• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KOJAProgramovani 40+
    SATAI
    SATAI --- ---
    ABAP: jseš otravnej jak kontrola z berňáku v den, kdy máš jít na kolonoskopii
    ABAP
    ABAP --- ---
    HOLAKAC: Rozhodně to není jednoduché, ale správně - je to vlastně stále velké dobrodružství. Možná to chce i porci ADHD.

    Je vtipné, jak zde kolegové ihned vidí nepoctivé jednání, nebo dokonce daňový únik. Nastavují si zrdcadlo a asi se jim moc nelíbí, co tam vidí.
    Přitom největší zisk jsou znalosti, zkušenosti a vhled do různých přístupů. Sám jsem byl po letech překvapen, kolik to finančně vyneslo.
    Proč vám vysvětlovat, že ve znalostech a úsilí i mimo IT je vážně velká síla. V jejich kombinaci ještě větší.

    Jinak můj záměr nebyly peníze, ale získat všechen svůj zbývající čas pro sebe, rodinu a kecy na nyxu a nemuset ho už prodávat.

    K rozdílu zaměstnanec x živnostník. Nemyslím to nijak zle vůči nikomu, byl jsem obojí. Názývám to ovečka x vlk.

    Ovečku dovedou na pastvu, dají sůl a příkrm, odvedou na noc do vytápěného ovčína na ochranu před vlky, podojí ji a občas ostříhají. Ovečka za to často ráda udělá i co se jí moc nelíbí.
    Ovečka je spokojená, nic jí nechybí, dokud neuvidí, že nějaký vlk má víc.

    Nakonec příjde řezník.
    Vlk je vcelku svobodný. Jenže je mu často zima, spí kde se dá a je skoro pořád hladový. Občas si sám uloví tučnou kořist, ze které mu silnější násilím pořádný kus seberou . Po krku mu ve dne v noci jdou ostatní vlci i ovčák.
    Ovečky by často chtěly kořist, co má vlk, ale nevidí tu zimu, hlad a útoky ze všech stran. Vlk nakonec umře hlady, nebo jej roztrhají ostatní vlci.

    Dnes již nikdo nikomu nebrání vybrat si svou cestu. Máte pravdu, možná vám to nestojí zato. I když se vám to podaří, budete pro neortodoxní přistup za trotla a místo úsilí budou lidé za úspěchem vidět nepoctivost. IMHO si tím omlouvají vlastní pohodlnost.
    Chci jen naznačit, že dosáhnout solidního zajištění je možné, v IT zvlášť. Jednoduchá a snadná - to je cesta přesně opačným směrem.
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    JIMX: Jestli nevydělá je to ztracený čas
    https://www.lego.com/cs-cz/product/lego-titanic-10294
    ;)
    SATAI
    SATAI --- ---
    JIMX: pouze na ledovec
    JIMX
    JIMX --- ---
    ABAP: já jenom, že to z původních příspěvků vypadalo, že si vlastní daňovou optimalizaci vyděláš ročně na Titanic ...
    HOLAKAC
    HOLAKAC --- ---
    By mě zajímalo, jestli se vám ten investovaný čas a nervy do těhle dobrodružství vyplatí s ohledem na ušetřený mamon. Kdyby to bylo tak jednoduchý, tak to určitě někdo někde sepíše a zveřejní. Daně nechce platit nikdo :P Ale já jsem jen nudnej zaměstnanec co zbytečně krmí tenhle stát, tak co se k tomu vlastně mám co vyjadřovat :(
    JARDABEREZA
    JARDABEREZA --- ---
    JANFROG: Já měl na mysli Paraguay a tuším Panamu(?), někdo mi dával tip, že v Panamě bude nějaká zajímavá politická změna. Ale ono se to taky mění v čase. To co bylo výhodně před několika lety nemusí být výhodné dnes. Ale zatím to pro mě nemá smysl řešit. https://strategicasa.com/blog/tax-in-paraguay-and-its-benefits-for-dual-residents/
    JANFROG
    JANFROG --- ---
    JARDABEREZA: Pet let jsem delal pro Argentince a teda za me zeme to je skvela, lidi take, mam to tam moc rad, ale cokoliv s penezma je nebetycnej voser. Vcetne zadrzovani zahranicnich plateb "statem" klidne mesic, dva za udajne "money laundering" apod.
    ABAP
    ABAP --- ---
    MIKEE: když člověk zaplatí velký balík na daních a FÚ ho pak řeší pro 3 Kč rozdíl, když člověk roky platí nadstandardní daně a odvody, služby eráru a péče jsou stále mizerné, tak ho ani trochu nemrzí si obojí legálně snížit. Morální problém v tom nevidím, vše dostali předem.
    Český živnostník i právnická osoba mohou podnikat prakticky kdekoli, firmu na kajmanech jsem nezmínil a není to vůbec dobrý nápad. Kdysi jsem to sondoval a zákazníci se na to vůbec nedívali dobře.
    JARDABEREZA: ano, na státní důchod lépe nespoléhat, ale taky si ho platím pro sichr aby nepropadl. Je lepší se zajistit si svůj pilíř dokud člověka po ránu ještě nic nebolí.
    JARDABEREZA
    JARDABEREZA --- ---
    ABAP: Já sice na důchody nevěřím, ale stát má nějakou aplikaci, kde ti podle odvodů ukazuje hypotetickou výši důchodů. Když jsem to zkoušel, tak období, kdy jsem byl zaměstnanec tam má největší váhu. Přestože na OSVČ jsem měl potom výdělek trojnásobek, tak to pořád na důchod nepřidává tolik. Nebudu polemizovat jeslti je lepší spoléhat na státní důchody nebo si na to našetřit sám, ale přijde mi důležité to zmínit.
    ABAP
    ABAP --- ---
    JIMX: Ano. Platit daně je naprosto správné. Prostě jen ani o fenig víc, než je za zákona nutné.
    Erár spoléhá na pohodlí lidí. Proto to dělá velký rozdíl a proto jsou zaměstnanci škubáni nejvíc, protože si myslí že nic nemohou.
    SATAI
    SATAI --- ---
    ABAP: Tak to je jiste maxima, ktera by se mohla stat obecnym zakonem. Oh wait!
    ABAP
    ABAP --- ---
    SUCHRE: Človek může vše, co sám sobě dovolí.

    Snad rada a klišé z cashflow kvadrantu. Můj postup je 7let zaměstnanec, 8 let živnost, 10 let vlastník právnické osoby, 15 let investor a rentiér, často paralelně.
    Důležité je zkusit a trochu chápat všechny role. Každá je jiná z pohledu možností, daní i předpisů.
    Tip:Ve finále lze legálně žít z výnosů z činností nepodléhajících sociálnímu a zdravotnímu, platit si je sám a s daňovou povinností se vejít do slevy na poplatníka. Tedy mít fakticky legálně daň z příjmu 0%. Erár nezajímá, jestli platíte ročně miliony na daních a pojištění, jen jestli to máte v pořádku.
    Když platíte patnáct tisíc anebo tři tisíce na zdravotním pojištění, to u doktora a v nemocnici nehraje žádnou roli.
    MIKEE
    MIKEE --- ---
    muzete prosim, kdyz uz na toho trotla reagujete, ho davat explicitne do reply? jinak se to pak neda cist, ja ho mam v ignoru, protoze nemusim po ste cist jak je spatny platit dane a jste vsichni hloupy, ze nemate entitu na britskejch panenskejch ostrovech skrz kterou to vsechno zdanite (ale funkcni pohotovost v nemocnici nebo silnice na kterejch se ti neutrhne kolo by jeden taky chtel .. zejo?)

    JARDABEREZA: co jsem videl u kamaradu (ja si rad ty zakony nactu sam) to je tak, ze ti slavny danovy poradce sepise papiry co po nem pozadujes, ale posilas to za sebe, odpovednost pak nemaj zadnou, cechovni cest ostatne taky ne
    JIMX
    JIMX --- ---
    ABAP: odvádíš státu na "přímých" daních (tj. myslím to, co reálně posíláš FÚ, socce a zdrávce) třetinu toho, co vyděláš? A není to nějak moc? Já aniž bych cokoliv takového složitě řešil, tak odvádím v průměru dlouhodobě (za x let zpátky) něco kolem 1/8 příjmů.
    JARDABEREZA
    JARDABEREZA --- ---
    No já jsem měl za to, že proto mají daňový poradci pojištění odpovědnosti, pokud se spletou a ty kvůli nim budeš mít problém. Díky čemuž nemusíš znát všechno co oni. Nebo jsem jenom naivní? :-D https://www.kdpcr.cz/casto-kladene-otazky/pojisteni-danoveho-poradce-3 ...ale pak je spousta "profesionálů", kteří nepotřebují skoro nic. Ale to jsou jiné profese.
    SUCHRE
    SUCHRE --- ---
    ABAP: Zalezi na tom, jaky ma clovek moznosti. Zamestnanec nemuze totez co OSVC nebo jeste lip majitel firmy.
    ABAP
    ABAP --- ---
    JIMX: Odvedl jsem třetinu. Pokud člověk umí plánovat své kroky a zná dopady, lze se legálně vyhnout zbytečnému placení daní prostřednictvím slev, odpisů, časového testu, vhodným a legálním zapojením právnické osoby.
    Použít platné zákony a předpisy ve svůj prospěch. Důsledně je dodržovat. Proto je sám musí znát.
    SATAI
    SATAI --- ---
    JIMX: jako že je černej pasažér?
    JIMX
    JIMX --- ---
    ABAP: možná jsem to jenom špatně pochopil, ale kolik jsi tak těma daňovejma úlevama, který jsi sám vykoumal bez daňovýho poradce, který jsou uplatnitelný pro programátora, vydělal víc než kdyby ti to dělal daňovej poradce ... píšeš to skoro tak, že dokážeš neodvést státu skoro ani korunu ...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam