• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KOJAProgramovani 40+
    ALMAD
    ALMAD --- ---
    Jo a k tomu AI zrovna vysla data nejaka data, a docela to sedi s moji zkusenosti:

As we just discussed in the above findings, roughly 75% of people report using AI as part of their jobs and report that AI makes them more productive.

And yet, in this same survey we get these findings:

if AI adoption increases by 25%, time spent doing valuable work is estimated to decrease 2.6%
    if AI adoption increases by 25%, estimated throughput delivery is expected to decrease by 1.5%
    if AI adoption increases by 25%, estimated delivery stability is expected to decrease by 7.2%
    This report is showing that AI has a negative impact on throughput, stability, and time spent on valuable work.

DORA Report 2024 – A Look at Throughput and Stability – Alt + E S V
    https://redmonk.com/rstephens/2024/11/26/dora2024/
    JANFROG
    JANFROG --- ---
    VOY: Tak jasne, ale rici ze setris prostredi zni lip nez rici ze nechces aby nekdo videl tvoje tricko pokecany od snidane marmeladou z palacinek :-)

Me video nejak nechybi a zjevne ani lidem se kteryma spolupracuji. Jedine nas "CEO" kameru vyzaduje, u nekterych vice spolecenskych nez pracovnich meetingu kameru take zapiname (kdyz to dovoli spojeni). Ale drtiva vetsina je jen zvuk.
    Nektere lidi znam osobne jini (vetsina) jsou jen hlas pripadne jen email. Ale je fakt, ze ja pracuji hodne sam a vetsina lidi se kterymi pracovne interaguji nejsou z formy, pro kterou pracuju.
    ALMAD
    ALMAD --- ---
    QWWERTY: Hele ja taky delal v korporatu kde kamery nebyly pac pulka lidi volala z cisco telefonu ze stolu. Ale taky mam pocit ze se to na ty praci dost projevilo, protoze kdyz znas nekoho jenom jako hlas, tak se to na vztahu k nemu projevuje.

YMMV a tak dal, jenom pak bude fakt tezsi odlisit lidi od AI a vysledky potencielne nebudou dobry pro lidi :)
    VOY
    VOY --- ---
    JANFROG: Ale no tak, preci vsichni vime, ze kamery se nepouzivaji proto, ze by cumeni na kolegy byl nejaky esteticky vyjimecne prijemny zazitek.
    JANFROG
    JANFROG --- ---
    Rovnez nepouzivam kamery na 1:1.
    (ani jeden z nas neni tak pohledny, aby stalo za to palit elektrinu :-)
    VOY
    VOY --- ---
    QWWERTY: To souhlasim, proto rikam 20-30% casu je to naprosto jedno, nevadi mi to kdyz s nekym parujeme a stejne se soustredime hlavne na kod, je to jedno kdyz to je meeting typu poslouchaci, kde nekdo neco prezentuje a 20 lidi posloucha. Ale nemit nikdy 1:1 s kamerou to si myslim, ze ma negativni dopad pro obe strany. Neznam nikoho kdo by to tak delal.
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    JARDABEREZA: ano, to tak byva, ze se lidi chovaji jinak, kdyz vi ze jsou pozorovani :D
    viz VOY - taky jsem u meetingu nejednou skladal pradlo, protoze ruce jsou zamestnany a hlava ma prostor zpracovavat meeting (ofc zalezi na typu meetingu).
    nicmene s kamerou pradlo skladat nepujdu, protoze to "vypada blbe", takze ruce se zamestnaji nejakou fidget blbosti okolo klavesnice
    JARDABEREZA
    JARDABEREZA --- ---
    QWWERTY: Lidi s kterými si volám nic z jmenovaného nedělají.
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    VOY: "meeting technicky muze uskutecnit i kdyz nikdo kameru mit nebude" - takovych je opravdu hodne
    ja osobne se potrebuju soustredit na sdileny content. mit k tomu 8 dalsich oken s hybajicim se obrazem me zbytecne rozptyluje
    jedna z mala pozitivnich feature Teamsu, ze maji focus mode a vsechny lidi jde schovat

JARDABEREZA: moc nevim co by jsi vycetl z toho, ze sedim s nohama na stole, s kafem cumim z okna, nebo u meetingu varim obed. vubec nijak to nesouvisi s tim, jestli posloucham, davam pozor a premyslim nad problemem. + i irl se mi stava, ze lidi dezinterpretuji moji neverbalni komunikaci, takze si uprime nemyslim, ze je to az tak prinosne
    navic mnohem snadneji vznikaji situace ala "on nekam odesel a nedava pozor". ne, porad te posloucham, sel jsem si jenom 5 metru vedle stolu pro vodu.

ALMAD: nah, nepouzivame kamery ani na 1-1 :))
    ALMAD
    ALMAD --- ---
    IMHO dost zalezi na velikosti. 1-1 bez kamery umi bejt divny a ztraci se dost informaci, u standupu ve ctyrech to chybi, ale u tymu u 12ti lidi uz zalezi, noa kdyz sou hromadky 50+ tak uz je to jedno, a u 500+ je mi tech par lidi se zaplou kamerou trochu lito :)
    JARDABEREZA
    JARDABEREZA --- ---
    QWWERTY: Já když nemám obraz tak mám problém číst neverbální komunikaci a to je pro mě důležité. Vidět v jakém rozpoložení ten člověk je. Je pak jednodušší poznat, kdy ho nudím něčím co už dávno ví a že to mám přeskočit. Když mlčí, tak tohle nejsem schopný přečíst.
    VOY
    VOY --- ---
    QWWERTY: Rekl bych, ze zakopany pes bude v tom jak kdo interpretuje, ze neco kameru vyzaduje. Ty muzes rict, ze nevyzaduje pokud se ten meeting technicky muze uskutecnit i kdyz nikdo kameru mit nebude a tak to skutecne ve vetsine pripadu ciste technicky je.

Ja mohu naopak rict, ze svoji hodnotu ma i to, ze vidim treba nonverbalni komunikaci zucastnenych. Muj nazor je, ze kamera neni nutnost, ale je fajn, kdyz ji vsichni treba 80% casu maji zapnutou. Nekdy se mi treba i lip soustredi, kdyz u meetingu muzu delat neco rukama, napr. skladam pradlo a skutecne lepe vnimam co lidi rikaji.
    JON
    JON --- ---
    No, ja sice kameru myvam i zapnutou, ale notebook mam doma na stole jako klavesnici, monitor na vyvyseny krabici za nim, a jsem kratkozrakej a malokdy nosim bryle/cocky - myslim, ze vetsina lidi by mozna byla radsi, kdybych tu kameru vypnul, nez detailne zkoumat moje nozdry. Ale co nadelam, me prijde byt na callu bez kamery nevhodny, a oni se zas casto ptaj na veci, ktery potrebuju hledat a ukazovat na tom monitoru.
    (zajimalo by me, kolikrat uz jsem se zapomnel a aspon trochu postoural).
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    JARDABEREZA: externi mam taky, prave pro pripad, ze to nekdy nekdo nahodou chce

VOY: popravde jsem za 10+ let v nasi firme nemel jediny meeting, ktery by vyzadoval kameru
    v podstate nikdo je u nas nepouziva. a to mame kolegy rozsypany ruzne po US + od covidu je i CZ pobocka vetsinu casu z 50%+ remote/HO
    zcela uprime, i US kolegove kteri jsou ve firme 20+ let, afaik v zivote krome par fotek nevideli svyho manazera
    VOY
    VOY --- ---
    QWWERTY: To nevim jestli z tebe v prostredi hybridni prace dela uplne kolegu snu ;-)
    JARDABEREZA
    JARDABEREZA --- ---
    QWWERTY: Já si kupoval externí kameru s fyzickou krytkou. I kdyby to někdo hacknul, tak přes ten kus plastu nevidí, když je dole.
    ALMAD
    ALMAD --- ---
    QWWERTY: To je samozrejme kazdyho volba, ale rek bych ze pro praci v remote-only firme jako jsme my je to holt diskvalifikacni, no :)
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    ALMAD: ja se uprime priznam, ze mam built-in kameru vypnutou v BIOSu. a i kdyby ji po me nekdo chtel pouzit, tak ntb je zavreny a hozeny za monitorem, takze by toho moc videt nebylo
    ALMAD
    ALMAD --- ---
    Nicmene ten feedback loop ted urcite nastane, az lidi zjistej ze dve AI mozna nedohodnou uplne nejlepsi podminky, motivace toho “manualne” zneuzit, nejspis nejakej “proof of human” (naprosto vim jak to Altman s tim worldcoinem mysli)…bude to zajimavy.

Moje osobni optimisticka prt theory je ze dojde k nejaky forme kolapsu digitalni duvery a lidi se zacnou zas vic organizovat offline, ale to bude samozrejme ve svete digitalnich instituci utlacovana minorita :)
    LUDWIG_
    LUDWIG_ --- ---
    ALMAD:

How a North Korean Fake IT Worker Tried to Infiltrate Us
    https://blog.knowbe4.com/how-a-north-korean-fake-it-worker-tried-to-infiltrate-us
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam