AXTHEB: oh sweet summer child... mimo profesni sw development vypada napr. u nas situace tak, ze:
- kolega radsi vsechno testuje manualne, nez aby vzal kus logu a napsal si test case. naprostou vetsinu lidi, co u nas pisou skripty, se mi nepovedlo presvedcit, ze testy jim usnadni zivot, i kdyz to znamena psat vic kodu. a to i pres to, ze tam maji treba X zanorenych podminek, takze manualni pretestovani je pain
- kolega napsal funkcni script na automaticky troubleshooting. fakt uzitecny tool. a je to ten stejny clovek, co hledal 20 minut, jak vypnout output na stdout, ackoliv o 3 radky niz mel print("")... konverzace vypadala jako "ono se to tam nekde vypisuje". "ok, ukaz mi, ktery radek kodu se spusti, kdyz se to vypise". "no to ja nevim"
- dalsi kolega mi rekl, ze nepise ani komentare, protoze nema dobrou anglictinu a nema mentalni kapacitu na psani komentare, aby v EN daval smysl. kdyz jsem mu rikal, at je pise CZ/SK, protoze lepsi neco nez nic, tak vypadal ochotnejsi zacit aspon uvazovat o jejich psani
a protoze nejsme devs, tak programovani nemame v popisu prace => kvalita kodu se neda pouzit jako metrika pro osobni hodnoceni
aktualne beru kazdy komentar, ktery nekdo nekdy nekam napise. i kdyby byl outdated, tak aspon napovi, co se tam ten clovek snazil delat
moje jedina nadeje je, ze se nas ted snazi zapojit do vetsiho externiho projektu a ten uz ma dopredu nastaveny standardy, takze kdo se zapoji, tak je bude muset dodrzovat