• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KOJAProgramovani 40+
    MLEKAR_STEIN
    MLEKAR_STEIN --- ---
    a ani nemusim programovat.
    kubernetes dneska dělá spousta lidí, ale.kdyz jsem chtěl.něco.najít ke konfiguráku kubeadm, tak kecaví ai tooly buď našly základy z ofiko dokumentace, nebo placala blbosti.
    a v podstatě je pro mě efektivnější projít si internet ze standardních vyhledávačů a najit si to sám, protože nechci nic esoterního a přesto je to v podstatě mimo záběr soucasných AI kecálků.
    MLEKAR_STEIN
    MLEKAR_STEIN --- ---
    JARDABEREZA: budou pluginy do ai, ktery budou umět napsat fluf pro prompt, aby tomu ai rozumela, pripadne tvuj prompt nejak vylepsit podle nejakyho zadani,.stylu smeru.
    a.porad budou grafici kteri to budou potrebovat.
    JON
    JON --- ---
    QWWERTY: me z toho co o tech hiring platformach ctu teda vychazi, ze to neprinasi uplne novej problem, jako spis dobre popisuje uz stavajici problem - obecne se to tyka pracovnich pozic, kde se ted nabor dela stylem: "tak a ted tu dolni pulku CVcek hodime do kose, protoze prece nechces delat s lidma, co maj smulu".
    Pripadne te ted screenujou lidi, kteri o dany pozici vedu tuzku, a vyskrtnou te protoze nemas 5 let praxe s technologii, ktera je tady 3 roky, nebo nemas ve svym skillsetu NoSQL databaze, protoze tam mas napsano, zes delal s Elasticsearchem a Cassandrou.
    Nebo treba clanek ma nadpis "AI hiring tools may be filtering out the best job applicants", ale pak se tam pise o praci v call centru - no tyvole, jak jako best applicants?
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    LUDWIG_: HireVue by mohlo vykladat

HireVue “AI Explainability Statement” Mostly Fails to Explain What it Does - Center for Democracy and Technology
    https://cdt.org/insights/hirevue-ai-explainability-statement-mostly-fails-to-explain-what-it-does/

AI hiring tools may be filtering out the best job applicants
    https://www.bbc.com/worklife/article/20240214-ai-recruiting-hiring-software-bias-discrimination

Where Automated Job Interviews Fall Short
    https://hbr.org/2022/01/where-automated-job-interviews-fall-short

AI tools fail to reduce recruitment bias - study
    https://www.bbc.com/news/technology-63228466
    JARDABEREZA
    JARDABEREZA --- ---
    LUDWIG_: "Hledáme AI experta. Prosíme uchazeče, pošlete nám číslo na vašeho AI agenta." :-D
    LUDWIG_
    LUDWIG_ --- ---
    (Asi nebude trvat dlouho nebo uz existuje z druhy strany, ze pracovni uchazec na screening pohovory posle svuj deepfake AI klon :D)
    LUDWIG_
    LUDWIG_ --- ---
    Jedna trochu dark budoucnost s AI budou screening (video-)telefonni pohovory u velkych firem.
    Ve firme jsme testovali jeden produkt, co je, ze clovek zada info o pracovni pozici, info o kandidatovi, ktery o nej zazadal: system si domluvi s kandidatem cas, zavola mu a netusici kandidat nevi, ze na druhy strane na nej mluvi syntentizator reci z generovanych vystupu LLM.
    Podle vseho to prave nepusobi krkolome, ale prirozene: ta synteza hlasu tam ma ruzny prirozeny pauzy, vyplnovy slovicka a ruchy v pozadi (buseni do klavesnice apod.).
    Po ukonceni screening pohovoru to pak posle transkripci, nahravku a nejake automaticke zhodnoceni, jak ten clovek pusobil.
    JARDABEREZA
    JARDABEREZA --- ---
    Jsem si ještě vzpoměl... byl jsem vždy názoru, že když si píšu s technickou podporou, tak na druhý straně chci skutečného člověka, protože to je vždycky lepší. Ale potom co jsem u Kiwi.com si nechal vracet peníze za letenky co neobjednali, jsem si přál, abych mluvi s chatbotem, místo podpory někde v Asii, protože ten výsledek by byl mnohem lepší. :-D Nevěřím tomu, že bych chatbot zvládl odvést horší práci.
    RUDOLF
    RUDOLF --- ---
    Moje ex-učitelka filozofie nových médií

you are all afraid of these arrogant idiots that think they can write over AI bullshit generators but wait till you meet the "zombie programers" like me that use and abuse Clein and Cursor... with these emerging AI agents that feed you this false idea that you can do anything you want, I feel like a pathetic jihadist meeting his 72 virgins... something between a heaven and total hell, especially if you were a loser (like me) before (in programming), suddenly in the presence of all this greatness, it devours you and spits you... the false sense of accomplishment and total failure on which this AI beats hook you will destroy us, that is the AGI, it will kill you with kindness or any addiction trait you have, ambition, curiosity....
    LUDWIG_
    LUDWIG_ --- ---
    VOY: ve smyslu toho puvodniho videa [JARDABEREZA @ Programovani 40+]
    Plus https://www.joelonsoftware.com/2002/11/11/the-law-of-leaky-abstractions/

Jinymi slovy mezi kodem, co generuje AI, a vysledkem, co clovek potrebuje, jsou stovky/tisice ruzne blbych, obcas zabugovanych a vicemene "nemenitelnych" abstrakci, coz jsou dost spatne zaklady. V mantinelech toho ma co delat clovek, aby vytvoril fungujici kod bez chyb, natozpak AI. Zaroven to hazi extra klacky pod nohy AI pro nejake pokrocilejsi uvazovani, schopnost si ten kod samo E2E otestovat atd.
    JARDABEREZA
    JARDABEREZA --- ---
    JANFROG: Já trávím teď cca 2-3h denně s ComfyUI a zkouším různé AI techniky a postupy. Ale to je takové programování skrz propojování nodů... to asi dělá kde kdo. Ale začínám přemýšlet, že bych mohl programovat vlastní nody v Pythonu, to je o něco těžší, ale taky to dělá dost lidí. Nebo bych mohl zkusit přispět do toho ComfyUI projektu přímo a připsat si nějaký PR body do začátku :-D

Ale i s těmi nástroji to je těžké... říkal jsem si NMDK GUI je super to má budoucnost, potom Automatic1111 je lepší to má budoucnost, pak ComfyUI a teď přemýšlím jestli to zase nenaruší OmniGen, který by mohl eliminovat potřebu nějakého složitého GUI. Anebo se zaměřovat na ty niche to Omnigen nepokryje anebo by to žralo moc elektřiny a bylo drahé, když by se to škálovalo a specializované workflow by se vyplatilo víc.
    JANFROG
    JANFROG --- ---
    JARDABEREZA: No jo, to je riziko tehle strategie. Ja uz jsem teda trosku vymekl a diverzifikuji :-)
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    JANFROG: Což tedy platilo i před AI :)
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    JARDABEREZA: "napíšu "ko" a AI hned "kokotina" "
    ...takhle to dopada, kdyz se AI uci na konkretni codebase a prebira navyky soucasnych programatoru :D
    JARDABEREZA
    JARDABEREZA --- ---
    JANFROG: Měl jsem podobné uvažování. Dělám pluginy do Photoshopu. A oni fakt nemají dobrou dokumentaci. Prostě to pro ně není priorita. ...jenže když chceš obrázek, napíšeš AI co chceš a ona to udělá. Teď Omnigen umí chápat i textové úpravy typu: vymaž auto, přidej modré sluční brýle nejstarší osobě atd. Takže lidi možná nebudou potřebovat Photoshop. Adobe sice dělá svoji AI, ale je to teď extrémě konkurenční obor. Možná AI nebude nikdy umět pluginy do Photoshopu, ale může zničit trh a důvod, proč by je někdo chtěl :-D

ALMAD: Taky mě to občas trošku ruší... ale hlavně u psaní komentářů ke kodu. Protože tam píšu důvody proč to tam je. A ty důvody by člověk většinou nečekal. A nečeká je ani AI :-D Jednou jsem psal anglický komentář napíšu "ko" a AI hned "kokotina" :-D
    ALMAD
    ALMAD --- ---
    VOY: Jednak je o hodne rychlejsi, coz je pro me velkej benefit: Copilot zacal napovidat az v momente kdy sem se zamyslel, coz me spis vytrhavalo nez ze by mi pomahalo.

A za druhy, kdyz zaindexujes codebase, tak ty napovedy davaj o hodne vetsi smysl.

Kolegove si jeste hodne pochvalujou composer, ale to je pro lidi co pisou novej kod, to ja moc nejsem :)
    VOY
    VOY --- ---
    ALMAD: Jasne, no question. Jinak v cem ten Cursor je lepsi nez Copilot, v cem te presvedcil co Copilot neumel nebo nedovedl?
    JANFROG
    JANFROG --- ---
    JANFROG: Job safety by obscurity.
    VOY
    VOY --- ---
    ALMAD: Jedna vec je co to znamena a druha vec je jak to lidi chapou a aplikuji. Casto je takovy low hanging fruit u code review ukazat na to, ze nekde je nejaka radka zduplikovana a mohl by se udelat helper a profit. Ja si jen myslim, ze ne vzdycky to doda kodu takovou hodnotu jakou si ten reviewer mysli, protoze za to platis nejakou vetsi komplexitou.
    JANFROG
    JANFROG --- ---
    VDFLAT: Jinymi slovy, umi dobre to, co delaji mrte lidi. Veci co dela par lidi to neumi. To je super zprava, hned jsem vic v klidu...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam