• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KOJAProgramovani 40+
    JINX
    JINX --- ---
    Když už se řeší ty monitory dosud jsem používal vždycky Dell UltraSharp (aktuálně mám 27" 2K a říkám si že je čas na upgrade). Přemýšlím nad BenQ např. RD320U nebo nečím jako je PD3225U. Co si myslíte o BenQ? s touto značkou jsem nikdy neměl žádnou zkušenost. Rád bych věděl zda si oproti Dellu nějak zásadně nepohorším.
    OMNISLASH
    OMNISLASH --- ---
    DUB: Presne ten, co pise GANDHI, ma kamarad a byt tez sam tvrdi, ze na nem zadnou degradaci nepozoruje, neni tak uplne pravda, ze by tam nebyla. Po dukladnem prohlednuti fullscreen single barev jde videt v (tusim) zelene vypalene artefakty. Ne nijak vyrazne. Ze zacatku si toho clovek ani nevsimne. Vylada to, jako by to nekdo vyskrabal zevnitr do tech mist na obrazovce. Vetsinu casu to nejspis ani neni videt. Nicmene je to tam a jak uz o tom clovek vi, tak to na te zelene vidi vzdy.
    A to se k tomu monitoru chova tak, jak bych ja asi nikdy nemohl. Zajizdeci lista, at nikde nic nezustava, minimalisticke casy vsech setricu, autcisteni monitoru, jakmile jen na chvili opousti zidli zpina fullscreen black image na celou obrazovku, co si dal na klavesovou zkratku. Premyslim, jak by ten obraz asi za stejnou dobu vypadal u me..
    STARF
    STARF --- ---
    GANDHI: ja mam 4 roky G7 (16:9) a taky stale spokojenost, pouzivam to tak 12h kazdy den... az budu provadet upgrade, pujdu nejspis opet do Odyssey rady (aktualni panel je VA, OLED by potesil)
    GANDHI
    GANDHI --- ---
    DUB: dva roky mam tohle - https://www.alza.cz/34-samsung-odyssey-oled-g8-g855d-d12605171.htm?kampan=adwmon_monitory_pla_all_monitory_herni_c_9062890___598812382448_~134149318542~&gad_source=1&gad_campaignid=17291926015#description

obraz je furt super, zadnou degradaci nepozoruju, sice na tom primarne nepisu, mam ho spis na hrani, media a prilezitostnou grafiku - nicmene travim u toho hodiny bez jakychkoli potizi
    JARDABEREZA
    JARDABEREZA --- ---
    DUB: Pokud tě bolí oči tak to může mít pár důvodů.
    1) UV záření (u monitorů není)
    2) rychlé blikání (to doufám odešlo s CRT a TTF podsvícení u LCD)
    3) uživatel málo mrká, protože se hodně soustředí a kvůli tomu vysychají oči
    4) příliš jasný monitor... hodně monitorů je v továrním nastavení moc jasných, tak je potřeba to stáhnout. Často o víc, než si myslíš, ale člověk si zvykne. EIZO např. mělo čidlo okolního světla stejně jako mobily a regulovali podsvícení podle toho.
    Zapoměl jsem ještě něco?
    DUB
    DUB --- ---
    vybiram 34" UW QHD monitor, je tu nekdo kdo pracuje na oledu? je to v dnesni dobe mozny nebo z toho bolej oci, vypalujou se furt pixely atd? nekdo zkusenosti?
    ALMAD
    ALMAD --- ---
    RUDOLF: Motivace je k tomu dost, ale zatim fakt nevim prakticky o nicem, kde by LLM zvladal pracovat samostatne a bez nejaky supervize vysledku bud necim deterministickym nad tim, nebo clovekem.
    KOJA
    KOJA --- ---
    RUDOLF: Ty nejpokrocilejsi modely zvladnou generovat solidni kod uz ted (pouzivam claude sonnet 3.7). Dulezity ale je, ze ze nejakej ten mock komponenty v pythonu, kus konfigurace v cmake nebo i poslepovani par APIcek v produkcnim kodu si zvladnu zkontrolovat bleskove a snadno doopravim ke sve spokojenosti. Neumim si zatim predstavit jak by mi to slo nad vygenerovanym dabelsky zoptimalizovanyho assembly.
    RUDOLF
    RUDOLF --- ---
    Ale, je vlastně zajímavá úvaha, že možná LLM nepotřebuje abstrakci, takže by se mohla natrénovat na psaní superefektního assambler kódu. Ale to by ho muset nějaký agentů systém dlouhodobě vyvíjet. Takže nope.
    JANFROG
    JANFROG --- ---
    JARDABEREZA:
    Jasně... překladač je deterministický a debugovatelný a odladěný...
    ...stejne jako kazdy jiny program : - )
    JARDABEREZA
    JARDABEREZA --- ---
    PES: No to je otázka... můžeš porovnat např. hru napsanou v JS, Javě, C# vs čistý Assembler. Je jasné, kde to poběží nejrychleji, pokud se to dobře udělá bez zbytečného balastu. Přesto si všichni vybrali abstrakci s balastem uvnitř. Protože to většinou na dosažení výsledku stačí. Jasně... překladač je deterministický a debugovatelný a odladěný. Ale pro 99.5% vývojářů je to pořád blackbox.

Je možné, že jednou LLM bude generovat neefektivní kod, který ale bude mít stejné/menší množství bugů jako ručně psaný.

Neříkám, že se to stane, je to jenom úvaha.

Nebo možná v budoucnu ani nebudeme psát kód, ale jenom načítat modely do nějakého interpreteru co pak udělá UI a bude spouštět příkazy.

Stejně si občas říkám, jestli to nesměřuje k tomu co bylo ve filmu Matrix. Nakonec celý svět resp. všechen software na světě bude jeden velký model :-D ale to už je moc sci-fi. Nicméně u tohohle sci-fi filmu z roku 2005 jsem si říkal, že je hovadina, aby si stíhačka stáhla celý internet a vytrénovala si z toho LLM/AI. Ale ono už je to skoro možné. Budu se na něj muset podívat znova. :-D https://www.csfd.cz/film/168354-stealth-prisne-tajna-mise/prehled/
    PES
    PES --- ---
    ALMAD: tedy já se těším, až se další generace budou "učit" (trénovat) na datech čím dál tím více kontaminovaných výstupy předchozích modelů včetně jejich úletů a jak de z generativních modelů stanou postupně degenerativní ;-)

(jo, někde se už zaklínají tím, že trénují na 100% pure human data, jenže to znamená, že ti lidé budou potřeba stále pro nové a nové věci, tj. vymýšlení/kreativitu, protože jinak ty modely nejspíš ustrnou na dosažené úrovni lidských dat o trénování, pokud už y další lidské nebyly anebo by jich postupně ubývalo)
    ALMAD
    ALMAD --- ---
    “Prestat trenovat LLM” ma nicmene potencial “nepodepisu vam jako daber smlouvu, ze na modelu z myho hlasu muzete delat dalsi veci”: “Aha ok, dalsi”.

Kazdopadne to je hudba budoucich let, zatim vidim spis hodne prace vytvoreny vibe codingem, a kdyz vidim posun poslednich 2-3 let, tak si myslim ze uz sme spis na ty pozdejsi casti S-krivky.

Ale tak uvidime, taky sem si myslel ze nejspis dojdou data a pak se ukazalo ze to trenovani na syntetickejch funguje…
    ALMAD
    ALMAD --- ---
    PES: Tech veci je vic, ale afaik se deli do dvou kategorii

1) Dela se v korporatu co ma paky na to aby pokud se radka kodu dostane do trenovacich dat, tak z vysouzenejch penez mohla cela firma do duchodu (haha kecam, CxO a akcionari, ale jako hrozba to staci)
    2) Dela se to v necem co ma tak malo trenovacich dat, ze je vysledek naprosto mizernej (jak pises, tyka se znacny casti hw veci), takze do toho nekdo parkrat stouchne a pak ignoruje

Ani jedno moc nahrad negeneruje.

Ja bych si tu svoji vytrenoval moc rad, bohuzel vetsina mejch problemu spociva ve vyhodnoceni spravnyho kontextu, pokud ho sezenu dostatek (a dost presnyho) na to a ych se moh zeptat LLM, tak uz se ptat nepotrebuju antech par radku kodu je taky v pohode :)
    VOY
    VOY --- ---
    PES: Jestli delas tohle tak dobre pro tebe, mozna mas zajimavou praci. Ale vetsina z nas dela takovou nejakou standardni delnicinu na nejakem SaaSu, odhaduji.
    GARFIELD
    GARFIELD --- ---
    VOY:
    samotna prace... kolik obsahuje vynalezani neceho inovativniho, noveho, co principielne pred tebou nikdo neudelal? Odhaduji, ze mnoho z nas takovou praci nedela.

Podle R&D tax incentive reportovani tak 80-90%.

*** Garfield odchazi zpet brecet do rohu a delat dalsi CRUD obrazovku ***
    PES
    PES --- ---
    VOY: principiálně by se i takové věci našly, jako třeba ovladače a celé HW interface k drahým věcem, které předtím žádnou konektivitu neměly (jistě, občas jsou to dost staré stroje, ale zdá se, že jsou dost nenahraditelné, podle toho jak na nich jejich majitelé lpí a jak neuctivě hovoří o modernějších plně konvektivních mašinách... i když často cloudově konvektivních a s perpetuálním výpalným, což také není z hlediska klientů žádoucí)
    JIMX
    JIMX --- ---
    mimochodem, když tady čtu tu diskuzi, tak mě napadá ... kdyby někdo potřeboval generovat i nějaký složitější PDFka přes PHPkovou knihovnu mpdf, tak se klidně ozvěte, mám za sebou léta zkušeností, některý dost divoký PDFka a navíc mě to baví :-)
    VOY
    VOY --- ---
    PES: Mozna nejsou ty hotovy reseni pripraveny ke stazeni, ale tvoje samotna prace... kolik obsahuje vynalezani neceho inovativniho, noveho, co principielne pred tebou nikdo neudelal? Odhaduji, ze mnoho z nas takovou praci nedela.
    PES
    PES --- ---
    FARIN: a i to pak ten model naučíš...
    ...ale k dotazu, já celkem často, protože často řeším zákaznicky specifické požadavky a problémy, protože kdyby na ně existovala hotová řešení, tak si je najdou sami.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam