• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KOJAProgramovani 40+
    QUANTI
    QUANTI --- ---
    E2E4: Přes SIM toolkit jsem si hledala odjezdy meziměstských autobusů, to byly časy 😁
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    E2E4: ah, dekuji za korekci :)
    je fakt, ze z tehle drevnich dob moc technickych detailu nepamatuju
    E2E4
    E2E4 --- ---
    QWWERTY: to byl SIM toolkit předtím, WAP jel přes GPRS (taky drahý).

    mimochodem SIM toolkit používali ještě před ~10 lety mobilní operátor v Indonésii, doplňovaly se přes to data z kreditu apod. mobily to asi pořád podporují, fungovalo mi to na iphone.
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    E2E4: a deti, ktery tomu tehdy poradne nerozumeli, si tehdy rikali, jak je WAP strasne cool a hele internet v mobilu
    a o hodinu pozdeji clovek zjistil, ze prosurfoval vsechen kredit, protoze 1 menu = 1 SMS s tehdejsim cenikem :D
    E2E4
    E2E4 --- ---
    SUCHRE: totéž předtím data warehouse.
    E2E4
    E2E4 --- ---
    LUDWIG_: ježíšmarjá jsi mi připomněl jak krátce po 2000 byl hrozně in WAP. v tý době už byly první velké weby, a všichni, zejména mobilní operátoři si mysleli, že teď budou mít všichni mobily a v nich ten WAP..
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    SUCHRE: to plati uz od SQL, ktery puvodne bylo pro ekonomy i ucetni ;-)
    SUCHRE
    SUCHRE --- ---
    Ted leti demokratizace dat (= misto analytika nebo developera to ma delat i sekretarka, protoze tomu prece rozumi) a data lakehouse
    LUDWIG_
    LUDWIG_ --- ---
    ADRAGON: jeste me k tem modnim vlnam napadl "cloud computing"... jeden cas byl "cloud" mezi netechnicky zamerenymi lidmi univerzalni slovo jak naky cas zpatky "blockchain", co musi pouzit nejmin trikrat v kazde vete a prezentovat jako technologickou revoluci, bez ktere nelze zit, a zaroven sami poradne nevedeli, co to presne znamena. mezi technicky zamerenymi lidmi panovala spis urcita skepse a spousta podobnych konceptu uz naky cas existovala (grid computing, ubiquitous computing, ...).
    kazdopadne cloud, tedy ruzne software/infra-as-a-service sluzby, se obecne ujal, coz se o leckterych jinych modnich vlnach (jako treba privatni blockchainy) neda rict
    LUDWIG_
    LUDWIG_ --- ---
    LUDWIG_: prolinalo se to se zminovanymi OOP a UML trendy
    LUDWIG_
    LUDWIG_ --- ---
    ADRAGON: hype kolem XML jako textoveho formatu na vsechno od konfiguraci, prenos a ukladani dat, formatovani... SOAP / XML-RPC... XHTML... meta-frameworky jako WSCI atd. specializovane databaze na XML...

    a pak o deset let znovu-vynalezeni kola s trochu min omacky s JSONem
    VOY
    VOY --- ---
    SULTHAN: Taky bych rekl, ze v minulosti kdyz jsme meli nejaky Selenium co zilo uplne mimo prohlizec byla ta situace o dost jina nez dnes, kdy mame na vyber hned nekolik headless browseru ci Cypress. Dneska uz typicky byva hlavni vymluvou vyvojaru tyhle testy nepsat lenost nebo jakysi pocit, ze to je prace pod jejich uroven a mel by to za ne napsat nejaky QA otrok. S tim ovsem nemohu souhlasit.
    TMA
    TMA --- ---
    Pamatuju si, jaké bylo zjednodušení, když unittesty generátoru dokumentů začaly porovnávat výstup se "zlatým". Předtím "mvn test" otevřel dvacet wordů...

    SULTHAN: A pak už se nechaly používat jako regresní testy.
    SULTHAN
    SULTHAN --- ---
    JARDABEREZA: tak ty testy máš hlavně kvůli regresím. Při vývoji si to samozřejmě otestuješ docela důkladně (když jsi zoodpovědný), ale pokud máš větší aplikaci, tak je strašně snadný něco omylem rozbít.
    JARDABEREZA
    JARDABEREZA --- ---
    SULTHAN: Když jsem používal React, Redux a Typescript s přísným nastavením, tak chyby byly celkem vzácné. Přidal jsem tam Sentry, aby mi to z produkce schromažďovalo chyby a v drtivé většině případů ten problém nebyl v UI a testy na UI jsem dle mého názoru nepotřeboval. Diverzita prohlížečů je čím dál menší problém. Jednak si prohlížeče vynucují automatické aktualizace. A taky Edge s Operou vč. dalších používají stejné jádro jako Chrome. Takže zbývá už jenom Firefox a Safari.
    SULTHAN
    SULTHAN --- ---
    VOY: Děkuju, mám na to úplně stejný názor, že v JS světě byly unit testy hlavně náhradou typů. Jinak ten důvod, proč třeba na webu jsou unit testy nedostatečné, je třeba to, že se musí počítat i s tím, že máš CSS, které ti chování taky ovlivňují (např. klikatelnost, viditelnost) a pak, že každý browser to může interpretovat trochu jinak.
    IMHO unit testy jsou velmi vhodné zejména pro business kód, ale pro FE by měly existovat plnohodnotné UI klikací testy. Bohužel to má ten problém, že tyhle testy se typicky blbě a pomalu píšou, typicky dlouho běží (podle rozsahu až hodiny), občas se špatně paralelizují, a nemáš žádné info o pokrytí. Takže na druhou stranu chápu i tlak zkoušet posunout testy níže.
    SATAI
    SATAI --- ---
    VOY: Uncle Bob je posahany dogmatik, Kent Beck (Fowler...) jsou celkem pricetni pragmatici.
    VOY
    VOY --- ---
    Za tu dobu co to delam jsem se stal skoro stejne skepticky k lidem co nuti test first nabozenstvi jako k lidem co prodavaji teplou vodu SCRUMu. Kdyz jsem byl jeste maly developer tak jsem byl vic ochoten verit, ze kdyz udelam do puntiku co mi kaze Bob Martin a Kent Beck tak na konci bude prima software. Bude to i tim, ze jsem si lepe uvedomil, ze vytvareni kultu a nabozenstvi kolem metodik je mimoradne dobry zpusob jak se v tomhle byznysu dobre zivit.
    VOY
    VOY --- ---
    V dynamicky typovanych jazycich to casto poradne nejde bez testu i pro trivialni pripady. Ve chvili, kdy jsme treba do JavaScriptu dostali typy v podobe TypeScriptu tak jsem se zacal trochu ptam sam sebe jestli pro nektery triviality je vskutku nutny psat stovky radku unit testu, ktere casto nedavaji vic nez falesny pocit, ze se nic nerozbije. Naopak investovat poradne do end-to-end testu, coz zpravidla boli vyrazne vic, se obvykle vyplati a pri vetsich prekopavkach systemu davaji vetsi jistotu nez unit testy.

    Za me rozhodne nejaka kombinace pokryti ruznymi testy, ale v zadnem pripade ne honeni % coverage. A pak jsou samozrejme typy kodu a programu, ktere z podstaty vice benefituji a propujcuji se psani unit testu. Pokud jsem mam problem, ktery jsem schopen z vetsi casti implementovat pomoci pure functions, tak je situace urcite jednodussi. O dost horsi je pokud pisu nejaky glue code, ktery vola spoustu ruznych services se side-effecty a ve vysledku je to same testovani jestli se zavolala nejaka metoda na nejakem mocku.
    SUCHRE
    SUCHRE --- ---
    Mam s unit testy tu zkusenost, ze prilisny duraz na unit testy v dusledku vede k tomu, ze nezbyde cas/budget na funkcni testovani celku a vede k releasu ostre verze, co by nemela projit ani jako beta, protoze tam jednoduse prilis mnoho zasadnich chyb.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam