• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KOJAProgramovani 40+
    LUDWIG_
    LUDWIG_ --- ---
    JARDABEREZA:
    To jsou dve otazky: s tim videem ohledne problemu soucasnych abstrakci v programovani souhlasim. Odkazovany https://dl.acm.org/doi/abs/10.1145/3563836.3568723 je docela zajimavy smer.

Ohledne toho, jestli AI nahradi programatory: Pred 1-2 lety bych rekl, ze do par let mozna tak juniory. Po tom, co jsem zkousel
    https://githubnext.com/projects/copilot-workspace ,
    mohu rict, ze i junior programatori muzou byt v dohledne dobe v klidu :)
    JANFROG
    JANFROG --- ---
    VOY: Jo jo, ja mam soukromy projekt "copycat" kde mam presne ty ruzne kousky (nekdy i cele tridy) co pak nekam jen pastnu a mam vymalovano :-)
    LUDWIG_
    LUDWIG_ --- ---
    VOY: jj, duplicitni kod nemusi byt nutne zlo; v linux kernelu taky je.
    Pamatuji si, ze byly studie ohledne dopadu duplicitniho kodu jako https://dl.acm.org/doi/10.1155/2012/938296

Muze se treba stat, ze je duplicitni kod v ruznych castech slozity codebase; za pul roku je potreba zmenit neco v jedne casti a paradoxne muze byt jednodusi zmenit duplicitni kod v jedny casti, nez kdyby se to menilo v abstrahovany spolecny casti, co pak bude muset pokryvat ty budouci zmeny specificke pro nesouvisejici casti systemu.

Tim neobhajuji duplicitni kod jako takovy; v hodne pripadech je to spis prasarna a usetri cas to sloucit. Jen rikam, ze jsou vyjimky ci je to pripad od pripadu.
    SATAI
    SATAI --- ---
    AMBIENTIUM: a bit of copy paste is sometimes better than a lot of dependency.
    VOY
    VOY --- ---
    AMBIENTIUM: Videl bych tam urcitou miru volnosti. Proste uz tolik neziju nabozenstvim toho, ze zadny blok kodu se nesmi opakovat a vsechno musi byt odabstrahovany. Nekdy se to lip cte kdyz to tam proste inlinujes. To je taky hodnota. Zvlast ted s LLM bude, myslim si, mozny si v tomhle vic dovolit. Your mileage may vary.
    AMBIENTIUM
    AMBIENTIUM --- ---
    VOY: Není spíš smysluplný porušit dry jen v momentě, kdy nechceš, aby ty dva kódy byly závislý na tom společným a byly upravovatelný a rozšiřitelný nezávisle na sobě?
    VOY
    VOY --- ---
    Zaroven si uz taky uplne nemyslim, ze vsechno musi byt DRY. Nekdy je proste lepsi se radeji opakovat nez furt neco zobecnovat a abstrahovat.
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    VOY: jojo. Ve výsledku to funguje tak, že když je nějaká novinka, napíše se to všem do skupinového chatu, a pak se to dopíše do konvence nebo dá do knowledge base. Když je pak nějaký nováček, dostane konvenci s tím, že když narazí na něco, co by si chtěl doprogramovat k usnadnění práce (helpery atd.), tak ať se kohokoliv zeptá nebo se koukne do knowledge base a nevymýšlí znovu kolo.
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    SH_PANDA: muzes prosimte trochu rozvest?
    VOY
    VOY --- ---
    TOOMIX: I to ovsem stoji na to, ze se tam kazdy podiva a vi o tom. To je proste uskali toho, ze mas na neco nejaky vylesteny tridy a helpery, musis mit tym kde je dobra komunikace a vsichni to vedou v patrnosti. Nevim o nastroji nebo metode co by tohle dovedla vynutit.
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    JARDABEREZA: na tohle máme sepsanou konvenci kde je tohle všechno popsaný (a pravidelně aktualizovaný). Když to je nějaká novinka co tam nestojí dávat, ale i tak život ulehčí, máme to v YouTracku v Knowledge base
    JARDABEREZA
    JARDABEREZA --- ---
    Já si třeba všiml, že na nějaké funkce jsem napsal krásnou třídu co má elegantní metody a kolegové o tom často neví a napíšou si to nějak úplně jinak/hůř a vůbec to nepoužijí. Když jsme v týmu dva/tři, tak si všimneme a řekneme si to... ale kdyby to měl být velký projekt o 20 programátorech, tak nevím... Ale na copilot to hodit nemůžu... dělali to i před ním :-D
    BESH
    BESH --- ---
    SH_PANDA: A btw na detekci opakujiciho se kodu mas automatizovane nastroje, ktere treba mohou bezet v pipeline, jeste nez nekdo code review vubec otevre.
    BESH
    BESH --- ---
    SH_PANDA: No jak myslis. Mne to spis zni tak, ze vam proste proleza spatny kod a hazis to na Copilot. Asi nezbyva nez Copilot zakazat a dobry kod na sebe jiste nenecha dlouho cekat! ¯\_(ツ)_/¯
    SH_PANDA
    SH_PANDA --- ---
    VOY: poznas to tak, ze mas vic delsich useku opakujiciho se kodu ruzne po aplikaci. kdyby si to mel psat rucne, tak to nejspis zreusujes a zrefaktorujes. takhle to copilot dotycnemu zadarmo vygeneruje a ten se na to vykasle.

BESH: ruzny lidi v code review resi ruzne veci - ja osobne v review resim to
    - jestli kodu rozumim a rozumim intencim autora
    - jestli jsou veci ktere nejsou obvious okomentovane
    - jestli jsou dobre pojmenovane
    tohle opakovani kodu casto neodhalis, kdyz koukas jenom na diffy
    BESH
    BESH --- ---
    SH_PANDA: A zrejme jste teda rok nedelali code review? Tohle je trochu hloupy argument.
    SADY
    SADY --- ---
    JARDABEREZA: ty testy fungovat nebudou imho, to mas jak kdyz si testy pises sam a nebo je dela nekdo jinej (kdo netvoril kod), vime co je lepsi
    VOY
    VOY --- ---
    SH_PANDA: Jak to poznas, jak vis, ze to je kvuli tomu?
    JARDABEREZA
    JARDABEREZA --- ---
    FARIN: Mě se líbil článek co jsem před lety četl k samoobslužným pokladnám. Obchody vědí, že když tam nebude prodavač, tak se bude víc krást. Ale dokud budou krádeže menší, než kolik musí pokladním zaplatit na výplatách, tak s tím nemají problém.

SH_PANDA: To je právě pak otázka jak tu abstrakci použijeme a budeme s ní pracovat. Např. když si udělám web na Wix.com tak to vybleje HTML a CSS a může to být humus. Umím HTML a CSS, mohl bych si to přečíst a zkusit to pochopit. Ale potřebuji to? Na Wix.com ani ne. To co potřebuji udělat zvládnu bez porozumění kodu a stačí mi jejich UI na úpravu obsahu/šablon, protože možností tam mají spoustu.

Stejně tak, když dělám v C# nebo JavaScriptu, tak nemám tušení, jak bude vypadat strojový kod co z toho vznikne, ale netrápí mě to, protože to nepotřebuji, většinou.

Tak mě zajímá kudy se ta abstrakce bude ubírat. Jestli programátoři vůbec budou psát kod nebo co/jak budou vlastně dělat. Vzpoměl jsem si na UML grafy. Jak z grafu tříd se generuje kod a mělo by to fungovat i obráceně. Ale zatím jsem to v praxi neviděl firmy nějak používat.
    SH_PANDA
    SH_PANDA --- ---
    Rozhodne to povede k hur udrzovatelnemu kodu - to je uz poznat na nasem projektu po ani ne roce, kde tri lidi masivne pouzivaji copilot
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam