• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KOJAProgramovani 40+
    LUDWIG_
    LUDWIG_ --- ---
    DWICH: zazil jsem oboje (PO, ktery ma delat AB v oblasti XY a vi o tom kulovy a nezajima ho to, a PO, co v dany oblasti dlouho let delal a vi presne, co chce zlepsit). No, je to jako nebe a dudy.
    DWICH
    DWICH --- ---
    K těm předpokladům níže vnímám jeden klíčový. Podle mě by product owner měl být z prostředí, pro které ten produkt je. Jestli to je např. produkt pro správu AB v oblasti XY, tak PO by měl být z toho prostředí. Umí se v něm pohybovat, rozumí lidem (naslouchat i vysvětlit) a hlavně ví, co ti lidé z oblasti XY potřebují. Co je pálí. Umí to s nima řešit, umí dohlídnout dopředu (vize). Nedokážu si představit, že člověk bez znalosti AB v oblasti XY, jde dělat PO pro tu oblast.

    PO vnímám jako zástupce všech těch nešťastných lidí, kteří už čekají, až jim PO představí řešení, které jim řeší jejich bolístky.

    K tomu by měl mít nástroje, které mu to umožní, tzn. znalost metodik (agilní), vedení lidí, komunikace...
    DJFRACTAL
    DJFRACTAL --- ---
    ABAP: hahaha, tak tady tohle je zrovna případ mega korporátu. Jenže projekty jsou různé a PO jsou různí. Někdy jsou techničtí, jindy jsou rádi, že se naučili základy plánování v Jira. Může to být i žena, se super softskills, která stojí za produktem, vymyslela to, ale zas nemá páru o Scrum nebo Lean principech a na nějaké smysluplné specifikace můžeš zapomenout. Jsou i malé týmy, malé produkty, čtyři kodeři, SM, PO a to je vše. Taky startupy co neví co chcou, neumí se vyjadřovat, ale zas mají fakt zajímavý produkt. Někdy je PO i zároveň koder, někdy manager celého produktu (stará se i koncáky, marketing, hr) někdy to je zas Scrum superman, zároveň Agile coach se zkušenostmi SM.

    Můj případ je přesně opačný, nemáme na rozhazování, proto chci alespoň v těch ostatních doménách nenechat nic náhodě.
    ABAP
    ABAP --- ---
    DJFRACTAL: Mít hromady peněz, nebát se je rozhazovat plnýma hrstma a moc se nevyptávat. Nemáš zač.
    KOC256
    KOC256 --- ---
    DJFRACTAL:
    Za mě to je super...

    DJFRACTAL:
    nemyslel jsem to tak, že cituji knihu, ale že to jsou takové ty jasně očekavatelné manažerské vlastnosti.

    - produktu MUSÍŠ rozumět.
    - musíš mít vizi jak ho dále posunout i tam kde konkurence ani není (není to jak odkoukat) - pokud se to po tobě chce
    - a pak ty měkké dovednosti co jsem tu zmínil já i KOLCON

    Taky bude asi záležet na tom, zda to je interní či externí produkt. Pak by se ještě mohlo tlačit na vývar - tedy umět vyčíhnout co přinese nejvíce užitku/výdělku.
    DJFRACTAL
    DJFRACTAL --- ---
    / Pokud je to nevhodné téma, tak mě klidně smažte. Mě jen přišlo logické zeptat se někoho, kdo už má něco v kódu za sebou.
    DJFRACTAL
    DJFRACTAL --- ---
    KOC256: Já mám zkušenost, a to dost omezenou, jen s malými týmy, studenty a startupy...

    Vlastně dobrá připomínka, "obecně" mě to nezajímá, to jsou takové poučky co říká každý, nebo si to vygoogluješ. Spíš mě zajímaly více individuální zkušenosti.

    Snažím se být jen dobrý PO, toť vše.
    KOC256
    KOC256 --- ---
    DJFRACTAL:
    Přesně proto záleží často na té struktuře...

    Někde se programátoři k PO ani nedostanou, mezi ním jsou ještě analytici, architekti, ...

    Obecně by ale měl hlavně produktu rozumět a umět vést jak jeho vývoj, tak zvládat komunikaci s lidmi kolem (zákazník, management, vývojový tým, ...). Ale to jsou hodně takové obecnosti...
    DJFRACTAL
    DJFRACTAL --- ---
    KOC256: QWWERTY: KOLCON: díky, ano, samozřejmě, mě to zajímá zvláště z pohledu zkušených programátorů, kde jinde se zeptat? Hlavně obecně. Máš projekt vývoje v týmu a PO to samozřejmě dost ovlivňuje, pokud je to mamlas, může jít celý projekt do kytiček. Někdy mi příjde že programátorům v korporátu je to často šumák, protože zaplaceno dostanou i tak :)
    KOLCON
    KOLCON --- ---
    DJFRACTAL: Schopnost komunikovat a vyjednávat s různými stranami, včetně zákazníků, týmu a vedení, aby byl produkt úspěšný.
    Schopnost prioritizovat a stanovovat cíle produktu, aby se tým mohl soustředit na to, co je nejdůležitější.
    Schopnost rozumět trhu a zákaznickým potřebám, aby byl produkt relevantní a úspěšný.
    KOC256
    KOC256 --- ---
    QWWERTY: Souhlas. Jen ne vsude ma PO stejne prava a povinosti/kompetence. Tak kdyby to blize specifikoval…
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    KOC256: programator se pta programatoru, jaky maji pozadavky na/co ocenuji u dobryho PO?
    imho ma PO dost blizko k sw lifecycle a afaik se tu neresilo striktne programovani, ale i vsechny socialni aspekty okolo
    KOC256
    KOC256 --- ---
    DJFRACTAL: Kdo v tvem pojeti je PO. Auditko je o programovani a PO neni programator (v mem svete).
    DJFRACTAL
    DJFRACTAL --- ---
    Kdybyste měli vypíchnout jednu až tři nejdůležitější vlastnosti, které by podle vás měl mít výborný Product Owner, nebo které měl právě ten nejlepší PO s kterým jste pracovali, které by to byly?
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    KRYGLIK: vrele diky! ja zatim pri googleni narazil na PXL, platform extended library ktera umi mimojine cist a nastavovat GPIO piny. Jen s kamerou jsem pres PXL zatim neuspel, to co jsi postnul ty vypada velice nadejne a jako presne to co jsem hledal. Jeste jednou diky.
    KRYGLIK
    KRYGLIK --- ---
    AMBIENTIUM: zrovna si s tim hraji :) tak treba to JVCNC pomuze

    To connect to a camera on a Raspberry Pi using Lazarus, you can use the Lazarus component called TIPCamera. This component provides access to the camera on the Raspberry Pi, and it can be used to capture and display video from the camera. Here are the steps to connect to a camera on a Raspberry Pi using Lazarus:

    Install Lazarus on your Raspberry Pi. You can download the latest version of Lazarus from the official Lazarus website, and you can follow the installation instructions to install Lazarus on your Raspberry Pi.

    Install the TIPCamera component. You can download the TIPCamera component from the Lazarus Components Library, and you can follow the installation instructions to install the component on your Raspberry Pi.

    Open Lazarus and create a new project. In Lazarus, select "File" > "New" > "Project" from the menu, and then choose a project type, such as "Simple Program", and click "OK" to create a new project.

    Add the TIPCamera component to your project. In the Lazarus IDE, select "Component" > "Install/Uninstall Packages" from the menu, and then select the TIPCamera component from the list of available components. Click "OK" to add the component to your project.

    Use the TIPCamera component to connect to the camera on your Raspberry Pi. In the Lazarus IDE, drag and drop a TIPCamera component from the component palette onto your form, and then use the properties and methods of the component to connect to the camera and capture and display video from the camera. You can find more detailed instructions on using the TIPCamera component in the component documentation and online tutorials.

    By following these steps, you can connect to a camera on a Raspberry Pi using Lazarus, and you can use the TIPCamera component to capture and display video from the camera.
    AMBIENTIUM
    AMBIENTIUM --- ---
    JVCNC: zeptej se ChatGPT…
    JVCNC
    JVCNC --- ---
    Ahoj, netusite nekdo jak v lazaru na RPI na kameru? uz se s tim peru druhy den a ani s pomoci google se mi nedari se pohnout dal.
    AMBIENTIUM
    AMBIENTIUM --- ---
    https://twitter.com/gabe_ragland/status/1598068207994429441?s=31
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam