• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KOJAProgramovani 40+
    Diskuze o obzive programovanim pro starsi a pokrocile.
    rozbalit záhlaví
    ETKAR
    ETKAR --- ---
    VOY: no jo, je to open source. Ta myšlenka Wiki page která je zároveň automatickým testem zní skvěle. Faktem je že zápis některých testů je lehce kryptic.
    Nicméně pro nás to řeší dost dobře testy kdy výstup má skoro vždy stejný formát a liší se hodnotami. Hodnoty na výstupu jsou nepřekvapivě závislé na vstupech uvedených v testu.
    JANFROG
    JANFROG --- ---
    VOY: Uff, Uncle Bob, mam husinu jen vidim to jmeno :-)
    VOY
    VOY --- ---
    ETKAR: Wow, to jsem myslel, ze je jen halucinace Uncle Boba, nikdy v zivote sem snad nepracoval nekde kde by Fitnesse nejak figurovala. To je vazne realny framework? :-)
    SATAI
    SATAI --- ---
    SULTHAN: není to utopie, spíš umělý cíl
    DEEFHA
    DEEFHA --- ---
    SULTHAN: Když něco slíbím, tak to nedám zadarmo :⁠-⁠D
    SULTHAN
    SULTHAN --- ---
    DEEFHA: 100% je nedosažitelná utopie. A ještě by mě teda zajímalo, jestli je to line coverage nebo condition coverage? :)

    Já mám teda nejraděší týmy, co jedou na nějakou 75% coverage, TDD apod. ale přitom používají nějaký weakly typed language.
    SUCHRE
    SUCHRE --- ---
    Mate oblast XY pokrytou testama?
    Mame.
    Jak dopadly testy pred releasem?
    Ok bez pripominek.
    Jak to, ze to teda v novy verzi nefunguje?
    Jak nefunguje?
    ... (popis symptomu, co je tam spatne a jak to ma bejt dobre) ...
    Hmm .... zaloz bug.
    A muzete mi nekdo vysvetlit, jak to mohlo projit testama, kdyz to nikdy fungovat nemuze?
    ...

    Tolik k deklarovany coverage a vysledkum testovani.
    KOLCON
    KOLCON --- ---
    DEEFHA: Není 100% overkill? Resp definuj 100%
    ETKAR
    ETKAR --- ---
    U nás jde také pouze o prachy, ale každou business feature máme pokrytou automatickymu testy ve Fitnesse.
    DEEFHA
    DEEFHA --- ---
    To chce motivaci. Já jsem v týmu slíbil, že když budeme mít stoprocentní coverage (nejde o nic rozsáhlýho ani komplikovanýho, takže to IMHO je dosažitelný), tak koupím pro všechny dort jako kráva. No, aktuálně máme 95 %, takže asi ještě chvíli budeme bez dortu :⁠-⁠) Ale leze to nahoru, leze.
    JANFROG
    JANFROG --- ---
    DAVIDOWITCH: No...coverage radeji ani nevytahuju. Uz jen CI a testovani jsem musel prosadit na silu ("If you want me on this project, we're having CI. Period." :-)
    DAVIDOWITCH
    DAVIDOWITCH --- ---
    JANFROG: i kdyby to bylo smyšlený.. my teď redukovali coverage protože stejně není dost velká a testy běží pomalu.. neuprotestoval sem to (naše kritičnost je absolutní nula, ale omg)
    JANFROG
    JANFROG --- ---
    DAVIDOWITCH: Ais muzes, ale neni to "moje" historka, je to historka co jsem slysel od kamarada, takze to bude takove to "kamarad kamarada znameho rikal, ze ..." :-)
    A jak vsichni vime, s kazdym hopem dojde ke zkresleni informace.
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    JARDABEREZA: když se dělá cukr z řepy, tak je odpadu taky dost, ale spotřebuje se všechno. Vylouhované řízky se použijí jako krmivo nebo se spálí v bioplynce, odpadní kaly se v kalolisech lisují do takových kvádrů a používají se jako hnojivo na pole. Když má řepa nízkou digesci (kolik % cukru obsahuje, ideálně 16-18%), tak se pošle do lihovaru.

    Řepný cukrovar | Stream
    https://www.stream.cz/jidlo-s-r-o/cukr-1-repny-cukrovar-236092
    JARDABEREZA
    JARDABEREZA --- ---
    TOOMIX: Tuhle zimu jsem se na Zélandu se bavil s australským programátorem, který dělá pro cukrovar. Říkal, že z toho mají docela dost odpadu. A vymysleli, že ten odpad můžou pálit a vyrábět z něj elektřinu. Prý pak dělali nějaké infračervené sensory na sledování a vyhodnocování kvality. Nebyla to řepa, ale cukrová třina. Nakonec to nějak vyladili, že nejen pokryjí svojí vlastní spotřebu na elektřinu a vaření, ale ještě to prodávají do elektrické sítě. Ale aby to dobře fungovalo, že se ze vstupní třtiny stane palivo, je třeba to moc nepřerušovat, kvůli roztápění kotlů a sušení.
    DAVIDOWITCH
    DAVIDOWITCH --- ---
    JANFROG: Můžu si tuhle historku půjčit? Na FB bych to dal jako "jeden můj cvičící měl tuhle historku"
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    kdyz vas tak ctu, tak mame docela pohodu
    obcas clovek sice u UMTS sundal ustrednu, protoze behem upgrade selhal HW, takze se nikdo v obsluhovane oblasti nedovolal nikam vcetne emergency, ale to ze nekdo nekde nekoho zastreli nebo po urazu vykrvaci na ulici, protoze se nedovolal zachrance, se k ops technikum nikdy nedostane

    takze opravime co muzem, udela se RCA k outage, zaplati se smluvni pokuta telekomunikacnimu uradu ze vypadek emergency a zivot jde dal
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    pekny, moje posledni story je, ze jsme na stredu vysypali par uzivatelu z ADirectory kvuli testu, ve ctvrtek je tam vratili a v patek to polovine nebezi. zformuluji mail, staci ho preposlat podpore a prijde mi odpoved mailem, ze to kolega necha v pondeli proverit. moc hodnej kluk..
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    FLEGMA: jo indové, jeden náš zákazník chtěl povolit port na switchi pro novou váhu do výroby a to nemohou lokalní IT, takže se ind připojil, nastavil a odstřelil celou síť ve fabrice - výroba, SAP, SCADA, prostě úplně všechno. Stáli snad půl dne, než to někdo opravil, naštěstí dělají trvanlivé věci, tak se toho moc neposralo, ale i tak...
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    JON: jsou tam procesy, které nesmíš přerušit, jako ve sklárně.

    Prostě to musí jet těch 5 měsíců v kuse, musíš mít furt zásobu řepy = funguje příjem kamionů, váhy, odběry vzorků atd., musí jet plavení = doprava řepy z hromady do cukrovaru, musí jet řezačky, aby bylo co poslat do difuze, nesmí vyhasnout vápenka, aby bylo vápno pro výrobu atd., je toho fakt dost. Jo když se zeserou dvě řezačky ze 4 tak to jestě nějak zvládnou, jen bude po nějakou sobu nižší produkce, ale když třeba přeteče varostroj a horký krystalový sirob začne stříkat na střechu, tak je to docela blbý :)

    Sklizeň cukrové řepy a proces výroby cukru s komentářem
    https://youtu.be/xXefVkmsIuU
    FLEGMA
    FLEGMA --- ---
    SUCHRE: Podobných fuckup scénářů jsem zažil taky dost, např. výpadek CSMS systému obsluhujícího přes deset tisíc nabíječek a telefonáty naštvaných uvíznutých řidičů elektroaut nebo zpackaná DB migrace bez rollback skriptů, kdy jsme celou noc ručně opravovali data, aby ráno mohly otevřít pobočky banky.

    Každopádně průsery nejvyššího kalibru všude, kde jsem působil, konzistentně způsobovali outsorcovaní kolegové z Indie, historek mám dost, naprosto top fail ze světa databází, co jsem kdy zažil: Při upgradu on-premise PCF CloudFoundry instalace přišli o všechna produkční data z MySQL databází VČETNĚ ZÁLOH, naštěstí billing data byla odsynchronizovaná i v SAPu, jinak by nešlo za tohle období vyfakturovat. V nové verzi PCF zmizely nenávratně databáze (asi chyba v konfiguraci) a vygenerovaly se nové s jinými přístupovými údaji. Samozřejmě si ničeho nevšimli a až po upozornění, že ElasticSearch přetéká logama "connection refused" a nefungují microservisy, se začli problémem zabývat. Zálohy databází byly zašifrované a při upgradu PCF se vygeneroval nový encryption key a ten starý k zálohám nebyl zálohovaný ani uložený v nějakém Password Vaultu, takže zůstaly db backupy, které nešly otevřít, naprosto bizarní situace :-) V průběhu projektu způsobil tento team expertů i nějaké další faily jako zálohovací skript, který ukládal backup do stejného adresáře jako produkční mysql data, takže jednoho dne produkční db spadla na nedostatek místa. Samozřejmě alert/warning na blížící se zaplnění partition nebyl implementovaný, Prometheus byl asi moc scifi. Po těchto incidentech a oprávněné kritice se urazili a prohlásili, že si máme databáze zálohovat sami, když se nám to nelíbí. Není nad to, spolupracovat s mistry oboru :-)
    SUCHRE
    SUCHRE --- ---
    LUDWIG_: System pro catering padal a nemohli ho vydat, pricemz bez cateringu se nad nejakou dobu letu litat nesmi, uz je to dlouho a detaily si nepamatuju. Museli delat vsechno rucne na papir, coz neumerne prodluzovalo odbaveni letu a delalo problemy i rizeni letovyho provozu. Business case jsem si vzdycky nechal vypraovat podrobne, aby slo tlacit na vyvojare ohledne priorit a horizontu doruceni fixu
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam