• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KOJAProgramovani 40+
    Diskuze o obzive programovanim pro starsi a pokrocile.
    rozbalit záhlaví
    KOLCON
    KOLCON --- ---
    KERRAY: Dík, kouknu
    KERRAY
    KERRAY --- ---
    KOLCON: s Perlem na mě teď na LinkedInu vykoukla remote senior backend engineer pozice v DuckDuckGo za slušnej americkej plat...
    DAVIDOWITCH
    DAVIDOWITCH --- ---
    NOHOUS: Na to sem zanevřel když sem zjistil že mě obyčejné C++ uživí o dost líp (nástup byl snad o 5 tisíc větší)
    JANFROG
    JANFROG --- ---
    NOHOUS: To je pro dinousaury, cool kids pouzivaji Chisel!
    NOHOUS
    NOHOUS --- ---
    VHDL?
    E2E4
    E2E4 --- ---
    KOLCON: leda jestli dobře umíš deobfuskovat cizí kód.. :)
    JARDABEREZA
    JARDABEREZA --- ---
    KOLCON: Jsem si kdysi chtěl rozjet W3C validator na Windowsu (https://validator.w3.org/) ...zkoušel jsem si dělat software na kontrolu webů. Jedu podle návodu a u jedné dependency jsem měl problém... byla rozbitá. A z toho co jsem se dozvěděl člověk, který to měl na starosti zemřel... tak jsem usoudil, že to už asi nikdo nikdy spravovat nebude, protože linux ten problém neměl. Tak jsem opustil ten nápad :-D
    KOLCON
    KOLCON --- ---
    JANFROG: Umím Perl, tak asi pár let počkám a zkusím si diktovat podmínky 😂
    JANFROG
    JANFROG --- ---
    IXTREMIST: Jasne, chapu. Kadopadne diky moc za snahu!
    MALAMUT
    MALAMUT --- ---
    DEEFHA: dtto cca 13 let ... :-)
    DEEFHA
    DEEFHA --- ---
    Btw. konečně jsem si přečetl ten článek o Cobolu, který tu trochu rozvířil stojaté vody. U pana Čevely, se kterým je veden rozhovor, jsem byl před pětadvaceti lety na školení Cobolu, než jsem v něm pak pár let pracoval :-D Kruh se uzavřel. Upřímně - myslel jsem si, že už je pan Čevela dávno mrtvý... V důchodu byl už tehdy :-)

    Systém z dob děrných štítků. Důchody v Česku zpracovává program z 50. let - Seznam Zprávy
    https://www.seznamzpravy.cz/clanek/domaci-zivot-v-cesku-system-z-dob-dernych-stitku-duchody-v-cesku-zpracovava-program-z-50-let-231952
    IXTREMIST
    IXTREMIST --- ---
    JANFROG: Myslel jsem "píše v Javě" každopádně si rozumíme. Mimochodem ohledně GSF nemůžu sloužit, dokumentaci vidím, ale confidental (je to security skrz na skrz).
    JANFROG
    JANFROG --- ---
    IXTREMIST: 30 tisic v jen Evrope bych teda nerekl. Z me zkusenosti je dost rozdil mezi "programovat v Jave" a "programovat Javu". Celou J9 v IBM dela ~25 lidi, pulka v Torontu, pulka v Ottawe. Jo a dva typci v Tokyu. A to jadro, GC a JIT dela tak pulka z nich.

    Ale je to fuk, tyhle mainframy jsou zajimave a S360 ma zajimave veci (treba tu GSF) ale jinak je to na me moc uzavrene a tajnustkarske. Kdykoliv jsem se kolem takovych veci nachomytl, tak z toho byly a jsou problemy : - )
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    IXTREMIST: "Kolik lidí píše Javu?" Spíš "kolik lidí píše/rozumí 100% custom JVM". Předpokládám, že ta byla napsaná spíš v C/C++, ale nešlo o ten jazyk, ale o tu důvěrnou znalost "100% custom JVM".
    E2E4
    E2E4 --- ---
    IXTREMIST: ono tohle se může změnit, viz moje historka jak jsem potkal mladýho Rumuna který se naučil mainframe od nuly, protože o to byl zájem..

    navíc to má riziko že to skončí, a člověk skončí se znalostmi zajímavými jen pro historiky.

    jo, takhle umět kromě cobolu / mainframe i migrovat z nich na moderní systémy, to musí bejt pěkný terno, navíc ta znalost moderních systému je použitelná i v budoucnosti..
    IXTREMIST
    IXTREMIST --- ---
    Hele, aby bylo jasno, já ten jazyk nijak neobdivuju. Je to ukecanej starej strukturovanej jazyk, nic víc. Jen v něm běží strašně moc věcí, který jsou opravdu důležitý a psát to umí jen pár lidí.
    IXTREMIST
    IXTREMIST --- ---
    JANFROG: Ano, nebyl to COBOL. Kolik lidí píše Javu? 30 tisíc jen v Evropě? COBOL je prostě věc kde se bojuje o každýho člověka, pokud umí.
    JANFROG
    JANFROG --- ---
    IXTREMIST: > kterých je fakt málo - a začneš si diktovat plat, nejde tě vyhodit.
    Ha ha, to jsem si parkrat v zivote uz myslel.Firma velkejm zakaznikum (BMW a tak) slibila nejakej modul, kterej k behu vyzadoval 100% custom JVM ktery jsem rozumel jenom ja. Smlouvy podepsany. Stejne me vyrazili pred tim nez dodali a prestoze vedeli, ze tam je par problemu ktery sami nedokazou vyresit vcas. Asi byl problem v tom, ze to nebyl COBOL, no :-)

    Nicmene zpetne videno, to bylo to nejlepsi co se mi mohlo stat (vyhazov, teda, ja tomu rikam vyhazov ale bylo to proste neprodlouzeni kontraktu)
    IXTREMIST
    IXTREMIST --- ---
    JARDABEREZA: Ten důvod je naprosto jednoduchý. Naučíš se, zlepšuješ se, jseš fakt dobrej. a najednou jsi nenahraditelná bestie, kterých je fakt málo - a začneš si diktovat plat, nejde tě vyhodit. U Pythonu / C ++ / whatever tohle neplatí.
    JARDABEREZA
    JARDABEREZA --- ---
    IXTREMIST: Neumím. Jen mě zajímá nakolik se taková raritní dovednost cenní. Pokud by za to byla běžná odměna jako u ostatních jazyků v oboru, tak si neumím představit důvody, proč by se to někdo učil. Kromě masochistických choutek.
    DAVIDOWITCH
    DAVIDOWITCH --- ---
    IXTREMIST: Jasný, ale když člověk porovnává a ten rozdíl je třetina (polovina, když to vezmeš z druhé strany je hodně). Takže nástup 100, můžeš se dostat na 300, to už je dost dobrý
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam