• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KOJAProgramovani 40+
    JANFROG
    JANFROG --- ---
    KLEINZACH: Nevim jak ostatni, ale ja netrpelive cekam na dalsi epizodu! :-)
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    KLEINZACH: ja tomu taky tak rozumim, COM objekty jsou marschalovane, tedy Proxy bude jenom zvysovat Counter pro kazdy jeden "Stub".
    COM podle mne nema realne stuby, mas jenom .idl, .h, .tpl nebo jinou definici objektu.
    KLEINZACH
    KLEINZACH --- ---
    (update)
    nasel jsem vcera volani bez argumentu, ktere necrashuje a pak jsem to odkrokoval v asm ve windbg, az to skoncilo v synchronnim volani rpcrt4.dll!I_RpcSendReceive, pak do __impl_NtAlpcSendWaitReceivePort a tam syscall a konec/navrat. trosku jsem doufal, ze to rpc treba povede synchronne do nejakyho jinyho dll, ale ne, by bylo moc jednoduchy. lol, uz se mi o tom v noci i zdalo :) takze rano plnej (jednoho) napadu jsem pustil 'rpc investigator', ten ma v sobe nejakej sniffer, ten mi ukazal to rpc (podle IID toho hledaneho interface), to me navedlo na nejakej endpoint OLE_xxxxxxx, a to me dovedlo do explorer.exe (hm, sem mel cekat.. napinava detektivka bez plot twistu). takze dnes v noci expedice do exploreru... zrejme.
    KLEINZACH
    KLEINZACH --- ---
    JANFROG: jj, pdb je v teto chvili muj nejostrejsi nuz :)

SEJDA: mym cilem je proverit/zdokumentovat/pouzivat nedokumentovanej interface IVirtualDesktopManagerInternal. mrkvosoft ten interface meni castejc nez Lister spodary a je fakt neprijemny spolehat na to az to udela nekdo jinej. vetsinou teda stacilo najit novej guid, ale ted se zmenilo neco vic a pada mi to a ja mam podezreni ze zmenili neco vic.

takze jsem nasel IID toho IVirtualDesktopManagerInternal v registrech, to dal vedlo do te actxprxy.dll a po kratkem studiu COMu, ze dozvedel ze je to proxy, coz je v podstate jenom de/marshallovaci kod, takze v tom samotnym dll tendle interface opravdu neni a jsou tam jenom ty guidy a spis RPC kod (jak rikas). taky jsem se docetl, ze ten "protikus" proxy dll je stub a hadam ze z neho povedou dratky k tomu mymu kyzenymu interfacu, ale chybi mi ten krok od proxy ke stubu.
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    KLEINZACH: actxprxy bude jenom proxy pro ActiveX volani Windows, maximalne se tomu budou predavat retezce s GUID nebo jmeny trid. Ev. Id procesu.

Delas Revers windows anebo neceho jineho?

actxprxy.dll | ActiveX Interface Marshaling Library | STRONTIC
    https://strontic.github.io/xcyclopedia/library/actxprxy.dll-4091996A2CFD78ED60F4E738741D16D8.html
    JANFROG
    JANFROG --- ---
    JANFROG: "obcas keca" = "nerika uplnou pravdu" :-)
    JANFROG
    JANFROG --- ---
    KLEINZACH: Jeste me napadlo, co mi trosku pomahlo bylo:
    1) ze WinDBG si samo stahovalo .pdb z nejakych MS serveru. Teda ne ze by v tom MS .pdb bylo neco vic nez jmena funkci ale lepsi nez dratem do oka.
    2) ze to byly MS binarky, MS od jiste doby zacal prekladat s -fno-omit-frame-pointer (tedy s MS alternativou tehoz), takze i kdyz mas mizerne debug info (nebo nemas vubec), zrekonstruujes backtrace plus minus verohodne.

Dobry je zjistit cim to DLL bylo prelozene, to muze napovedet kdyz se v tom stouras. A jestli je to MSVC, tak nepredpokladej, ze kod funkce je na jednom miste v souvislem kusu pameti (to teda neni dobre predpokladat nikdy). Chvili mi trvalo, nez jsem se tohodle zbavil.

Rovnez, pokud to vola nejake WinAPI kde se predavaj struktury (v MS oblibene co jsem si vsiml), vzdy se podivej do headru a ne na MSDN, MSDN obcas keca co se tyce obsahu tech struktur a pak to nedava smysl v memory dumpu.

Kazdopadne good luck.
    OXYMORON
    OXYMORON --- ---
    JARDABEREZA: U nás to teď vypadá takhle

NOHOUS
    NOHOUS --- ---
    KLEINZACH: bleee...
    JANFROG
    JANFROG --- ---
    KLEINZACH: Uff..to mi ani nepripominej. Stravil jsem rok reverzovanim COM interfacu do .NETu aby se to dalo volat
    z nasi aplikace. Jednou to stacilo - 'no amount of money will make me do it again" - ale zase to byla dobre pripomenuti o cem ten open-source vlastne je :-)

Jinak ja to studoval ve WinDBG, sysinternals a pak jsem mel vlastni sadu custom toolu na analyzu tracu a kodu.
    KLEINZACH
    KLEINZACH --- ---
    nevyznate se nekdo ve windowsim COMu prosimvas?

chci neco reverse inzernyrnout (delam to tak tyden, takze jeste jsem v tom chromej). dostal jsem se do dll co me zajima (actxprxy.dll), ale bohuzel je to jenom proxy dll, takze v kodu to vypada tak, ze to dll provede RPC nekam do pryc a ja bych chtel vedet kam to pokracuje

pripadne jaky nastroje stoji za to? (pouzivam ted Ida free, mam jeste pripadne Cutter)
    JARDABEREZA
    JARDABEREZA --- ---
    OXYMORON: Dík za obrázek... udělal jsem si vlastní adaptaci, aby to sedělo na moji práci :-D Hned se cítím líp :-D

OXYMORON
    OXYMORON --- ---
    NAVARA: jo, odstupný v případě např. zrušení pracovní pozice je výhodnější pro obě strany.
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    OXYMORON: Nebyl tam nějaký rozdíl mezi výpovědí a dohodou?
    OXYMORON
    OXYMORON --- ---
    KLEINZACH: U odstupnýho je hezkej benefit to, že se z něj neplatí zdravotní a sociální pojištění
    KLEINZACH
    KLEINZACH --- ---
    JARDABEREZA: default je nejakych 5 vyplat. celkem prijemna zalezitost, sam jsem ho jednou dostal taky: rovnou na pracak a je z toho pul roku volna :)
    OXYMORON
    OXYMORON --- ---
    PJOTRIK: Management si tím zachránil prdel. Každá země má totiž svůj vlastní produkční systém (přizpůsobenej lokálím podmínkám a legislativě), kterej vyvíjí a udržují lokální týmy. Management rozhodl, že se vyvine jeden společnej a tím se uspoří náklady IT, protože ty lokální týmy nebudou potřeba. Ten projekt ale po dovu letech skončil neúspěchem a dírou v rozpočtu. Aby tedy vykázali slibované snížení FTE, vymysleli ten převod, lidi se přesunou do jiný firmy, která vývoj a údržbu bude dodávat jako službu. Přínos to nemělo žádnej - náklady vzrostly asi 3x. Ale už nejsou mzdový, jsou v service line, což je OK :-)
    PJOTRIK
    PJOTRIK --- ---
    OXYMORON: ta vychcanost spociva v tom, ze to delaji kdyz chteji hromadne snizovat stavy? Nebo jaky je v tom prinos pro tu firmu?
    OXYMORON
    OXYMORON --- ---
    KLEINZACH: To zní dobře - ale v tomhle případě šlo o vychcanost korporátu, kterej využil poměrně nedávnou implementovanej evropskej zákon, kterej umožňuje lidi převést do jiný firmy i s agendou. Jedinou obranou je dát výpověď - samozřejmě bez odstupnýho. Udělali to napříč Evropou čímž rozbili dost docela dobrejch týmů.
    JARDABEREZA
    JARDABEREZA --- ---
    KLEINZACH: Kolika násobek je takový zlatý padák cca na měsíční mzdy?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam