• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KOJAProgramovani 40+
    KOLCON
    KOLCON --- ---
    DAVIDOWITCH: To není nic tak specifického pro programování. Tohle je úplně stejné všude, kde jsi součástí nějakého potravního řetězce.
    DEEFHA
    DEEFHA --- ---
    JINX: Jj, já v podstatě celej život dělám napůl programátora a sysadmina. Ani jedno pořádně :-), ale má to aspoň tu výhodu, že v případě frustrace můžu volně přebíhat od jednoho ke druhýmu. Záměrně neříkám "vývojář" a "devops", nebo jak se tomu teď říká, protože mám ty pozice fakt jako spíš trochu oldschool položený. Jako programátor ani nemám žádnej konkrétní stack, spíš co je potřeba. A jako sysadmin v podstatě to samý :-)
    DAVIDOWITCH
    DAVIDOWITCH --- ---
    OMNISLASH: Zase to melo jiny vyhodu. A hlavne to ty zakaznici nedelali schvalne.. jen proste umelci, zijou v trochu jinym svete asi.
    OMNISLASH
    OMNISLASH --- ---
    DAVIDOWITCH: Tak urcita uvolnenost je tam samozrejme na obou stranach. Jinak je to ale vec nastaveni, pokud jsou tam takove extremy. Pokud neni moznost (nebo vule) zlepsovat to z tve strany a i lidem nad tebou je to sumak a nekopou za to, tak je to opravdu tezke. Ale pak je zase otazka proc jako vyvojar takhle nekde pohrbit 10 let.
    DAVIDOWITCH
    DAVIDOWITCH --- ---
    JANFROG: O tom zadna, ja to daval ciste jako ilustraci ze ani interni klient neni zaruka klidneho a bezstresoveho reseni produktu.
    JANFROG
    JANFROG --- ---
    DAVIDOWITCH: Uplne se nabizi otazka co se nezaji? : - )
    JINX
    JINX --- ---
    Mate i nějaké zkusenosti z jiných pozic než čiste programování?
    DAVIDOWITCH
    DAVIDOWITCH --- ---
    OMNISLASH: Ja sem jel inhouse development pro interniho klienta 10 let a musim rict ze bugreporty stylem "no jo, ja vim ze je ctvrtek, ale v pondeli ten trailer musi ven, takze fix potrebujem uplne nejpozdeji rano" "aha, ale to uz musite zkouset celkem dlouho, ne?" "jo, vime o tom uz mesic ale nechteli jsme otravovat dokud to nebude kriticky" se ti po chvili zaji.
    OMNISLASH
    OMNISLASH --- ---
    Jsem 40+ a uz pul roku jedu in house development, kde klientem je vlastni firma. A musim rict, ze z pohledu dusevniho zdravi to ma vylozene blahodarne ucinky oproti ciste zakazkovemu vyvoji pro random klienty. Samozrejme to bude do znacne miry dano take nastavenim firmy.
    LARS_GUNNER
    LARS_GUNNER --- ---
    Sales prodavajici zakazkovy vyvoj se snazi ho delat, co nejvice produktove. Produktovy vyvoj se sales snazi delat co nejvice zakazkove. Vyber si, ktera veta ti dela vice spatne a je to.
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    HOLAKAC:
    "Zrovna s regulacema a zákonejma věcma to funguje relativně dobře" - zde si dovolím nesouhlasit. Sice o regulacích lokální pobočka nebo klient ví půl roku dopředu, ale několik měsíců se o to nezajímaj (třeba se to nakonec neschválí, že ano ...), pak vymýšlí, jak by se to mělo udělat (co vlastně potřebují, aby nám to mohli vysvětlit), pak to přijde k nám, tady se zjistí, že to tak udělat nejde (většinou neúměrně draze/složitě, občas ale chcou 7 navzájem červených kolmých čar nakreslených zelenou tužkou), tak se to vrátí zpět, nějakou dobu se to řeší dám a pak se to "k nám" do výroby dostane v lepším případě týden před, v horším případě týden po deadline. :)
    HOLAKAC
    HOLAKAC --- ---
    CERMI_FOX: no ale já neposílám do zadku klienta, ale toho, kdo slíbil nereálnej termín. Pokud jsem samozřejmě ten termín nepodstřelil já. Prostě bude mi to trvat X MD, ne X/2.

    Zrovna s regulacema a zákonejma věcma to funguje relativně dobře - každej ví, kdy začne platit, a podle se toho se dá trochu plánovat. Ale když ti přijde PO s tím, že příští týden má být feature Y protože jí slíbil, tak s tím mám nulovej stres protože ode mě to mít nejspíš nebude .-)
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    HOLAKAC: ano i ne :) Blaznivej product owner se posila do zadku lip a lip se to da obhajit pred mgmt nez klient, co plati faktury a podili se znacnou merou na prijmech spolecnosti (a treba potrebuje implementovat nejakou novou regulaci).
    HOLAKAC
    HOLAKAC --- ---
    Já teda nevím, ale v době kdy je vývojář nedostatkový zboží má člověk tolik stresu, kolik ho k sobě pustí. Pokud se jede na krev zakázkový vývoj, tak si snad dám rozumný termíny, a pokud je za mě blbě nahodil šéf/projekťák/scrummaster/whoever, tak to jde za ním. Ale makat kotel přeščasů/víkendy nebo se stresovat v dnešní době ? Ne dík. A rozdíl mezi produktem/zakázkovým vývojem mi až tak moc velký nepřijde, pokud bláznivej produkt owner nacpe do příštího release bambilión nových věcí, tak se teoreticky maká stejně jako když je přístí tejden u zákazníka release :-)
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    EMBI: já taky nejsem 40+, ale dělám právě jen zakazkový vývoj. Respektive máme jádro a standardizované moduly, zbylých cca 40% děle na míru. Technický dluh také před sebou tlačíme, ale naštěstí se nám ho daří odbavovat
    EMBI
    EMBI --- ---
    REFLEX: nejsem 40+, ale nejlepsi zmena byla nepracovat pro firmy, ktery delaj zakazkovej vyvoj a musej se pretrhnout pro klienta... Uz jedine vyvoj produktu, kterej se prodava hezky v "krabici", kazdej rok release novy verze a to je celej pribeh.
    SUCHRE
    SUCHRE --- ---
    Tohle je mozna poucny sledovat pro lidi pod 30, ale co si budeme namlouvat, resit prusery vyssiho managementu se za nejakou almuznu lidem 40+ nevyplati. I kdyby se ti to nakrasne povedlo, tak stejne prohlasej, ze ten uspech zmanagovali sami.
    SUCHRE
    SUCHRE --- ---
    Nestoji, protoze za technickej dluh je zodpovedny predevsim vedeni firmy a paklize to dopustili, je jasny, co te ceka do budoucna.
    REFLEX
    REFLEX --- ---
    Jak moc byste rekli, ze mate stresu v praci? Honi sef terminy? Slibuje klientovi, ze neco bude i kdyz to neni real? Komentuje, ze vam neco trva dyl nez by melo?

    Dělám dva měsíce na novém projektu, který je utopený v technickém dluhu a není zrovna jednoduchý i přes tuto překážku a začínám si říkat, jestli to za ty peníze stojí.
    DEEFHA
    DEEFHA --- ---
    HAKUBJOZAK: To je tak... přesný a vlastně smutný. Jako původně webař jsem si tím vším prošel od toho XML (redakční systém s datama uloženýma v DB jako XML bloby a k tomu XSLT templaty? lahůdka...) až po Node.js, kde jsem se teda ale rozhodl, že už fakt stačilo a přes Python jsem zběhl k backendu. Teď si v klidu dělám apíčka a ano, pasu si je v Kubernetes ¯\_(ツ)_/¯ Ale to je asi tak to nejmenší, co by mi na tom všem vadilo. Aneb "Až se ti promítne celej tvůj posranej život, tak ať je na co koukat" :-D https://www.tvspoty.cz/ceska-soda-az-se-ti-promitne-celej-tvuj-posranej-zivot-major-zeman/
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam