repost:
IFKA 16:37:24 20.3.2022 --- [17:32 :: diskuze :: 3. světová válka aneb kam náš svět směřuje? Status: Winter War 2.0]+35
v pátek jsem měla delší rozhovor s koordinátorkou ze SIMI, provozují web uprchlici-vitejte.cz, tak jsem se dozvěděla něco z jejich praxe.
dost mě šokovalo, že nabídky a poptávka ubytování z jejich webu matchují ručně 4 dobrovolníci pro celou ČR. potřebovali by klidně 100 dalších, ale vůbec nejsou lidi s potřebnou kvalifikací (práce s uprchlíky, krizová intervence atd). individuální matching a asistence při první schůzce se dělá kvůli zamezení obchodu s lidmi (žiju v naivním světě, nevěděla jsem, že to je tady reálný problém) a dalším potenciálním potížím. podle stávající zkušenosti cca v 1 z 10 případů není nabídka ok, byly případy, že ukrajinku někam odvezou, seberou peníze a vyhodí nebo se snaží obtěžovat/najít si hospodyni a milenku za stravu a byt.
na druhou stranu většina nabídek je čistých a může nastat problém ze strany ukrajinců, někteří nemohou po prožitém traumatu uvěřit, že jim lidi nabízejí odvoz autem, ptají se, co jim teda můžou koupit v ikey nebo HMku, že jim nabízejí ubytko jen zadarmo nebo energie a jsou přesvědčeni, že je nalákají a zamknou do sklepa nebo tak něco. a koordinátoři pak konsolidují, aby se mohli cítit bezpečně.
takže
#prakticke tipy, když nabízím pomoc jsou: poslat SIMI nebo konsorciu svou nabídku a pak už nevolat a čekat, pomoc bude potřeba ještě dlouho. každý z těch totálně vytížených koordinátorů pak tráví hodinu denně tím, že odpovídá lidem, co včera poslali nabídku a nikdo se jim neozval.
pomoc nabídnout, ale nenutit. lidi si potřebují zachovat aspoň kousek autonomie a mohou mít silně narušenou důvěru v okolí, potřebují čas a klid.
nabízející mohou čekat vděk, ale místo toho se mohou setkat s apatií, nervozitou, migranti se hroutí, někdo teď, někdo za týden, dobrý vědět, neleknout se toho.