HOLAKAC: Rozhodně to není jednoduché, ale správně - je to vlastně stále velké dobrodružství. Možná to chce i porci ADHD.
Je vtipné, jak zde kolegové ihned vidí nepoctivé jednání, nebo dokonce daňový únik. Nastavují si zrdcadlo a asi se jim moc nelíbí, co tam vidí.
Přitom největší zisk jsou znalosti, zkušenosti a vhled do různých přístupů. Sám jsem byl po letech překvapen, kolik to finančně vyneslo.
Proč vám vysvětlovat, že ve znalostech a úsilí i mimo IT je vážně velká síla. V jejich kombinaci ještě větší.
Jinak můj záměr nebyly peníze, ale získat všechen svůj zbývající čas pro sebe, rodinu a kecy na nyxu a nemuset ho už prodávat.
K rozdílu zaměstnanec x živnostník. Nemyslím to nijak zle vůči nikomu, byl jsem obojí. Názývám to ovečka x vlk.
Ovečku dovedou na pastvu, dají sůl a příkrm, odvedou na noc do vytápěného ovčína na ochranu před vlky, podojí ji a občas ostříhají. Ovečka za to často ráda udělá i co se jí moc nelíbí.
Ovečka je spokojená, nic jí nechybí, dokud neuvidí, že nějaký vlk má víc.
Nakonec příjde řezník.
Vlk je vcelku svobodný. Jenže je mu často zima, spí kde se dá a je skoro pořád hladový. Občas si sám uloví tučnou kořist, ze které mu silnější násilím pořádný kus seberou . Po krku mu ve dne v noci jdou ostatní vlci i ovčák.
Ovečky by často chtěly kořist, co má vlk, ale nevidí tu zimu, hlad a útoky ze všech stran.
Vlk nakonec umře hlady, nebo jej roztrhají ostatní vlci.
Dnes již nikdo nikomu nebrání vybrat si svou cestu. Máte pravdu, možná vám to nestojí zato. I když se vám to podaří, budete pro neortodoxní přistup za trotla a místo úsilí budou lidé za úspěchem vidět nepoctivost. IMHO si tím omlouvají vlastní pohodlnost.
Chci jen naznačit, že dosáhnout solidního zajištění je možné, v IT zvlášť. Jednoduchá a snadná - to je cesta přesně opačným směrem.