• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KOJAProgramovani 40+
    Diskuze o obzive programovanim pro starsi a pokrocile.
    rozbalit záhlaví
    KLEINZACH
    KLEINZACH --- ---
    SH_PANDA: tak to me je mentalne 60 a vidim vsude naplasti a hlineny nozicky :)
    SH_PANDA
    SH_PANDA --- ---
    PJOTRIK: tak to mne je porad 23, takze vsechno je exciting a revolutionary ;)
    SUCHRE
    SUCHRE --- ---
    je to jen nastroj a zalezi na definovani promptu. ma-li jazyk dostatecne kvalitni dokumentaci a priklady, coz se mu da podstrcit a adekvatni prompt, uroven odpovedi je na radove lepsi urovni.
    PJOTRIK
    PJOTRIK --- ---
    Jo, je to zajimavy, cekal bych ze se vztah k LLM bude ridit osvedcenym
    1. Anything that is in the world when you’re born is normal and ordinary and is just a natural part of the way the world works.
    2. Anything that's invented between when you’re fifteen and thirty-five is new and exciting and revolutionary and you can probably get a career in it.
    3. Anything invented after you're thirty-five is against the natural order of things.

Ale evidentne jsou i mezi nama starsima rozdily ve vnimani, taky mam stejne staryho kolegu, kterej je z chatgpt unesenej, nechava si radit s kodem, dela s nim obrazky do her co chysta pro deti atd. Ja mam k LLM instinktivni neduveru, parkrat jsem to zkusil pouzit prave na nejaky obrazky a nedokazal jsem ziskat nic co by bylo vzdalene pouzitelny, vylozene frustrujici zazitek. Na kod bych si od toho sahat nenechal
    JANFROG
    JANFROG --- ---
    Ja jsem narazil na (pro me) zajimavy fenomen. Pred par mesici me kamarad (byvaly a ted uz zase soucasny kolega) abych mu vysvetlil jednu implemetacni techniku na praci garbage-collectovanymi referencemi ve (unmanaged) VM kodu. V zasade neco jako std::unique_ptr akorat jsou vsechny propojene do linked-listu nebo tak aby se to dalo snadno posbirat kdyz clovek pocita root set.

Predesilam, ze kamarad fakt neni blbej, programovat umi, a jako VM vyvojare ho respektuji a chodim si k nemu pro nazor kdyz jsem na pochybach nebo v koncich. A jak je take nadsenec do LLM tak hned ze to hodi do ChatGPT (nebo neco podobneho), ze takovou trivku nebude psat sam.

A hned mi to poslal jako ze to je "dobrej zacatek, ne uplne 100% ale doladi se par radku tady a tam", velke nadseni.

Ja se na to podival a i kdyz jsem do toho brejlil chvili, prislo mi to dost mimo a ze bude jednodussi to napsat z nuly nez se to snazit opravit - asi nikoho neprekvapi, ze ja jsem spis LLM-skeptik.

Takze mozna ta kvalita kodu zavisi i na tom, jak moc clovek chce, nebo naopak nechce, aby AI byla dobra :-)
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    SULTHAN: ano, udelali jsme copilotu metodu @BeforeEach (JTest) aby nakonec zustala prazdna a ve 20 @Test se opakovalo prvnich 5 radku systematicky :))
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    KEJML: ano, taky uz mam par zkusenosti s vymyslenymi funkcemi, anebo s volanim API ktere ma 20 debilnich parametru ve stylu C, aby mi ChatGPT napsal, ze staci predat 4 krasne managovane objekty .. ne ne.
    Ale taky synteza 2 trid, tak aby vytvoril treti ani po zvetseni zadani na 500 slov nepomohla a stale halucinoval ve 3 odpovedich dokola.
    SULTHAN
    SULTHAN --- ---
    Měl jsem v prosinci hodně nevybrané dovolené, takže až dnes jsem bohužel viděl FE testy v typescriptu, který v prosinci pomocí copilotu napsali kluci, kteří normálně píšou BE v kotlinu.

Děsivá stylistika kódu, špatně použité funkce - třeba array.filter(...)[0] místo array.find(...), duplicitní kód, typ "Any", takže to neházelo typové chyby, skrytý čínský znak ve stringu atd atd.

Kromě toho napsané způsobem, že je to neudržovatelné.
    KEJML
    KEJML --- ---
    SEJDA: Já nevím, nějaký jednoduchý mechanický věci (často) Copilot zvládne, automaticky doplnit, ale jakmile si ho občas zkusim na něco netriviálního zeptat v chatu, tak příliš často halucinuje, výmýšlí si syntaxi, která by byla logická, ale neexistuje, nebo mi doporučuje použít neexistující knihovny.

Píšu Kotlin v IntelliJ, pro kontext.
    SEJDA
    SEJDA --- ---
    Mam uz s ChatGPT 3 otevrene konverzace pro 5 programovycich jazku.
    Copilota ve Visual Studio Code i IntelliJ.
    A pomalicku si zacinam zvykat, na programovani tabulatorem.

Msakrozni je synteza, kterou copilot dosahuje z textu zkopirovaneho z ChatGPT kdy namisto Ctrl+V proste jenom zmacknete .. tabulator.

Upravit potom 3 radky, tak aby byl zdrojak zajimavejsi/stihlejsi/efektivnejsi, je uz potom o hodne vetsi zabava.

Az je mi lito mladych programatoru, kteri travi hodiny ve snaze porozumnet, co jim ChatGPT odpovedela, ziskat k tomu background a potom se hodiny pokuset "opravit" svuj preklep ve zdrojaku napsanem copilotem.
    JANFROG
    JANFROG --- ---
    KLEINZACH: Pokud jsou to jen funkce a berou/vraci zakladni typy, da se to udelat IMO celkem bezbolestne s par sablonama.
    KLEINZACH
    KLEINZACH --- ---
    MICRO: vicemene na hrani si. momentalne davam do kupy starsi window manager (open source) a hodi se mi to komandovat skriptem z cmdline (z AutoHotkey) jako
    if (clickedOnDesktop() and !clickedOnDesktopIcon())
        ToggleDesktopMenu();

ale zase kdyz se to osvedci, tak bych u toho uz rad zustal u dalsich... hracicek.

v minimu potrebuju bindovat radove 10ky-100ky fci, data jeste nevim: dokazu si to predstavit i bez nich (aka vsechno je C funkce).
    JANFROG
    JANFROG --- ---
    KLEINZACH: Ja mam zkusenosti jen s embedovanym Pythonem, jako MICRO. Je to trosku opruz, ale existuje https://github.com/pybind/pybind11. To pouziva co vim gem5. Pripadne si muzes neco podobneho udelat sam na miru, akorat to chce byt kreativni s `template ...`.
    MICRO
    MICRO --- ---
    KLEINZACH: Mohl bys prosím ještě doplnit:

* Co ta aplikace zhruba dělá? (V některých oborech existují de facto standardní skriptovací jazyky.)
    * Potřebuješ bindovat několik ad hoc funkcí, nebo chceš mít přístup k celému datovému modelu?
    * Jak moc otevřený systém to má být?

Má osobní zkušenost je pouze s embedded pythonem (konkrétně CPython). Rozchodit to byl ze začátku vopruz, ale pak – díky naší interní reflexi nad datovými strukturami – to fungovalo krásně.
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    OXYMORON: Vyber si nejaky OS/free projekt co se v urcite chvily zvrtnul a sel spatnym smerem, nebo ho nekdo komercne zaobalil a free varianta je vykastrovana, nebo nejde normalne pouzit. Nebo projekt kde neco takoveho hrozi nebo je spatne/pomalu vyvijeny. A zaroven to ma potencial pouzivat hodne lidi, tedy tva prace bude mit dopad.
    KLEINZACH
    KLEINZACH --- ---
    kdyz uz je tu ten survey of languages:
    hodilo by se mi prosimvas doporuceni/zkusenosti s 'embedded scripting language' (pro c++). jestli nekdo koukate s detma na Phinease a Ferba, tak jsem jak Baljeet, co se nedokaze rozhodnout a potreboval bych se naklonovat a realizovat vsechny moznosti :)

co od toho chci - samozrejme chci ekvivalent idealniho plynu nebo suchy vody...
    - pohodlnost - zejmena ty bindy. cim min toho musim delat, tim lip
    - jednoduchost, zadny zaludnosti
    - rozumna syntax: BFU friendly

kolem ceho krouzim:
    - lua ( potazmo sol2 ) ... to jdu asi zkusit ted
    - chaiscript ( explicitne zamysleno pro c++ )
    - jeden extrem: pico c
    - druhej extrem: pouzit c#... nebo mozna powershell?

co jsem zkousel:
    - angelscript. nevypada to ze mi to usetri praci pri bindovani a rozhodne to neni trivialni.
    - s7 (malej scheme interpretr) - funguje, pouzival jsem doted, ale psani bindu je otrava
    - c#/c++ interop (pres pinvoke, clr/cli je dost krehky a snadno se rozbije) jsem delal v praci a asi je to pouzitelny

zajimavy projekty:
    - cling - interpretovany c++, ale to uz je fakt jak jit s atomovkou na brabce. nicmene... ale zase: kazdy ma rad atomovky, ne?

--
    GitHub - dbohdan/embedded-scripting-languages: A list of embedded scripting languages
    https://github.com/dbohdan/embedded-scripting-languages
    https://caiorss.github.io/C-Cpp-Notes/embedded_scripting_languages.html
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    MARASAN: lol a ja myslel, ze ten mail je jenom cilene smecko pro nalakani uzivatele zpatky, protoze mi vcera skoncil copilot trial, ktery jsem neprodlouzil :))
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    a jeste jestli nekdo kopilotujete - funguje free i ve VSCodium?

Announcing a free GitHub Copilot for VS Code
    https://code.visualstudio.com/blogs/2024/12/18/free-github-copilot
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    MARASAN: C++ pobavilo. :)
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    Wiki - SurveyOfSystemLanguages2024
    https://wiki.alopex.li/SurveyOfSystemLanguages2024
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam