• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KOJAProgramovani 40+
    JARDABEREZA
    JARDABEREZA --- ---
    Dělám s indama a do tsconfig.json jsem napsal komentář s vykřičníkem, aby neměnili "strict:true" na "strict:false". Aby našli lepší neřešení, než vypnout type checking pro skoro všechno. A hádejte co udělali... :-D

Komentáře můžou být fajn v kódu, kde vlastní názvy nejsou žádoucí nebo možné. Např. konfigurační soubor pro Webpack. Kde bude vysvětlené, proč to je nastavené zrovna takhle a za jakých podmínek se to může změnit. (např. až se přestane používat nějaký prohlížeč)
    JANFROG
    JANFROG --- ---
    AXTHEB: Tak takovej pripad asi najit nedokazu :-)
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    JANFROG: Hele já nemám iluze, že tenhle postup je ok pro všechny teamy, programovací jazyky nebo styly práce.
    Ale stejně bych rád viděl příklad v nějakém populárním programovacím jazyce, kdy je komentář vysvětlující co následující kód dělá užitečný a lepší než mírný redaktor do dobře pojmenovaných funkcí.
    Tím nemyslím SQL, asm, Perl, regexy a podobné.
    JANFROG
    JANFROG --- ---
    AXTHEB: Tak, tuhle diskuzi uz jsem vedl a nejsem si jist, ze se chci nechat znova zatahnout do tehle kralici nory. Zjevne mame jinou zivotni zkusenost.
    Az budes muj sef, proste vytahnu ten skript z backupu a nebudu delat drama :-)
    PISKVOR
    PISKVOR --- ---
    AXTHEB: Jediný praktický komentář je "existuje business důvod, *proč* je tady tenhle kus kódu, a *proč* se to nedělá očekávatelným postupem."

"Tohle dělá to a to" je jak píšeš, a/nebo wishful thinking.
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    JANFROG: Já říkám komentářům future lies. V současné práci, krátce po zapracování, jsem prošel celý kód a zrušil všechny komentáře, který buď už nebyly aktuální, nebo suplovaly špatně pojmenovanou funkci.
    Zbyly vlastně jen odkazy do externí dokumentace, zdůvodnění podivností nějakým edge casem ve firemních procesech a pak komentáře kódu jednoho kovboje, který byl sice výkonný programátor, ale za cenu strašidelných 300+ řádkových funkcí.
    PISKVOR
    PISKVOR --- ---
    QWWERTY: Teď už se točíš na "neprokážeš mi nic, hehehe." Jistěže ne - ale nemůžeš zároveň limit rukama "ale tamto nejde, co legal." To je celý.
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    PISKVOR: jako neni to zadna vyhra, ale lepsi nez nic.
    navic casto ti staci pro vychozi regex jeden zaznam, aby jsi mel strukturu. neni potreba nikam posilat plny payload/data. a edge case zdebugujes lokalne
    staci zajistit, ze zadny z tech dat neobsahuji libovolny identifikator (data, timestamp, id, ...) nebo cokoliv podobnyho a muzes si s tim delat co chces, protoze je to proste genericky sample logu, zaznamu, etc... ktery jsi si stejne tak dobre mohl napsat from scratch

aka ship of thesaurus payload - pokud vymenim veskery obsah za jiny symbol ze stejne character class, jsou to jeste porad ty stejny produkcni data? :D
    PISKVOR
    PISKVOR --- ---
    QWWERTY: Posílání "obfuskovaných" produkčních dat do kamkoli: "co legal nevidí, to srdce nebolí." Ok no.
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    PISKVOR: bez "AI" je v dnesni urcite plus :)
    jenze jednorazova platba? v korporatu? procurement? legal review? sepisovani business case? 100 meetingu vysvetlujici 2 levelum managementu, k cemu je to dobry?
    no, thank you :D
    PISKVOR
    PISKVOR --- ---
    QWWERTY: Regex Buddy. Zcela nemoderní: plně lokální, nikam nic neposílá, bez AI a za jednorázovou platbu.
    LUDWIG_
    LUDWIG_ --- ---
    Tohle je taky super pro produktivitu: https://quicktype.io/
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    RUDOLF: za me vyhrava tohle
    regex101: build, test, and debug regex
    https://regex101.com/

....akorat pokud delam na matching na firemnich datech, tak je fajn je nejdriv obfuskovat
    RUDOLF
    RUDOLF --- ---
    MLEKAR_STEIN: yep, proto mě baví genAI, narvu tam tyhle šílený konstrukce a vyjde mi to hezky popsané, tak to jen zkontroluji s dokumentací a vím co mám dělat. Předtím jsem musel google nebo man a bylo to větší pruda a stejně jsem se v tom za týden nevyznal.
    MLEKAR_STEIN
    MLEKAR_STEIN --- ---
    SUCHRE: jednou jsem takhle po sobě upravoval nejakpu blbůstmua měl jsem tam regex a měl jsem radost že jsem.si to popsal znak po znaku
    FLEGMA
    FLEGMA --- ---
    Pokud by někomu nestačila makro klávesnice ani steganografie, tak se dají zakoupit i foot pedály:
    https://kinesis-ergo.com/solutions/foot-pedal-solutions/
    https://kinesis-ergo.com/foot-pedals/
    Co se týká klávesnic, vystřídal jsem jich několik a postupně doiteroval k Thinkpad trackpoint keyboard II . Výhoda je 1:1 stejné rozložení kláves jako na mém Thinkpadu + tlačítka myši pod klávesami + trackpoint (= nemusím sundávat ruce z klávesnice), díky kompaktním rozměrům zabírá málo místa na stole a dlouho vydrží nabitá.
    SUCHRE
    SUCHRE --- ---
    Kdyz jsem delal v perlu nejakej vypecenej regularni vyraz a pro urychleni treba string analyzoval od konce, bez komentare typu proc, jak, apod, jsem tomu sam nerozumel uz po mesici. Nebo kdyz jsem si musel udelat vlastni FSM - tam jsem se ztratil uz ten samej den odpoledne.
    ANT_39
    ANT_39 --- ---
    VOY: Jj, od doby, co jsem měl RSI, jedu na myši levou, a když se mi zazdá, že to chce změnu, tak ji na chvíli dám do pravé. Je to fajn.
    VOY
    VOY --- ---
    Ja jsem pres vsechny specialni klavesnice (microsoft sculpt, logitech split keyboard, kinesis advantage2) skoncil zpatky u uplne obycejny klavesnice a u obycejneho trackpadu na macu. Nejsem si uplne 100% jisty jestli je vlastne tak hrozne moc potreba mit nejaky specialni klavesnice kdyz se clovek trochu snazi drzet ruce na klavesnici rovne a ne v nejakych vylozene neprirozenych uhlech. Ale to rikam ted kdyz me zrovna netrapi RSI, ze jo :-). Kdyz me bolely ruce tak jsem nakupoval specialni klavesnice a pouzival magic mouse levou rukou (na coz se mimochodem zvyknout dalo a dost to pomohlo uzdravit pravou).
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    Jinak moje produktivita - 3 full HD monitory naležato vedle sebe, klávesnice Logitech MX Keys (miluju nízký zdvih), Logitech MX Anywhere 2S (miluju čtyřsměrové kolečko) a hlavně tahle makro klávesnice. V kombinaci s Autohotkey neskutečná věc - zmáčknu po paměti klávesu a spustí se aplikace (nemusím kdekoliv hledat ikonu), zmáčknu jinou a napíše mi to kus kódu co píšu opakovaně (třeba Console.WriteLine("");), zatočím knobem a skáče mi kurzor doleva/doprava, zmáčknu knob a udělá to enter atd.

https://a.aliexpress.com/_EGaH9Np
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam