• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KOJAProgramovani 40+
    E2E4
    E2E4 --- ---
    ALMAD: a jak řešíš ty speciální znaky¿

print ("ahoj");

znamená že stejně furt zvedáš prsty z klávesnice?

good point s tím Colemakem na blogu a klavesovejma zkratkama.
    VOY
    VOY --- ---
    Kognitivni load se taky dost pozna kdyz clovek chce/potrebuje psat s diakritikou. Subjektivne pozoruju, ze lidi co netouchtypujou se diakritice maji tendenci vyhybat jako cert krizi.
    ALMAD
    ALMAD --- ---
    QWWERTY: Kdyz programuju, ano.

Kdyz pisu Slacky, ticket, design documenty a delam code review, tak ani ne.

Ale hlavne to imho neni o rychlosti, ale o kognitivni zatezi (o ktery ani clovek nevi, ze ji ma, dokud se ji nezbavi).

On Touch Typing | Almad's Changelog
    https://almad.blog/essays/touch-typing/
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    VOY: proto pisu, ze "me prislo". jednu dobu jsem se to ucil a pak jsem to vzdal
    ve vysledku je mi to stejne k nicemu, protoze vetsinu prace travim skrabanim se na hlave a premyslenim co s tim muzeme delat, nez s rukama na home row
    VOY
    VOY --- ---
    QWWERTY: Pisu vsema deseti a zadny vlastni system nemam, drzim se toho porad toho jednoho podle polohy prstu na klavesnici. Neracionalizuj, ze to jeste neumis a kup si radeji nejakou aplikaci na cviceni :-).
    VOY
    VOY --- ---
    RUDOLF: Pokud mluvime o psani vsema deseti tak se mysli to "oficialni" kdy mas prsty na zakladni radce a vis presne kterym mackas jakou klavesu, tzn. nedelas to nejak nahodne jak ses to naucil za roky praxe, ale podle systemu co uz hodne dlouho existuje.

Kdysi mi Almad zminil, ze umi psat vsema deseti a pripadal jsem si tak menecenne, ze jsem se to musel taky naucit :-). Hadam, ze uz to jsou nebo budou brzy dekady a ROI na tomhle celkem jednoduchym skillu absolutne dava smysl pro kazdyho kdo sedi denne u klavesnice.
    DEEFHA
    DEEFHA --- ---
    RUDOLF: Intuitivně rozhodně ne, nebo teda určitě ne správně. Ofc mluvím hlavně za sebe, možná to má někdo jinak :⁠-⁠) Ale já píšu pořád čtyřma prstama, a to už u té klávesnice sedím přes třicet let.
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    RUDOLF: ani ne

ALMAD: me psani vsema deseti prislo strasne orientovany na text. pak otevres IDE a potrebujes &*^/\|`'"<>{}[]() a clovek si stejne najde nejaky vlastni system
    RUDOLF
    RUDOLF --- ---
    ALMAD: to se člověk naučí intuitivně, ne?

Pravda je, že vůbec netuším, jestli mám správné rozložení prstů.
    ALMAD
    ALMAD --- ---
    JARDABEREZA: Ja bych teda ke zkratkam pridal psani vsema deseti, ani ne kvuli kodu, ale kvuli veskerymu zbytku a kvuli RSI.

Nejlepsi vec co sem se na stredni naucil a ani si to neuvedomuju, dokud nejsem nucenej sedet vedle nekoho kdo to nema.
    DEEFHA
    DEEFHA --- ---
    JINX: Ten konkrétně neznám, ale ono takovýchhle toolů je celkem dost. TIG se mi líbí prostě hlavně jako git browser, umí samozřejmě i jiné věci, ale ty já zvládnu rychleji na comandlajně.
    JINX
    JINX --- ---
    DEEFHA: a co lazygit?
    JIMX
    JIMX --- ---
    VYHULENY_UFO: mám ho licencovanej už asi 20 let ... za ten litr fakt stál...
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    LOPIK: ja jsem firemni licence videl, taky je u zakazniku mame. ale nevzpominam si, ze by nekdy bezny domaci uzivatel mel total commander s licenci, tedy krome crackly verze nebo s licencnim souborem z prace.
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    VYHULENY_UFO: "1. zajimalo by me, jestli ma nekdo total commander s licenci..."
    pro domaci pouziti urcite - koupil jsem ho hned, jak zjednodusili platebni proces a nemuselo se to resit pres CZ resellera
    protoze zcela uprime necelych 1500, za neco co pouzivam tak dlouho a skoro kazdy den... pff
    DEEFHA
    DEEFHA --- ---
    VDFLAT: Nejlepší GUI TUI pro GIT je TIG :-) https://github.com/jonas/tig
    LOPIK
    LOPIK --- ---
    VYHULENY_UFO: 1. Já ho mám v práci licencovanej - flex jak prase
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    QWWERTY: Já to s tím essencial myslím tak vážně, že už 20 let mám licenci - moje první číšnický dýška :)
    A podle jejího textu to je prostě na člověka, bez ohledu kde to použiješ.

VYHULENY_UFO: 1. zde
    VYHULENY_UFO
    VYHULENY_UFO --- ---
    1. zajimalo by me, jestli ma nekdo total commander s licenci...
    2. kdyz uz musim pustit spravce souboru, tak jedine midnight commander.
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    VDFLAT: Neprohledává to obsah souborů, spíše windowsí inotify. Vidíš aktuální seznam souborů updatovaný prakticky okamžitě, včetně některých metadat jako čas změny, podle kterých můžeš třídit s vyhledáváním podle (i části) názvů souborů po celém FS. Takže napíšeš jen "report zkutr xlsx" a najde ti to podklady, z kterých děláš reporty, ať už jsi je dal kamkoli.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam