• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    XBAHNOSpolečnost pro oslavy neobvyklých svátků - 21.9. Mezinárodní den míru a Mezinárodní den Alzheimerovy choroby
    BLABOUS
    BLABOUS --- ---
    Jejda, zjistil az ted, prosim o pridani do prehledu.
    XBAHNO
    XBAHNO --- ---
    Nikdo nechce rozvinout nejakou informaci? Treba ve forme transparentu? Ne? Nic? Tak treba to umeni bude nosnejsi.
    XBAHNO
    XBAHNO --- ---
    NELLAS
    NELLAS --- ---
    XBAHNO: Co jsou croxy?
    XBAHNO
    XBAHNO --- ---
    No, to je dneska den. Irbis je vcelku pěkný zviřátko:

    nic proti nim. Ale croxy? Jako že bych chodil celý den v croxech? Já musim i mezi lidi. Tchýně? Uff... A Den krtků? Krtků???
    ZNIČIT KRTKA!!!
    Zničit Krtka
    https://www.youtube.com/watch?v=wCziKezogvs
    XBAHNO
    XBAHNO --- ---

    Tak co s tím zítřkem?


    Instrukce:
    Ta otázka tu visí od vzniku auditka...

    6 hlasy od 6 respondentů
    • 66.7% / 4 hlasy
    • 33.3% / 2 hlasy

    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    FRENNET: fajn. Takový jemný a svěží
    FRENNET
    FRENNET --- ---
    MAR_TINA: Ot: jaky je ten endorfin? Mam ho odlozeny jako poklad na specialni prilezitost.
    XBAHNO
    XBAHNO --- ---
    87HIGHFLYER: Dík, dopsáno pro budoucí užití. To je hezký den.
    87HIGHFLYER
    87HIGHFLYER --- ---
    Dneska take toto :)
    Happy International ATCO Day! | EUROCONTROL
    https://www.eurocontrol.int/news/happy-international-atco-day
    XBAHNO
    XBAHNO --- ---
    Dnes je Světový den statistiky

    Protože k tomu nemám nic lepšího, tak alespoň pár náhodných(?) korelací: https://www.tylervigen.com/spurious-correlations
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    A pouštím si k tomu k práci zvuky pralesa s žábama.

    QUANTI
    QUANTI --- ---
    XBAHNO: myslím, že si dám tu easy verzi, ale takový den nesmí zůstat neoslaven.
    XBAHNO
    XBAHNO --- ---
    Historické okénko

    Tonic vzniknul na počátku 19. století naředěním a oslazením výluhu z kůry chinovníku, který byl v té době jediným známým a fungujícím antimalarikem.
    Počátky výroby ginu spadají do roku 1266, kdy Jacob van Maerlant ochutil vinný líh poprvé jalovcem a dal tak vzniknout prvnímu Jeneveru. Na začátku 17. století překračuje Jenever kanál, vinný líh se mění na obilný a přídavkem dalších koření vzniká gin. Následující historie ginu je bohatá, chvíle společenského uznání se střídaji s opovržením a potlačováním jeho výroby. Zajímavé čtení na dlouhé zimní večery.
    Drobnou historickou zajímavostí je občasné použití kyseliny sírové do macerátu. To překvapivě nemělo za následek poleptání - při následné destilaci kyselina zůstane v kotli - ale vznik diethyletheru. Panák takovýho ginu musel nakládat neuvěřitelným způsobem.

    Oslavy, easy verze

    Do sklenice vlijeme 50ml ginu z krámu. Dolijeme 2dl tonicem. Led, plátek citronu, slámka či paraplíčko jsou volitelným vylepšením.

    Oslavy, level pro

    Tonic sirup

    40g kůry chinovníku vsypeme do 220ml vody a pod pokličkou přivedeme k varu. Stále pod pokličkou necháme vychladnout. Zfiltrujeme, znovu zahřejeme a vsypeme 360g cukru a 6,5g kyseliny citronové. Za horka plníme do lahve.

    Gin

    Něco jako jednotný předpis pro gin neexistuje, jedinná podmínka je dominantní chuť jalovce. Nejlevnější giny jsou vyráběny mícháním aromatických silic, my to ale sjedeme pořádně.

    20g jalovčinek
    8g koriandru(semeno)
    1g kořene angeliky
    0,25g puškvorce
    0,125g kardamomu
    0,2g pomerančová kůra
    0,2g hořkopomerančová kůra
    0,2g citronová kůra
    0,2g kosatec kořen

    vsypeme do 1,1l 50% kvalitního, neutrálního lihu a necháme 24h macerovat. Poté destilujeme - jednoduchá destilace bez nějakých vychytávek. Odkap i dokap jsou malý a obojí je hlavně záležitostí chuti. Odkapové složky způsobují zákaly, dokapové hořkou chuť. Výsledný produkt naředíme na 45%, voda by měla mít hlavně nízký obsah vápníku. Gin je pitelný prakticky okamžitě, ale 10-14 dní ležení pro harmonizaci chutě mu jen prospěje.

    A jdeme do finále:

    25ml tonic sirup
    50ml náš gin
    2dl sodové vody - raději víc bublinek
    led

    Dobrou chuť a myslete na prales!

    XBAHNO
    XBAHNO --- ---
    TRISSIE: Byl-li by tento klub alespon jednou nejen humorny, ale i uzitecny, mel bych velkou radost.

    Bezlepkovou sekanou maj az na druhym konci mesta, menopauza... no treba jeste pockame, takze dnesek vynecham a necham si slaveni na zitra.

    MAR_TINA: Chystas se do pralesa? Na Boubin nebo nekam dal?
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    holky/ženy, pojďte se mnou hromadně oslavit páteční den mamografie tím, že, pokud na to máte věk a za poslední rok dva jste nebyly, se objednáte na kontrolu! Je to taková ta věc, co "až budu mít chvilku, tak...", na kterou ne vždy dojde.

    Já už termín mám, zavolejte/napište si o něj taky!
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    TRISSIE: Celkem byla i v plánu, ale děti mě přemluvily na guláš 😁
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    já pořádně oslavím zítřek
    a modřina na koleni se vlastně zobrazila v pondělí, po nedělním pádu. Sekanou si nedám.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    QUANTI: a slavíš tento den aspoň sekanou? :-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam