• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • Nepodařilo se načíst diskuzi.

• diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KOJAProgramovani 40+
    VOY
    VOY --- ---
    Jakkoliv je tema zajimavy, tak si myslim, ze se pomalu ale jiste dostavame mimo tema 40+ ;-).
    ANT_39
    ANT_39 --- ---
    CERMI_FOX: Kdybys radši dropoval nenápadný plausible-deniability hinty, aby se Kleinzach nažral a NDA zůstalo celý :)
    SUCHRE
    SUCHRE --- ---
    KLEINZACH: jo, tomu rozumim. od urcityho okamziku to tak je. na druhou stranu je treba rict, ze timhle zpusobem se daji ziskat neocenitelny zkusenosti, ze?
    AMBIENTIUM
    AMBIENTIUM --- ---
    CERMI_FOX: taky by mohl jít psát viry a antiviry :-))))
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    KLEINZACH: kruty. Nechces jit delat k nam do Microsoftu a zdrojak widli si stahnout z gitu namisto tohohle vyzkumnyho dila? :-)
    KLEINZACH
    KLEINZACH --- ---
    NOHOUS: jj urcite, to k cemu to potrebuju je open source (v podstate modernizuju blackbox4windows (byl jsem dev/maintainer pred tim nez prisly deti, pak jsem to musel povesit na hrebik), bb4win, bbLean a kdovi kolik verzi to melo).
    JANFROG
    JANFROG --- ---
    KLEINZACH: Bez .pdb se to taky da, i kdyz je to vic prace. Odrazis se z export, import a relocation tables v tech .DLL. To pomuze alespon na ta volani co prekracuji hranici tech .dll. Ale jasne. .pdb je o dooost pohodlnejsi.
    NOHOUS
    NOHOUS --- ---
    KLEINZACH: zdokumentujes to pak nekde verejne?
    KLEINZACH
    KLEINZACH --- ---
    dik :) bez tech pdb bych byl v peerdeli, nedokazu si to predstavit delat bez symbolu. mozna nejakej malej izolovanej kousek, ale ne takle pres 2 vrstvy a zpet.

bohuzel kdyz chce clovek programove zachazet s tema jejich virtualnima desktopama, musi, protoze jediny oficialni co nam mrkvosoft dal, jsou 3 naprosto neuzitecny volani: IVirtualDesktopManager::GetWindowDesktopId IVirtualDesktopManager::IsWindowOnCurrentVirtualDesktop a IVirtualDesktopManager::MoveWindowToDesktop. s tim se neda NIC poradnyho delat. ( https://learn.microsoft.com/en-us/windows/win32/api/shobjidl_core/nn-shobjidl_core-ivirtualdesktopmanager )

SUCHRE: vysoka - prakticky s kazdym novym windows sdk (ted je 22621). v kazdy edici widli se zmenej minualne guidy tech interface. to se da jeste dohledat v registrech, pripadne inspekci actxprxy.dll (ale to jsem jeste nedavno nevedel) a pridaj dalsi volani. na internetu je asi tak 5 open source projektu, ktery todle delaj. z toho 2 podporujou maximalne windows 10 (sdk < 22000). jeden je v pascalu (nejakej organizer chat-botu), jeden v dot netu a jeden v rustu (dll pro prepinani workspace v AutoHotkey). inspirovat jima se muzu, ale moc mi to nepomuze s mym problemem ze na w11 to v nekterych volanich pada. a kdyz prijde ta zmena, nemuzu se na ne spolehnout, ze to udelaj kdyz ja potrebuju.. proto to chci umet z widli vydojit sam a navic - ted uz je to osobni ;)
    MLEKAR_STEIN
    MLEKAR_STEIN --- ---
    KLEINZACH: čumím a to jak péro z gauče.
    a más můj obdiv.
    SH_PANDA
    SH_PANDA --- ---
    SH_PANDA: nejvic low level vec co jsem od vysky napsal byl dnes nejaky kus kodu v c#. teda spis jsem rekl copilotu do potrebuji a doladil to pilnikem
    SUCHRE
    SUCHRE --- ---
    Jaka je pravdepodobnost, ze se to v nasledujici verzi zmeni nebo jinak dojebe? Jinak obdivuju tu snahu, taky jsem se kdysi pokousel o neco podobnyho, ale vzdal.
    SH_PANDA
    SH_PANDA --- ---
    kdyz to ctu, tak si pripadam tak nejak menejcenne ... jsem uplny pojidac kolacu ...
    KLEINZACH
    KLEINZACH --- ---
    JANFROG: ja sem si rikal, ze bych mel, ale byl sem moc linej na ten setup :) priste
    JANFROG
    JANFROG --- ---
    KLEINZACH:
    > attachovat se na explorer je prdel, clovek si ze zacatku neuvedomi co nemuze: je to jak xwindows bez window managera :)

Presne z tohodle duvodu delam tyhle veci zasadne v simulatorech / virtualnich strojich a teprve az to odladim tam, zkousim to na opravdovem zeleze
    (ne ze by to resilo vsechno, bug ve firmwaru do bezici pod OS a zpusobujici pad JVM to neodhali - a teda to je take lahudka hledat :-)
    KLEINZACH
    KLEINZACH --- ---
    blizim se :)

rpc bylo hodne, ale pak mi doslo jedno biblicke rceni: "co je marshalovano, musi byt nekde demarshalovano". takze jsem si dal breakpoint na combase.dll!CoUnmarshalInterface. tech uz nebylo tolik a kdyz jsem je proklikaval, tak se periodicky stridalo rekneme 5 com unmarshalu. po kratke prohlidce stacku jsem na jednom z nich nasel actxprxy.dll a OneCoreCommonProxyStub.dll (ci tak nejak) o kterych vim, ze se me tykaj. tendle thread jsem sledoval a dovedl me do twinui.pcshell.dll, ktery jsem prohlidnul a zacal v nem nachazet fragmenty toho, co me zajima (IVirtualDesktopManagerInternal a podobne). napsal jsem si test, kterej na tomdle interfacu zavola GetCount, attachnul na explorera, dal breakpoint do twinui.pcshell.dll!CVirtualDesktopManager::GetCount, pustil test a bang! :)

co dela klient:
    TLDR: com/interface -> com/proxy -> rpc -> alpc

>	rpcrt4.dll!LRPC_BASE_CCALL::DoSendReceive()	Unknown
     	rpcrt4.dll!LRPC_CCALL::SendReceive()	Unknown
     	rpcrt4.dll!I_RpcSendReceive()	Unknown
     	combase.dll!CMessageCall::RpcSendRequestReceiveResponse(const _GUID & moidForTracing) Line 4281	C++
     	[Inline Frame] combase.dll!ThreadSendReceive(tagRPCOLEMESSAGE *) Line 7282	C++
     	[Inline Frame] combase.dll!CSyncClientCall::SwitchAptAndDispatchCall(tagRPCOLEMESSAGE * pMessage) Line 5735	C++
     	combase.dll!CSyncClientCall::SendReceive2(tagRPCOLEMESSAGE * pMessage, unsigned long * pstatus) Line 5297	C++
     	[Inline Frame] combase.dll!SyncClientCallRetryContext::SendReceiveWithRetry(tagRPCOLEMESSAGE *) Line 1494	C++
     	[Inline Frame] combase.dll!CSyncClientCall::SendReceiveInRetryContext(SyncClientCallRetryContext *) Line 582	C++
     	combase.dll!DefaultSendReceive(CSyncClientCall * pClientCall, tagRPCOLEMESSAGE * pMsg, unsigned long * pulStatus) Line 540	C++
     	combase.dll!CSyncClientCall::SendReceive(tagRPCOLEMESSAGE * pMessage, unsigned long * pulStatus) Line 787	C++
     	combase.dll!CClientChannel::SendReceive(tagRPCOLEMESSAGE * pMessage, unsigned long * pulStatus) Line 659	C++
     	combase.dll!NdrExtpProxySendReceive(void * pThis, _MIDL_STUB_MESSAGE * pStubMsg) Line 1989	C++
     	rpcrt4.dll!NdrpClientCall3()	Unknown
     	combase.dll!ObjectStublessClient(void * ParamAddress, __int64 * FloatRegisters, long Method) Line 366	C++
     	combase.dll!ObjectStubless() Line 176	Unknown

tady je videt druha strana - server - toho volani (nekde okolo NdrStubCall3 je ten CoUnmarshalInterface):
    TLDR: alpc -> rpc -> com/stub -> com/interface -> dll
    >	twinui.pcshell.dll!CVirtualDesktopManager::GetCount(unsigned int *)	Unknown
     	rpcrt4.dll!Invoke()	Unknown
     	rpcrt4.dll!Ndr64StubWorker()	Unknown
     	rpcrt4.dll!NdrStubCall3()	Unknown
     	combase.dll!CStdStubBuffer_Invoke(IRpcStubBuffer * This, tagRPCOLEMESSAGE * prpcmsg, IRpcChannelBuffer * pRpcChannelBuffer) Line 1479	C++
     	[Inline Frame] combase.dll!InvokeStubWithExceptionPolicyAndTracing::__l6::::operator()() Line 1151	C++
     	combase.dll!ObjectMethodExceptionHandlingAction<>(InvokeStubWithExceptionPolicyAndTracing::__l6:: action, ObjectMethodExceptionHandlingInfo * pExceptionHandlingInfo, ExceptionHandlingResult * pExceptionHandlingResult, void *) Line 94	C++
     	[Inline Frame] combase.dll!InvokeStubWithExceptionPolicyAndTracing(IRpcStubBuffer * pMsg, tagRPCOLEMESSAGE *) Line 1149	C++
     	combase.dll!DefaultStubInvoke(bool bIsAsyncBeginMethod, IServerCall * pServerCall, IRpcChannelBuffer * pChannel, IRpcStubBuffer * pStub, unsigned long * pdwFault) Line 1218	C++
     	combase.dll!SyncServerCall::StubInvoke(IRpcChannelBuffer * pChannel, IRpcStubBuffer * pStub, unsigned long * pdwFault) Line 791	C++
     	[Inline Frame] combase.dll!StubInvoke(tagRPCOLEMESSAGE * pMsg, const _GUID &) Line 1483	C++
     	combase.dll!ServerCall::ContextInvoke(tagIPIDEntry * ipidEntry) Line 1421	C++
     	combase.dll!ComInvokeWithLockAndIPID(ServerCall * pServerCall, tagIPIDEntry * pIPIDEntry) Line 2152	C++
     	[Inline Frame] combase.dll!ThreadInvokeReturnHresult(_RPC_MESSAGE *) Line 6944	C++
     	combase.dll!ThreadInvoke(_RPC_MESSAGE * message) Line 7044	C++
     	rpcrt4.dll!DispatchToStubInCNoAvrf()	Unknown
     	rpcrt4.dll!RPC_INTERFACE::DispatchToStubWorker()	Unknown
     	rpcrt4.dll!RPC_INTERFACE::DispatchToStubWithObject()	Unknown
     	rpcrt4.dll!LRPC_SCALL::DispatchRequest()	Unknown
     	rpcrt4.dll!LRPC_SCALL::HandleRequest(struct _PORT_MESSAGE *,struct _PORT_MESSAGE *,void *,unsigned __int64,class RPCP_ALPC_HANDLE_ATTR *)	Unknown
     	rpcrt4.dll!LRPC_SASSOCIATION::HandleRequest()	Unknown
     	rpcrt4.dll!LRPC_ADDRESS::HandleRequest()	Unknown
     	rpcrt4.dll!LRPC_ADDRESS::ProcessIO(void *)	Unknown
     	rpcrt4.dll!LrpcIoComplete()	Unknown
     	ntdll.dll!TppAlpcpExecuteCallback()	Unknown
     	ntdll.dll!TppWorkerThread()	Unknown
     	kernel32.dll!BaseThreadInitThunk()	Unknown
     	ntdll.dll!RtlUserThreadStart()	Unknown

dalsim krokem je tedy vytahnout z toho dll/pdb/debugu interface toho, co me zajima a udelat z toho headery (ty nezdokumentovany interfacy ne ze by tam byly nejak explicitne, ze bych je vykopiroval a hotovo, spis ve forme forward deklaraci nebo tak neco)

--
    attachovat se na explorer je prdel, clovek si ze zacatku neuvedomi co nemuze: je to jak xwindows bez window managera :)
    napr: jdu od kompu, loaduje to symboly tak to zamknu, aby mi to deti nestoply... shit! uz to neodemknu! dam breakpoint do klavesovy zkratky win+tab, abych videl kam to vede, attachnu, zmacknu, breakpoint hitne, ale zustanu viset v nabidce virtualnich desktopu, protoze explorer visi v breakpointu v debuggeru na pozadi :) po kazdym takovymdle omylu hard reset, pac z toho neni cesta ven
    KLEINZACH
    KLEINZACH --- ---
    hehe :) stouram se v exploderu (kdyz mam cas: jsme po rekonstrukci, takze ho zase tolik neni.. od patku jsem presouval predmety a cistil plochy).

to moje RPC konci ve volani NtAlpcSendWaitReceivePort. pokracuje se dal pres nedokumentovane Asynchronous Local Procedure Call ( ALPC ), ktere je zdokumentovane (reverzne) zde, docela zajimave cteni:
    Offensive Windows IPC Internals 3: ALPC · csandker.io
    https://csandker.io/2022/05/24/Offensive-Windows-IPC-3-ALPC.html

druhej konec je tedy ALPC port OLExxxxxx v exploreru.

ted se snazim v exploderu neceho chytnout. kdyz se pichnu na rpcrt4.dll!I_RpcSendReceive, tak tam toho chodi strasne moc (mozna bych mel to debugovat na cisty instalaci, treba by toho bylo min.. mam ruzny shell extensions atp). uz jsem zahlid na callstacku ServiceProvider a ImmersiveShell *), coz jsou cca keywordy ktery by mohly vest k cili. musim to nejak odfiltrovat podle toho ALPC portu, nebo podle guidu ci tak neco.

do toho zkousim tooly co by mi pomohly - decompilery (relyze, cutter, jeste me ceka ghidra) atp. hodne pouzivam IDA pro (free) protoze je to strasne pohodlny na hrabani v symbolech a tak. skoda ze jejich dekompiler je standalone a tak drahej (~2700$), protoze samotna ida home by mozna za tech $300 stala. $2700 uz je zavazek :) windbg je hodne spartansky, ale narozdil od vizualka aspon nepada (dela mu problem krokovani asembleru kdyz se attachnu na explorer, na brouzdani callstackama je to ok).

taky jsem zkousel v polospanku prochazet windousi dll, ktery by se mohly tykat tematu, ale widle maj tech dll strasne moc, tudy asi ne-e

--

*) tvl proc se ve widlich jmenuje takova spousta veci Immersive.* (ImmersiveTask, ImmersiveIcon, ImmersiveShell, ImmersiveWindow, ImmersiveColorImpl, ImmersiveContextMenuHelper.. na tech vecech neni nic imersivniho, to jsou zakladni veci! cejtim vliv managementu ;)
    MLEKAR_STEIN
    MLEKAR_STEIN --- ---
    KLEINZACH: pridavam sej JANFROG, cekame, celi napjati, jak to dopadne.
    JANFROG
    JANFROG --- ---
    KLEINZACH: Nevim jak ostatni, ale ja netrpelive cekam na dalsi epizodu! :-)
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    KLEINZACH: ja tomu taky tak rozumim, COM objekty jsou marschalovane, tedy Proxy bude jenom zvysovat Counter pro kazdy jeden "Stub".
    COM podle mne nema realne stuby, mas jenom .idl, .h, .tpl nebo jinou definici objektu.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam