• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KOJAProgramovani 40+
    JANFROG
    JANFROG --- ---
    TOOMIX: SATAI:
    Muj soucasny kolega k tematu kritickych systemu s oblibou vypravi historku ze sveho programatorskeho mladi:

    Bylo nebylo, dostal se na projekt, kde bylo cilem vyvinout software pro rizeni podpurnych systemu pri jednom typu operace srdce - takove to mereni eeg, ekg, umele dychani, podpora obehu atd atp. Byla to tenkrat docela delikatni operace protoze se provadela na novorozenich v prvni hodine zivota - matka sla na cisare a operace se provadela primo na tom samem sale paralelne, navic se pro tu operaci srdce bere tkan ze stehenni tepny (toho novorozence). No proste cire silenstvi.

    Tak nez vubec zacali na tom projektu pracovat, tak primar oddeleni (=zadavatel) vzal nebohe programatory na sal, posadil je do "hlediste" a nechal je sledovat celou tu reznicinu a kdyz to cele skoncilo, tak jim rekl: "Chlapci, kdyz to poserete, to dite se nedozije jedne hodiny. Tak to neposerte." A odesel.

    Od te doby povazuje testovani za "pointless nonsense" a jedine co uznava je formalni verifikace a "correctness by construction" :-)
    JON
    JON --- ---
    TOOMIX: proc se ten cukrovar nesmi zastavit?
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    FLEGMA: tak to zlatý ZPL - otevřu socket na tiskárnu, pošlu řetězec a hotovo

    An Introduction to ZPL
    http://labelary.com/zpl.html
    FLEGMA
    FLEGMA --- ---
    TOOMIX: Je možné, že už bude dnes tech stack jiný. Před 12 rokama IGP a MPTL, tiskový server Plosyss. K tomu raritka custom implementace IPP protokolu (zdědil jsem a byla to lahůdka ladit, Plossys vrátil jen nějaký error příznak a bylo to jak hledat jehlu v kupce sena).
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    SATAI: jojo, slepačinky, jako když Bohouš opravoval agregát.

    Chalupáři 04 - Sokové - video Dailymotion
    https://www.dailymotion.com/video/x1dahe2



    Případně cukrovar - ten v září najede a do konce roku/ledna se těch 5 měsíců nesmí zastavit. Když by se zastavil (není řepa, nejede kotelna, nejede vápenka atd.) tak konec, šlus, ende, řepná kampaň v prdeli, desítky milionů vyletěly komínem
    SATAI
    SATAI --- ---
    TOOMIX:

    Nyní drůbežárna... Sejmeš klimatizaci a oni si prostě chcípnou.
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    FLEGMA: dneska už jede většina těch tiskáren v ZPL nebo ZPL II ne?

    Btw. bezvýpadkový a stresovější provoz na automatozaci je třeba mlékárna, kravám neřeknete "Přestaň teď 3 dny dávat mlíko, potřebujem to opravit" nene, tam se jede 24/7/365 a běda jak něco nejede
    FLEGMA
    FLEGMA --- ---
    LARS_GUNNER: U produkčních linek se může míra stresu výrazně lišit podle země a typu úvazku (zaměstnanec vs externista), zažil jsem u německého autovýrobce výpadek montážních linek kvůli problému s DB2 databází, volali jsme administrátorovi a ten lakonicky prohlásil: "Es tut mir leid Jungs, ich mache jetzt Feierabend" (to mě velmi mrzí hoši, teď mám padla). A z jeho strany naprosto korekt, protože mu opravdu končila pracovní doba a do přesčasů ho nikdo nemohl nutit, protože ochrana zaměstnanců v Německu je přehnaná ad absurdum a síla rady zaměstnanců (Betriebsrat), odborů i pracovního úřadu je nepředstavitelná. Ale jinak souhlas, vyvíjet software pro výrobní provozy a obzvláště pro automotive patří k těm více stresujícím zaměstnáním. Programoval jsem dřív automatizovaný tisk z průmyslových tiskáren a aplikace pro Motorola Handheld terminály a získal tak znalosti obskurních tiskových protokolů IGP a MPTL, které už nikdy nevyužiju. Plný kumbál jehličkových tiskáren pro testování mi nechybí :-) Na druhou stranu HW má svoje kouzlo, nejvíc mě bavily projekty pro emobility firmy a integrace nabíjecích stanic přes OCPP protokol.
    LARS_GUNNER
    LARS_GUNNER --- ---
    FLEGMA: To je prave fajn. Protoze existuji i produkcni linky nebo spotrebni eshopy a to nechces.
    JANFROG
    JANFROG --- ---
    DAVIDOWITCH: Hmm...to zni povedome (az na ten renderer :-)
    DAVIDOWITCH
    DAVIDOWITCH --- ---
    (Píšu renderer v jazyce co mi kolegové vyvíjí pod rukama, proti API co se mění bez dobrého changelogu a na hardware kde se co dvě generaci mění fíčury co se mají ukazovat)
    DAVIDOWITCH
    DAVIDOWITCH --- ---
    SUCHRE: Co konkrétně se vybírá u AI?
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    SUCHRE: Většina tvůrčích prací vyžaduje klid a soustředění, nebusí to být zrovna super inovativní R&D, stačí dělat obyčejnýho truhláře, co staví nějaký nábytek tak, aby byl přesně, čistě a dle požadavků.
    FLEGMA
    FLEGMA --- ---
    GIOMIKY: Ztráta drivu nebo dokonce vyhoření je reálný problém, ale pokud vyprší nadšení, tak se vždycky dá zakempit na pozici řadového programátora někde v korporaci a dělat normální "CRUDařinu", taková dobře placená Kolbenka :-)
    MORIARTY
    MORIARTY --- ---
    JANFROG: Snažím se, aby nemusel, ale stejně bude :)

    GIOMIKY: Já doufám, že budu dělat podobný věci co teď, protože mě to baví. Ale v menším množství a za víc peněz a ve zbylým čase budu pěstovat papriky :)
    JANFROG
    JANFROG --- ---
    GIOMIKY: Ja se vidim stale stejne, ve stejne firme, porad pracovat na veci na ktere delam ted (a muj kolega od 2015 :-) a stale mit vidinu, ze za 10-15 let z toho mozna neco bude.
    JANFROG
    JANFROG --- ---
    MORIARTY: Jsem se prave podival jak stare jsou veci, ve kterych se hrabu ted (=zrovna mam otevrene editory se zdrojaky): 1988, 1988 2003 :-)
    (a neopren si neberu, rochnim se v tom v zasade rad a dobrovolne).

    Ale vazne, me to prijde jako takovej zajimavej fenomen. Za dalsich 15 let prijde nekdo, a bude si brat neopren na ten tvuj (a muj) kod. Nebo myslis ze ne?
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    GIOMIKY: takovy nahled do vysledku tohohle programu
    Nová šichta (2020) | ČSFD.cz
    https://www.csfd.cz/film/892942-nova-sichta/prehled/

    moc jich nebylo a nejvic me pobavilo @ 1h22m
    "ja se vratim na sachtu. me to prestava bavit. ... prazdna hlava ..ted chodim z prace domu, porad nad necim premyslim, furt mas neco v hlave.
    prijdes domu, protoze te neco napadne, musis zapnout komp ... pyco, me se zdalo o zavorkach"



    GIOMIKY: muzes popremyslet nad rekvalifikacema, na ktery aktualne prispiva MPSV :D
    Jsem v kurzu
    https://www.mpsv.cz/web/cz/jsem-v-kurzu
    SUCHRE
    SUCHRE --- ---
    GIOMIKY: Venuju se migraci legacy systemu do neceho moderniho nebo alespon supportovatelnyho. Na tom, ze se prubezne ucim neco novyho, nevidim vubec nic zavadnyho. Kdyz uz nic vic, funguje to proti starecky demenci.
    MORIARTY
    MORIARTY --- ---
    GIOMIKY: Tak já teď dělám v .Net6.0 a nejstarší knihovna v mým nejnovějším projektu je serilog z roku 2019. A na pochodu se v tom učím Blazor, protože si to vyžádal zákazník a já doteď dělal v jiných frontendech. A zároveň udržuju starší projekty, na kterých se už vyřádilo víc programátorů a některý jsou i 15 let starý a pravidelně překopávaný (přepsat úplně se to nevyplatí), takže to, co píše SUCHRE: je teorie, která platí tak pro nový projekty, jakmile se člověk ponoří do něčeho, co dělal před lety bývalý kolega, to aby si na sebe vzal neopren, aby nebyl celej od hoven :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam