• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KOJAProgramovani 40+
    IXTREMIST
    IXTREMIST --- ---
    FLEGMA: jj, stejně jako je ve směrnicích, že mirror/takeover centra nesmí být blíž jak 240km od sebe, pro případ tactical nuke. :-)
    FLEGMA
    FLEGMA --- ---
    IXTREMIST: Mě na zetkách fascinuje, jak promakaný to je systém ve všech ohledech a jak se myslí na všechny eventuality. Díval jsem se na dokument a tam testovali mainframe skříň na odolnost proti zemětřesení, má odolnost do stupně 8 :-) Když se porouchá HW komponenta, pošle se automaticky notifikace do IBM servisního centra a přijede technik vyměnit atd.
    LARS_GUNNER
    LARS_GUNNER --- ---
    IXTREMIST: Krasa. Na tom delat by byla jedna radost. Ta proprietarni schopnost me bavi v embedded
    IXTREMIST
    IXTREMIST --- ---
    IXTREMIST
    IXTREMIST --- ---
    ohledně nové z15 hw, jednoduše řečeno:
    "In terms of performance, the z15 is a monster. The system can process up to 1 trillion web transactions per day and support 2.4 million Docker containers. Per core, the z15 supports 2.3 times more Docker containers than a bare-metal x86 system, according to IBM."

    "The last such surge began in 2017 with the launch of the z14 mainframe. IBM's focus with the z14 was security – the system allowed for full-scale data encryption with no effect on system performance thanks to a vast increase in cryptographic hardware. "

    IBM Unveils z15 Mainframe, With a Focus on Data Privacy | The Motley Fool
    https://www.fool.com/investing/2019/09/12/ibm-unveils-z15-mainframe-with-a-focus-on-data-pri.aspx
    LARS_GUNNER
    LARS_GUNNER --- ---
    IXTREMIST: A to je všechno proprietarni a tim padem nezlomny?
    FARIN
    FARIN --- ---
    DAVIDOWITCH: roky jsem měl DPH vratky (kvůli fakturaci do USA) a nikdy me finančák neuhanel.
    Já nakonec i to kontrolní hlaseni a přiznání dělám ručně. Je to triviální, zabere mu to každý měsíc 15 min a přijde mi trochu zbytečný kvůli tomu někoho platit.
    IXTREMIST
    IXTREMIST --- ---
    FLEGMA: Kdykoli slyším WAS tak se mi ježí chlupy až na prdeli, naštěstí pro was/mq/db2 je separátní tým.
    Ohledně těch skrytých vlastností/features - těch je tam miliarda, nedávno jsem řešil problém se security a alokaci tapes a nakonec jsem po třech dnech dostal na call nejvyšší devs toho HSM systému který mi potvrdili, že funkce co klient používá je z roku 1967 a už ani není v dokumentaci (tu obrazem naskenovali a dodali). Pokud je něco nepřestává fascinovat, tak je to ta neskutečná backward compat, kdy se na některých klientech potkáváme s programy co běží už 30+ let a pořád nemají problém i na novým hw a sw. Často mi padá brada z toho jak jsou tyhle kusy kódu geniálně a úsporně napsaný, člověk se z toho fakt hodně naučí...
    IXTREMIST
    IXTREMIST --- ---
    LARS_GUNNER: Mainframe je prostě mainframe. Úplně unikátní systém práce se storage ať už virtual nebo physical, krapet jiná sada makroinstrukci, úplně jinej hardware než x86.
    Jednoduše řečeno je to komplexní systém umožňující virtualizaci systémů na jedné mašině. na mašině jede PR/SM na hardware levelu co rozděluje výkon(procesory, paměť, i/o huby, krypto karty, ficon a jinou havěť). pod ním virtualizovaně běží LPARy (logical partition) které jsou zpravidla na z/OS operačním systému, popřípadě Linux one a podobné "z" operační systémy.
    Co je naprosto unikátní je systém internal networku VTAM + APPC a komunikace mezi LPARy nepotřebující TCP/IP.
    TL:DR: Ancient/alien architektura s naprosto extrémní stabilitou a uptime(momentálně nemá v uptime konkurenci, ani nikdy pořádně neměla). Velkej přerostlej louskáček na miliardy transakcí za sekundu.
    FLEGMA
    FLEGMA --- ---
    EL7334: Pracovní vzpomínky mám s IBM technologiema spíš negativní, hned jak slyším DB2, tak se mi otevírá v kapse kudla. I když Redbook dokumentace pro IBM produkty se kterýma jsem pracoval (WAS, MQ series, DB2) byla docela slušná, vždycky bylo dost skrytých vlastností, takhle jsem např. dekompiloval IBM MQ klienta, abych zjistil magické konstanty :-) A pro DB2 k nám přiletěl řešit produční problémy konzultant, protože těch nezdokumentovaných nastavení bylo bambilión a Oracle mód (hlavní selling point pro přetáhnutí zákazníků s Oracle DB) byl zabugovaný jako prase. Sentiment cítím z jejich produktové řady hlavně pro Power procesory, jednu dobu jsem uvažoval nad koupí Talos Workstation s Power 9. A taky Z mainframy pro mission critical aplikace jsou velmi unikátní stroje, featury jako vyměňování procesorů nebo migrace LPARů mezi strojema nebo datacentrama za běhu atd. A IBM notebooky, jsem hrdým vlastníkem naprosto nezničitelného legendárního Thinkpadu T61. U thinkpadů jsem zůstal, aktuálně používám Lenovo Thinkpad P1 gen3.
    JANFROG
    JANFROG --- ---
    EL7334: IBM bude moje dalsi stace, pokud se mi nepodari dozit duchodu tam kde jsem. Delam s lidma z IBM a je (ti se kteryma delam) to pohodova particka a delaji pekne veci.
    HUGH_BOYLAN
    HUGH_BOYLAN --- ---
    EL7334: Electric Telegraph Company, dnes BT.
    DAVIDOWITCH
    DAVIDOWITCH --- ---
    EL7334: Mě mrzí že jim umřel Cell2 projekt. Ale s tím jaká zběsilost byla jednička
    E2E4
    E2E4 --- ---
    EL7334: spíš zažívám sentimentální pocity Unixu, který je tu s námi od roku 1969, IBM sice taky žije, ale.. tak nějak míň.
    LARS_GUNNER
    LARS_GUNNER --- ---
    Mainframe je z hlediaka archi co presne?
    DEEFHA
    DEEFHA --- ---
    IXTREMIST: Jé, v COBOLu jsem v devadesátkách hned po škole dva roky něco patlal :-D To už bych si asi nevzpomněl...
    E2E4
    E2E4 --- ---
    IXTREMIST: věřím, okrajově to znám, některý věci tam mají prostě správně, typu zpětná kompatibilita..
    HUGH_BOYLAN
    HUGH_BOYLAN --- ---
    DAVIDOWITCH: To zní dobře, děkuji za informace.

    Na tohle si stejně ovšem asi najmu někoho, kdo tomu bude rozumět lépe. Já zatím budu sedět ve své kobce osvícen třemi monitory. Inu, dobrý známý mne teď trochu natlačil do podnikání, tudíž si rozšiřuji obzory. Třeba na podzim zkrachuji a půjdu zas sedět někam do korporátu za snesitelné peníze. Jsem ovšem i přes svou plachost člověk dobrodružný a třeba se nám naše plány povedou a projekt prodáme.
    DAVIDOWITCH
    DAVIDOWITCH --- ---
    HUGH_BOYLAN: 60, podle počtu dokladů, já měl cca 25 faktur ročně a řekněme 100 výdajů.
    HUGH_BOYLAN
    HUGH_BOYLAN --- ---
    DAVIDOWITCH: Na to se přeci ptám a už si o tom čtu. Tohle jsou na mou duši věci, kterým jsem nikdy rozumět nechtěl, veškeré papírování je pro mne smrt.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam