Dalsi report z hranice
Vijayshekhar Nerva
Zpráva o hraničním přechodu Polsko/Ukrajina – pro ty, kteří chtějí pomoci
Odjeli sem k polským hranicím dnes odpoledne (zhruba 9 hodin), abyste odevzdali věci a vyzvedli lidi. Do Prahy jsem se vrátil v sobotu kolem 1:00.
Zde je to, co jsem udělal:
1. Jel na celní kontrolu, byl přesměrován policií tam, kde byli lidé překračující hranice. Sídlí v dočasném logistickém parku.
2.vypadly zásoby. Toaletní potřeby a léky byly oceněny, oblečení nebrali. Prý mají dost.
3. Šel jsem dovnitř a zeptal se vojáka, kde bych se mohl přihlásit jako řidič. Požádal mě, abych šel k informačnímu pultu, který provozují mladí dobrovolníci. (všude se používá google překladač)
4. Dobrovolníci se mě zeptali, kde bych mohl vzít lidi, řekl jsem, že všude. Měl cedulku s nápisem „dovezu vás kamkoli na Slovensko, do Česka a Polska zdarma“. Maminka a syn mě zaslechli a zeptali se mě, jestli bych je mohl odvézt na letiště v Krakově. Řekl jsem ano a zeptal jsem se dobrovolnice, jestli by nenašla jiného člověka. Zřejmě není vše tak uspořádané, jak to vypadá. Jsou zavaleni lidmi, kteří jezdí do různých destinací, takže každý, kdo si najde odvoz sám, je pro ně úleva.
5. Vysadil jsem je na letišti, teď jsem tady a dal si svačinu a krátkého spánku, než vyrazím na další cestu do jiné neznámé destinace. Budu to dělat do soboty.
6. Celkově mi od okamžiku příjezdu do uprchlického centra po nalezení někoho, koho bych někam vzal, trvalo 10 minut. Není to špatné, co?
7. Provoz? Žádný. Poprvé na polských dálnicích, miluji to! Žádný provoz, nejste si jisti, proč si média stěžují? Je možné, že je všední den?
Celkově:
V posledních dnech se objevilo mnoho moudrých guru mediálního výzkumu, kteří říkali – Pomoci je mnoho, silnice jsou přecpané, vše je organizováno. Slyšel jsem to také během moravského tornáda (šel jsem tam druhý den a není to pravda!) a chtěl jsem tomu „čínskému šepotu“ věřit, ale bohužel
Tady je realita a fakta -
1. Cestu si razí HODNĚ uprchlíků. Už to nejsou lidé na útěku, ale mění se to v humanitární krizi.
2. V Evropě je vrchol zimy (-5 stupňů nebo méně na většině míst při západu slunce). Lidé musí čekat dny (ne hodiny) na vlaky, aby se dostali na hranici se svými malými dětmi / domácími mazlíčky. Někdy jdou pěšky, někdy se lidem poštěstí najít cestu autem (velmi málo), někdy najdou místo ve vlaku (pořadí priority - těhotné, senioři, děti atd.)
3. Nyní přichází další utrpení- celnice a hraniční přechod. Většina lidí v EU si neuvědomuje luxus přechodu do jiné země. Třetí svět na druhé straně ví, jak je to v pravidelných časech složité, dlouhé a složité. Nyní si představte, že nemáte pas ani doklady a překračujete hranice pěšky. Hraniční přechody nejsou stavěny na takové množství dopravy, takže pokud máte štěstí, uvíznete na 5-10 hodin, déle v závislosti na tom, jak složitý je váš případ (chybějící dokumenty)
4. Nyní pojďme charitativní organizace a takzvané organizace – nechápejte mě špatně – prochází spousta zásob, spousta charit, ale víte, co chybí? Něco, co všichni nasáváme jako druh – Komunikace mezi tím, jaká pomoc je tam venku, a osobou/mazlíčkem, pro kterou je určena.
5. Řekněme, že se konečně dostanete přes a najdete dopravu. (organizované autobusy, vlaky) vysadí vás někde v neznámém městě. Pokud budete mít štěstí, najdete někoho, kdo vás dovede ke schodu a posteli, na kterou jste čekali. Ne každý má takové štěstí (zprávy jako níže, kde matka známého zůstala v Bratislavě bez kontaktu). Další složitostí je více přechodů a místních samospráv (dobrovolníci z místních měst). Ne všichni jsou všude, a tak opět přichází utrpení s transportem do nejbližšího útulku.
6. Přidejte slabé pokrytí sítě, málo nebo žádnou vodu před překročením, duševní a fyzické zdravotní stavy, starosti o příbuzné doma, starosti o neznámé, starosti o budoucnost, domácí mazlíčky a útulky pro domácí mazlíčky – to, co získáte, je absolutní CLUSTER f* C*
CLUSTER f*c*s jsou normální a nikdo/země/organizace není dokonalá, ale co všechno zhoršuje, je tento nový druh chování odrazující lidi, aby něco udělali kvůli vzorové zaujatosti (nekontroluje dostatek zdrojů, osobní zkušenosti atd.) a používá to ospravedlnit, že nechci vyvinout zvláštní úsilí dostat se ven a pomoci. Existují i místní (např. v Praze) způsoby pomoci – fyzické práce stěhování zásob na kamiony, koordinace logistiky, pomoc s nákupem.
Teď v žádném případě neříkám – každý potřebuje pomoct nebo něco udělat, to je osobní volba, ale nenechte se svou osobní volbou, nedostatkem správných informací, víkendovými plány odradit ostatní a jejich volby.
Dekuju