Dnes máme
Den abstinthu!A ten samozřejmě nejlépe oslavíme sklenicí tohoto lahodného nápoje. Na jeden litr budeme potřebovat:
25g Pelyněk pravý
60g Anýz plod
40g Fenykl plod
10g Koriandr
10g Puškvorec, oddenek
50g Angelika plod
0.9l lihu
Byliny zalijeme cca 0.5l, po chvilce přidáme líh a macerujeme 12-24h, pak jednoduchá destilace, oddělujeme jak odkap, tak hlavně dokap, podle chuti (dokap má chuť zapařené trávy). Z výsledného destilátu oddělíme cca 2dl, zahřejeme na 50°C a přelijeme tím barvící směs z
7,5g Pelyňku pontského
7.5g Meduňky
7.5g Yzopu
Asi jako když si děláme čaj. Po cca 3 minutách zfiltrujeme a vlijeme zpět ke zbytku. Vodou upravíme lihovatost na 70%. No a pak už jen necháme půl roku odležet, takže jestli jste chtěli pít dneska, měli jste začít v srpnu.
Dobrou chuť!
A ješte pár odkazů:
Jak se dnes vyrábí absint, legendární nápoj prokletých básníků? | Streamhttps://www.stream.cz/jidlo-s-r-o/jak-se-dnes-vyrabi-absint-legendarni-napoj-prokletych-basniku-236677https://www.stream.cz/jidlo-s-r-o/divoka-historie-absintu-237072Jak se správně pije absint | Streamhttps://www.stream.cz/jidlo-s-r-o/jak-se-spravne-pije-absint-237067