FARIN: Mě se líbil článek co jsem před lety četl k samoobslužným pokladnám. Obchody vědí, že když tam nebude prodavač, tak se bude víc krást. Ale dokud budou krádeže menší, než kolik musí pokladním zaplatit na výplatách, tak s tím nemají problém.
SH_PANDA: To je právě pak otázka jak tu abstrakci použijeme a budeme s ní pracovat. Např. když si udělám web na Wix.com tak to vybleje HTML a CSS a může to být humus. Umím HTML a CSS, mohl bych si to přečíst a zkusit to pochopit. Ale potřebuji to? Na Wix.com ani ne. To co potřebuji udělat zvládnu bez porozumění kodu a stačí mi jejich UI na úpravu obsahu/šablon, protože možností tam mají spoustu.
Stejně tak, když dělám v C# nebo JavaScriptu, tak nemám tušení, jak bude vypadat strojový kod co z toho vznikne, ale netrápí mě to, protože to nepotřebuji, většinou.
Tak mě zajímá kudy se ta abstrakce bude ubírat. Jestli programátoři vůbec budou psát kod nebo co/jak budou vlastně dělat. Vzpoměl jsem si na UML grafy. Jak z grafu tříd se generuje kod a mělo by to fungovat i obráceně. Ale zatím jsem to v praxi neviděl firmy nějak používat.