• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KOJAProgramovani 40+
    Diskuze o obzive programovanim pro starsi a pokrocile.
    rozbalit záhlaví
    JARDABEREZA
    JARDABEREZA --- ---
    JINX: Mám za to, že autismus zahrnuje dva extrémy. Odtržení od světa. Nebo registrování přiliš mnoho podnětů v běžném prostředí, takže jsou přehlceni a neumí/neví jak reagovat.

Ale u programování mi to přijde jako každodenní intenzivní trénování jednoho extrému odtržení od reality. :-D
    JINX
    JINX --- ---
    JARDABEREZA: pozoruji něco takového na svém okolí, vždycky jsem si myslel že je to nedostatek empatie, autismus/asperger :-)
    JARDABEREZA
    JARDABEREZA --- ---
    Co mě zajímalo v souvislosti programováním... 4-8h denně se učíme vytěsnit skoro všechny podněty reálného světa ze svého vnímání. Mohlo by to mít nějaký trvalý efekt. Pamatuji si, že jako dítě mi přišla skutečnost mnohem skutečnější. Víc mě pohlcovala. Ale dnes se musím víc soustředit, abych všechny ty okolní podněty zaregistroval. Máte to taky tak?

NAVARA: Nemusí to být úplně pravda, že neurony v dospělosti pouze odcházejí: https://en.wikipedia.org/wiki/Neurogenesis#Other_findings

Ještě mě napadá, že s odcházejícími neurony se rozpadají existující synaptická spojení, ale lidi co trénují mozek použijí nějaké jiné neurony k obnovení původních spojení? ...ale možná když to někdo přetrénuje, tak má problém myslet jinak. :-D Znal jsem jednoho kolegu v práci a říct jedno politické slovo bylo jako hodit minci do automatu... vždycky vypadly ty stejné věci.
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    Neurony odcházejí, to můžeme zkoušet různými způsoby zpomalit, ale neumíme to zvrátit.

Pokud se teď učíte lépe než za mlada, znamená to pouze že jste za mlada neměli vůli / důvod / reálnou motivaci nebo se neuměli učit.
    Což není tedy zas tak překvapivé, učit se učit je relativně moderní disciplína ve srovnání s dovednostmi "jak rubat uran" nebo "kopání motykou 101".

JARDABEREZA: Hlavně pokud jsi nikdy nesportoval a začneš ve 40, tak ty svaly neví co po nich chceš a už nikdy se to nenaučí tak efektivně, jako kdyby si sportoval do třiceti, přestal a pak se k tomu vrátil - svaly a CNS tuší co chceš, nechce se jim, ale nakonec se nechají přemluvit.
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    SUCHRE: Do 51 jsem byl na tom jako ty.
    SUCHRE
    SUCHRE --- ---
    HOWKING: Taky mi uz bude 50, uceni cizich jazyku, programovacich jazyku nebo hra na novy hudebni nastroje mi ted jdou mnohem lip nez pred 10 nebo 20 lety. Neco novyho se systematicky ucim tak 2 hodiny denne uz od 30 let, mam to jako konicek
    DRUDRIGER2
    DRUDRIGER2 --- ---
    no ja nevim jsem za chvili 50+ ale mne prijde jako velka pridana hodnota prave zkusenost a moudrost.
    jsou pozice kde chteji mlade ktery prichazeji s novymi pristupy ale i delaji chyby na kterych se uci
    a zase pozice kde prave se ocekava vsobecna zkusenost , sice pomaleji se zavadi nove veci ale zase to moc nekodrca.
    kazdy vek ma svoje plusy a minusi.
    kdyz se chce nekdo ve 40 letech ucit neco noveho, tak ma muj obdiv a fandim mu.
    JARDABEREZA
    JARDABEREZA --- ---
    SUCHRE: Není to s mozkem třeba podobné jako se svaly? Když někdo zanedbává tělo dvacet let, tak má problém se dostat do formy oproti těm co cvičí pravidelně? (samozřejmě existuji i vnější vlivy jako neodstatek živin, choroby atd.)
    HOWKING
    HOWKING --- ---
    SUCHRE: Ve 40+ je to výmluva v 50+ už není. (vyzkoušeno i kvantifikováno třetí stranou)
    SUCHRE
    SUCHRE --- ---
    To, ze jde ve 40+ vsem uceni pomaleji nez ve dvaceti, je mytus a casto jen vymluva tech starsich.
    31STITCHES
    31STITCHES --- ---
    MARASAN: no první pro mámu asi elektronická kuchařka ... něco co ji i bude přepočítávat množství surovin ap. předpokládám že něco podobného na internetu asi existuje, ale aby mi nezakrněl mozek, tak to chci prostě udělat sám ...
    KEJML
    KEJML --- ---
    31STITCHES: Jestli jde o zábavu, tak tom spíš bych doporučil bude zmíněný Kotlin, Kotlin is fun a to nejen proto, ze pomocí "fun" se definují funkce :) Já na něj přešel z Javy i v práci a nemůžu si to vynachválit. A s Javou je stále kompatibilní, velmi přímočaře se dá volat Java kód z Kotlinu i Kotlin kód z Javy.

Ohledně materiálů, slyšeí jsem chválu na Academy od Jetbrains, ale sám jsem tím neprošel. Minimálně nějaký základní kurz by měl být zdarma.
    MARASAN
    MARASAN --- ---
    31STITCHES: tak nahod planovanej projektik, co?
    31STITCHES
    31STITCHES --- ---
    NAVARA: já se to nechci učit kvůli nějaké budoucí práci, jako elektroprojektant jsem spokojený ... spíš si jen chci trochu osvěžit znalosti a psát soukromé projekty...
    a možná do budoucna nějaké mody do minecraftu :D
    31STITCHES
    31STITCHES --- ---
    TOOMIX: jop
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    A taky brát v potaz, že už ti není dvacet, všechno půjde třikrát pomaleji a třicetileté omladině to půjde dvakrát lépe :)
    FARIN
    FARIN --- ---
    31STITCHES: sel bych po necem zabavnejsim nez java. Jestli k ni mas blizko tak koukni treba na Kotlin. Ucebnici podle me netrebe, staci nasledovat tutorial v dokumentaci a zkouset. Online materialu je nepreberne a vzdycky si muzes nechat vysvetlit veci od LLM.
    TOOMIX
    TOOMIX --- ---
    31STITCHES: to zní jako aplikovaná informatika na FIM, UHK
    31STITCHES
    31STITCHES --- ---
    JARDABEREZA: no prošel jsem na vysoké dvěma semestry objektového modelování, dvěma semestry programování (právě java) a dvěma semestry počítačové grafiky (název je zavádějící, pořád to bylo programování v javě ale zabývalo se grafikou - 1. semestr byl 2D grafika - vykreslování čar, křivek atd, 2. semestr byl 3d grafika - OpenGL v javě)...

Taky jeden semestr algoritmů

Jde o to, že jsem aktivně nic neprogramoval od té doby co jsem předčasně ukončil vysokou (fuu, to je už tak 17 let :D)..

Základní matematick úkoly bych asi zvládnul naprogramovat i teď, tetris asi jen tak ne :)
    JARDABEREZA
    JARDABEREZA --- ---
    31STITCHES: Na jaké úrovni jsou tvoje současné dovednosti? Je to třeba na úrovni programu co spočítá pythagorovu větu? Nebo na úrovni napsání hry tetris? Nebo třeba nějaký složitější program pro inventuru skladu?

Algoritmizace, která je základ je celkem nadčasová. Ale když chceš třeba UI, tak tam se to v čase mění.
    31STITCHES
    31STITCHES --- ---
    Mám teda doma asi 10let starou "Java8 Výukový kurz" od Herberta Schildta... Nevím co se v tom za 10 let změnilo ... třeba ne moc a můžz použít tu ?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam