• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KOJAProgramovani 40+
    Diskuze o obzive programovanim pro starsi a pokrocile.
    rozbalit záhlaví
    VOY
    VOY --- ---
    KLEINZACH: Chapu te, to ze me za Covidu nevyhodili tez povazuju za maly zazrak. Myslim, ze byt se dvema detma skolniho a predskolniho veku a snazit se oba rodice full time pracovat to je neco co si bezdetnej clovek sotva dovede predstavit. Za normalniho stavu mas celej zivot zorganizovanej tak, aby si tu praci mohl v klidu vykonavat a tohle vsechno v ty dobe padlo. Bylo to absolutni psycho.
    JANFROG
    JANFROG --- ---
    KLEINZACH:

> chvilema byl zazrak ze me nevyhodili z prace.

:-) To si rikam taky, ale zacinam se na to tesit, konecne budu mit cas delat i jine veci.
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    KLEINZACH: pracovat doma je IMO unreal. Nemam teda dedikovanou cimru, takze o to horsi. Mozna dedikovany patro nebo ja nevim. Do kanclu proste jezdit musim.
    KLEINZACH
    KLEINZACH --- ---
    JARDABEREZA: jako musim rict, ze rodina a programovani je teda neco. poslednich 8 let jsem nemel koherentni myslenku :D vzdycky kdyz se clovek nad necim zamysli, nevyhnutelne prijde nekdo a vyrusi. za par minut znova, protoze ho prepral pytlik od susenky. pak se chce nekomu kakat. pak chce neco kocka. pak zena. pak to nejmladsi. a porad. starsi dite ma adhd, takze je to hardcore - napr covid, kdyz byl porad doma, s nim byl fakt hustej. a vecer uz jsem tak unavenej, ze uz nemuzu (bejval jsem sova a delal vsechno v noci, ale nejak uz to nejde). po druhym diteti jsem musel stopnout vsechny vedlejsi projekty, pac na to proste neni cas a sila.

chvilema byl zazrak ze me nevyhodili z prace.
    KERRAY
    KERRAY --- ---
    JINX: V posledním roce AI, a v posledních týdnech mi přijde, že to je Claude Sonnet 3.5 (nejen pro mě o řád lepší, než stávající GPT-4o, natož copilot), jehož API používám přes continue.dev nebo librechat.ai
    JARDABEREZA
    JARDABEREZA --- ---
    JINX: Neumím změřit co je top, ale mám pár kandidátů, pro práci z domu
    - pracovní plocha ekvivalentu 6 fullHD monitorů
    - smazání twitteru
    - rozšíření do prohlížeče "News Feed Eradicator"
    - Copilot do VSCode
    - ignorovat všechny mítingy a SCRUM
    - mít místnost dedikovanou jenom na práci
    - vypnout všechny možné notifikace

Z té temnější, ale ne vždy žádoucí části, kterou nelze úplně doporučit...
    - nemít přitelkyni, děti a domáci mazlíčky
    - odstěhovat se daleko od rodiných příslušníků

AKtuálně zkouším chatGPT jako náhražku za Google a Stackoverflow... někdy to funguje dobře a někdy vůbec, takže zatím nevím :-D
    MUXX
    MUXX --- ---
    JINX: Kvalitni lidi v tymu/firme.
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    JINX: Psychiatr.
    JINX
    JINX --- ---
    Co vám dalo největší boost produktivity během vaší kariéry?
    ALMAD
    ALMAD --- ---
    JANFROG: Protoze se i technologicke firmy uz naucily, ze marketing nemaji delat programatori :P
    SATAI
    SATAI --- ---
    PISKVOR: vztyčuji prostředník a kynu
    PISKVOR
    PISKVOR --- ---
    SATAI: To já taky, no. Zamávejme společně siluetě téhle lodi, tááááámhle až úplně na obzoru.
    JANFROG
    JANFROG --- ---
    SATAI: To je presne na co jsem narazel.
    SATAI
    SATAI --- ---
    PISKVOR: samozřejmě, že to nejde nařídit, ale raději budu tlačit bullshit než ten eufemismus
    PISKVOR
    PISKVOR --- ---
    JANFROG, SATAI: Ano, ano, JE to naprosto NEVHODNÝ a NELOGICKÝ a dalo by se použít hromada jiných termínů. No a "bombastický" taky neznamenávalo "je to bomba." Vývoj přirozeného jazyka nelze nasměrovat oranžovou cedulí IS11c, sorryjako.
    SATAI
    SATAI --- ---
    JANFROG: "bullshit" ;-)

ChatGPT Isn’t ‘Hallucinating’—It’s Bullshitting! | Scientific American
    https://www.scientificamerican.com/article/chatgpt-isnt-hallucinating-its-bullshitting/
    JANFROG
    JANFROG --- ---
    PISKVOR:

> Algoritmická aproximace něčeho, co ve zdrojových datech nebylo se nazývá termínem "halucinace."

To je vubec dost zajimavej a novej termin. Proc zrovna "halucinace" a ne treba "invalid conclusion", "AI glitch" nebo "nonsense"? (samozrejme to je recnicka otazka :-)
    PISKVOR
    PISKVOR --- ---
    LOPIK: Algoritmická aproximace něčeho, co ve zdrojových datech nebylo se nazývá termínem "halucinace." Přirozené jazyky si dělají co chtějí, jakkoli v psychiatrii to slovo znamená cosi jiného; sestimsmiř.
    E2E4
    E2E4 --- ---
    QWWERTY: nebo Samsungy když fotíš měsíc, což je něco co digitální foťáky nedávají (velky rozdíl v jasu v malým úhlu), dokresli tam tvary toho měsíce ..
    E2E4
    E2E4 --- ---
    QWWERTY: tak už je hur, máš už i mobily který mají ve foťáku AI (ehm), který ti udělají několik fotek např. skupiny lidí a do výsledný fotky ti dají slepenec z několika, tak aby se všichni usmívali..
    LOPIK
    LOPIK --- ---
    QWWERTY: Ona to úplná halucinace není - ono to vyfotí těch fotek v nižším rozlišení víc po sobě a pak to udělá nějakou aproximaci (která je navíc nastavená aby to bylo co možná "nejhezčí"). Samo že to není realita, spíš nějakej uměleckej záměr, ale zase na to jaký mají ty mobily objektivy atd. je to skoro zázrak co z toho leze..
    SMOKY
    SMOKY --- ---
    QWWERTY: jo to sem zapomnel dodat, ze to je AI upscaling
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    SMOKY: coz je technicky imho porad "AI upscaling" (ano, termin "AI" pokulhava), resp. obecne "vypocetni fotografie"
    zdrojem jsou data s mizernym rozlisenim (protoze fyzicky senzor to uz lip nezvladne), ktery se protahnou nejakym algoritmem, ktery tam dohalucinuje detaily a zprasi i to malo co bylo ostry, jenom aby z toho udelal neco ve vyssim rozliseni a tvaril se, ze to "vyfotil"

naprosto me desi, ze tohle lidi povazuji za akceptovatelny a ze tohle je budoucnost medii na internetu, protoze je to "normalni"
    viz tenhle tyden i tady
    - [KAERO @ USTAV . PRO . DUSEVNE . VYSMATE]
    - [ETERNITY @ USTAV . PRO . DUSEVNE . VYSMATE]
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam