• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KOJAProgramovani 40+
    Diskuze o obzive programovanim pro starsi a pokrocile.
    rozbalit záhlaví
    JANFROG
    JANFROG --- ---
    ALMAD: Jo jasne, to byl jen blbej vtip.

Jako ja s tim zatim nemel nikdy nejake velke problemy. Parkrat mi prislo ze me mirne boli ruka od mysovani, tak jsem s ni vic cvicil a min pracoval a za par dni pokoj.

Ted na to mam docela hack a ruce mam na klavesnici a mysi min nez pred tim, ale neni to pro kazdeho. Plus jsem si poridil zraloci ploutev (vertikalni mys), spis teda ze to vsichni vychvaluji nez ze bych s normalni nejak trpel.
    ALMAD
    ALMAD --- ---
    JANFROG: To delam, ale z pohledu rukou moc nevidim rozdil :)

(mam teda jeste protahovaci cvik co mi prijde ze pomaha dost, ale.)
    JANFROG
    JANFROG --- ---
    ALMAD: Dlouhe stojici focus sessions? :)
    ALMAD
    ALMAD --- ---
    MIC: Tohle sem si myslel jak sem skvele vyresil, a pak sem se vratil od managementu k programovani a zjistil sem ze to bylo tim :D

Nevim jak jako IC delat svoji praci a vyhnout se dlouhejm sedicim focus sessions, mas tipy?
    MIC
    MIC --- ---
    Mě poslední roky na problémy s rukama nejvíc pomáhá u tý klávesnice vůbec nesedět :-)
    A teda pak teda operace karpálů, ta změnila hodně.
    OMNISLASH
    OMNISLASH --- ---
    Poslednich 20 nebo 25 let mam ruce u pc tak, ze mam predlokti ve vzduchu, klavesnici a mys velmi blizko hrane stolu a zapesti mam polozene na hrane stolu nekde cca ve tretine az polovine malykove hrany. Velmi pohodlne, nikdy jsem nemel zadne trable. Samo ze to vyzaduje nizkoprofilovou, nizkozdvihovou klavesnici (proste neco, co ma telo i klavesy co nejblize rovine stolu). Nove si tedy opiram lokty o operku, protoze si pritelkyne po 5 letech poridila kreslo a vratila mi meho Ikea Markuse :)
    Prisel jsem o tomu vlastne z nutnosti. Mam mizernou kuzi a delsi kontakt pokozky predlokti s povrchem libovolneho stolu je pro me dost neprijemny. Zvlast v lete to byl pain. Tohle to tehdy vyresilo a od te doby u toho zustavam.
    VOY
    VOY --- ---
    PJOTRIK: Mam to podobne. Chapu, ze mozna pro nekoho je mozna prijatelny mit cely ruce ve vzduchu v pravym uhlu a jen klepat prsty do klavesnice. Ale ja sem clovek co sedi u kompu 30 let a bohuzel moje lety zdeformovany telo nejaky rovny sezeni s pravejma uhlama neumoznuje, takze beru next best thing ;-).
    PJOTRIK
    PJOTRIK --- ---
    SULTHAN: to je sice oficialni ergonomicka verze, ale ja si praxi dosel k presnemu opaku - neopiram ale jen zapesti ale hlavne velky kus predlokti ¯\_(ツ)_/¯ Mam teda ergo klavesnici, abych nemusel zapesti vytacet, to mi prijde taky dulezity
    JARDABEREZA
    JARDABEREZA --- ---
    SULTHAN: Já u toho sezení trochu ležím, tak ty lokty svírají úhel u klávesnice cca 140°, tak potom možná nevadí, že jsou opřené.
    SULTHAN
    SULTHAN --- ---
    JARDABEREZA: klávesnice je v pohodě, pokud člověk drží ruce správně, tj. neopírat si zápěstí. Jakmile si člověk začne to zápěstí opírat, tak je to jen další myš.
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    JARDABEREZA: Používám herní myš právě pro co nejmenší pohyby - při 8000DPI se ruka jako taková téměř nehýbe, jen prsty. Ale chce to chvíli trénovat přesnost no.
    JARDABEREZA
    JARDABEREZA --- ---
    Mě ruka bolela víc, když jsem dělal webdesign... to ty pohyby rukou byly hodně frekventované a intenzivní. U programování člověk víc kouká a přemýšlí, ta zátěž je menší. Možná by mohlo trochu pomoct vymyslet/naučit se víc klávesových zkratek a snížit používání myši, pokud je klávesnice ok.
    Potom ještě různé vertikální myši mají různé náklony... možná místo vyloženě kolmé by 45° bylo příjemější? Tahle vypadá ještě celkem klasicky: https://www.drmax.cz/connect-it-cmo-2600-bk-ladies-ergonomicka-vertikalni-mys
    AMBIENTIUM
    AMBIENTIUM --- ---
    IXTREMIST: řešil jsem to a co pomohlo, byla vertikální myš. Prostě fyzika se nedá ojebat.
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    rohovej stul a lokty opreny vedle tela na stole
    IXTREMIST
    IXTREMIST --- ---
    no stůl mám předimenzovaný 250x130.. 4 monitory a podobný srandy. vertikální myš nemám, strašně mi to nesedí. Loket mám na opěrce židle ve stejné výšce jak stůl....
    a stejně to cítím v lokti
    JARDABEREZA
    JARDABEREZA --- ---
    NAVARA: Funguje mi to stejně. Dlouhý stůl, a skoro celé předlokti položené na stole. Pak nemám problém. A na levou ruku mám opěrku na židli pro loket.
    JANFROG
    JANFROG --- ---
    SPIKE411: Pohledej na rootu. tam o tom mel nekdo pred casem clanek. Co si pamatuji, zaver nebyl extra optimisticky.
    SPIKE411
    SPIKE411 --- ---
    Ad zrak, nezkoušel někdo programovat na eInk displeji? Nebo máte jen eInk čtečku/tablet na čtení dokumentace?

Číňan má 25"
    DASUNG Paperlike E-ink Monitor&Tablet--Save Your Eyes!
    https://shop.dasung.com/
    Nedělá ještě někdo něco zajímavého?

Using an E-Ink Monitor | Matt’s programming blog
    https://matthewbilyeu.com/blog/2024-04-26/e-ink-monitor

Reddit - Dive into anything
    https://www.reddit.com/r/eink/comments/syg93b/programmers_is_it_feasiblepractical_to_code_on/

Nebo pak jsou nějaké rLCD monitory
    The "rE" Monitor | Eye-Friendly Color RLCD Monitor
    https://www.sunvisiondisplay.com/rE-Monitor
    To si ani moc nedovedu představit.
    MOAN_HARSHAW
    MOAN_HARSHAW --- ---
    ja jsem dlouho pouzivala externi trackpad, daji se dobre stridat ruce, ale trochu me pravy zapesti zlobilo. ted mam vertikalni mys (ktera se da pouzivat jen pravou) a dobry. a jak zminuje GARFIELD, gelovy podlozky, dobre podepreny predlokti a cvicit.
    GARFIELD
    GARFIELD --- ---
    Me funguje posilovani uchopu (cokoliv od shybu, deadliftu, machani s kettlebelem, ...), prohazovani mezi pravou a levou a gelova podlozka pod zapesti.

Castecne s tim souvisi i klavesnice – pro me nejlepsi Kinesis Advantage 2. Predtim jsem mel Microsoft Sculpt s podlozkou s negativnim tiltem a taky dobry.

Taky muzes mys pouzivat mene naucenim klavesovych zkratek a pouzivanim veci jako Vimium. Nicmene ja si taky rad zaklikam.
    SATAI
    SATAI --- ---
    IXTREMIST: široký stůl a vertikální myš?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam