserskou verzi, ta ma tusim asi tri hodiny :-)

    Ja se priznam, ze jsem to fakt nemel na radaru, mea culpa maxima. So what, pristi tejden nekdo muze navrhnout neco s kotatkama :-)
    ELSINOR
    ELSINOR --- ---
    BLOWUP: Už při čtení zadání tématu mi bylo jasný, že přesně tohle nastane. :)
    A teď to myslím úplně nejízlivě, ale všichni tu víme, co je portrét, ne? Ale asi nám nepřijde vhodný sem házet fotky lidí bez svolení, který profesionální fotograf má. Navíc já třeba nesnáším, když mi někdo cpe foťák před obličej a sama to taky nedělám. Focení lidí a zachycování nějakých pravd o nich je dost intimní a ošemetná záležitost.
    A ano, máš pravdu, internet je plnej fotek lidí, ale to jsou z velké části selfíčka, případně nějaký influencerský fotky na IG a tak. To je fakt něco jinýho.
    Určitě tohle vše vypovídá hodně o nejen dnešní společnosti. Připomnělo mi to La Belle Noiseuse, kde Michel Piccoli ten opravdovej portrét Emmanuelle Béart zazdí, protože by to bylo pro lidi asi moc. Místo toho jim ukáže jinej, kterej je přesně to, co chtějí vidět.
    SARUMANKA
    SARUMANKA --- ---
    Prababička Vlasta

    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    Tyjo, ja to vzdavam :-) V dnesni dobe, kdy je internet plnej miliard fotek ktery znazornujou nejakej oblicej nyx neni schopnej postnout jakkoli artikulovanej obrazek kterej se vejde do pojmu "portret". Wow :-)

    Ja jsem proto umyslne ten pojem definoval hodne otevrene, i jako dejme tomu ne uplne nahodnou momentku, ale uz to se zda byti prilisnou vyzvou. Zvedavost mi nedala a tak jsem si sel zpetne prohlednout jake obrazky sem prisly v minulosti, a skutecne: obrazky lidi tvoricich hlavni motiv tu jsou skoro jenom ode mne :-) To mi opravdu uplne uniklo, sorry, mea culpa! Prijde mi to jako zajimavej aspekt dnesni spolecnosti a asi me to primeje k zamysleni nad tim, co to znamena. Anyway: pro ty kdo to presto chteji zkusit, zde par prikladu - davat palecky mi nemusite, berte to jako mimo soutez.

    A potom ze se clovek na tech internetech nedozvi nic novyho!

    KURE
    KURE --- ---
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    BLOWUP: Ano. Nefotím nikoho nevyžádaně. Momentky s pozickami po vystoupení jsem nějaké nacvakala, i ty holky natočila, aby byly z lepšího úhlu, ale tohle sdílet někde veřejně bez explicitního souhlasu je pro mě no-go.

    Téma bylo portrét, na fotce je portrét. Sorryjako. Ale klidně se můžu smazat, bude-li to nějaký větší problém :)
    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    Zadane tema bylo portret, nikoli fotografie portretu, just sayin. To je to tak tezky, namirit nekomu fotak do ksichtu a zmacknout? :-)

    Ale zase tak dulezity to neni, just go for it tiger! :-)
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    Focení lidí se zásadně vyhýbám, navíc mi přijde, že focení portrétu není pro amatéry, ale spíš (polo)profesionály... čímž se okruh přispěvatelů tak nějak.. hodně zužuje. A taky by mi bylo proti srsti zveřejňovat fotky lidí bez jejich souhlasu.
    Ale zase.. pár fotek portrétů asi někde mám. Tahle je má oblíbená.

    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam