• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KOJAProgramovani 40+
    JANFROG
    JANFROG --- ---
    VOY: Tak to je takove high risk, high gain strategie no. Jak rikas, kdyz to vyjde, je to prijemny, ale nevyjde to vzdycky a vsem no.
    E2E4
    E2E4 --- ---
    JARDABEREZA: určite je člověk a opensource projektama lepší než stejnej člověk ale bez..

akorát když z toho uděláš kritérium pro predvyber, to
    tak se pripravis o spoustu dobrých kandidátů a týmy budou složený z jednoho druhu lidí (a část z nich bude dobrá hlavně v budování personálního brandu a ne nutně taky v samotny práci, schopnosti spolupracovat s ostatními apod)
    VOY
    VOY --- ---
    JARDABEREZA: Jasne, to je urcite funkcni reseni a vypada, ze sis to pro sebe nadesignoval krasne. Urcite to takhle neni uplne pro kazdyho, ale kdyz se to povede, je vyhrano!
    JARDABEREZA
    JARDABEREZA --- ---
    VOY: Já poslední dva/tři roky dělal v průměru 4-5 hodiny denně. Ty projekty mi pomohly sehnat si kontrakt, kde jsou s tím ok a líp zaplatit za můj čas. Např. poslední firma chtěla někoho do USA, kdo bude zaměstnanec a bude tam fyzicky chodit. Já řekl, že jim nabídnu kontrakt, práci na dálku a poloviční úvazek. Pár dní se rozmýšleli a plácli jsme si. A žádné zkušební úkoly nebyly :-)

Navíc jsem si na ty open-source projekty sehnal dobrý sponzorský příspěvky od korporace. Co se týče aktivity na forech. Mě to pomáhá zlepšovat paměť. Někdo má problém, vím, odpovím. A tím si tu vědomost víc a líp zapamatuji, takže tak rychle nezmizí. Nebo nevím, zjistím, odpovím a když mám stejný problém, tak už to vyřeším rychleji. Ale odpovídám stručně a jen na to co mě baví.
    VOY
    VOY --- ---
    JARDABEREZA: Nepochybuji, ze tohle ti muze pomoct svuj osobni brand vybudovat, ale mne je pres 40 a mam ve svem zivote spoustu veci, ktere me bavi vic nez sezeni u kompu a programovani. Narozdil od programovani je ovsem nedelam volky-nevolky 8 hodin denne kvuli obzive. Tudiz pokud nekdo ocekava, ze prijde domu a budu dal neco mlatit do klavesnice, je mi lito, ale to se nestane.

Uz takhle mam pocit, ze ze me 8 hodin vyvoje vysaje tolik sily, ze kdybych jeste pokracoval doma tak budu na nejlepsi ceste k burnoutu. A protoze me pravdepodobne ceka jeste nejakych 20 let tohohle grindu, prinejmensim, tak proste ve volnem case do OSS prispivat nebudu. Smyslel jsem o tom urcite jinak dokud jsem nemel dve deti a plny kalendar/todo toho co musim udelat.
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    JARDABEREZA: jenze tohle potom smrdi tema firmama, co si mysli, ze programovani je tvoje zivotni vasen a nemas ve svem volnem case na praci nic lepsiho nez udrzovat stado sideprojektu
    JARDABEREZA
    JARDABEREZA --- ---
    Zrovna v těch "školních" algoritmech bude AI excelovat, protože jich je plný internet.

Alternativou je být aktivní v komunitě, dobře poradit tomu kdo potřebuje někde na foru a mít třeba nějaký kvalitní open-source projekt. A pak u menších firem tyhle přezkušovací úkoly můžou přeskočit, protože vidí hned co je ten člověk zač a nemusí se třeba ani představovat :-)
    UNTOY
    UNTOY --- ---
    SATAI
    SATAI --- ---
    E2E4: a co když se ho zeptají co by dělal, když jde po poušti, kráčí po písku, uvidí želvu a otočí ji na záda, he?
    ARANIUS
    ARANIUS --- ---
    PISKVOR: Jop, súhlasím - nemyslím si že live coding je až tak dobrý spôsob ako zistiť kvality kandidáta…

Ja si už nepamätám všetky algoritmy a ich komplexnosť ale ak potrebujem nejaký aplikovať pre riesenie nejakého problému tak si ho dohľadám.

Už sa mi pár krát stalo že ma vyradili ako kandidáta, len kvôli tomu že mi nesadol vybraný algoritmus pre live coding session.
    SATAI
    SATAI --- ---
    PISKVOR:

Máme maličký kus kódu připomínající kus Spring aplikace a uchazeč má udělat review...
    E2E4
    E2E4 --- ---
    VOMAJDA: ja bych dal AI na audio vstup a textový výstup a řekl mu at dává ty nejlepší odpovědi na interview na pozici x.. ;)
    PISKVOR
    PISKVOR --- ---
    PISKVOR: Neboli "zkoušíme z algoritmů" je jako otázka na interview medle k ničemu. Lepší je vytáhnout nějaký (kvazi)reálný problém, který se v dané doméně už řešil, a od toho se odpíchnout. Stejně interview je fakticky high-pass, jen vyhází *zjevně* nevhodné. Cokoli dalšího se pozná až ve zkušebce. (Smutnej příběh, já vím)
    PISKVOR
    PISKVOR --- ---
    ARANIUS: Ani si nepamatuju, kdy jsem posledně *programoval* vlastní hlavou. Frameworky, dokumentace, StackOverflow, no a teď AI? Jsme primáti, užíváme nástroje. Oproti tomu, u *uvažování* je zásadní, *kudy* ten myšlenkový pochod jde - a tam je asi evidentní, když to někdo bude mít s latencí, em dashes a neutuchající servilitou ;)

VOMAJDA: Jdou historky o AI videu, kdy ten "kandidát" je kompletně generovaný AI: nejen kód, co píše, ale i tvář a hlas - a fskutčnosti nějakej severní Korejec:D
    ARANIUS
    ARANIUS --- ---
    VOMAJDA: Väčšina pohovor je remote a očakáva sa pre developer pozíciu že spravíš nejaku live-coding session a implementuješ nejaký algoritmus.

Väčšinou dávajú nejaké základne algoritmy čo sa učia na VS a niekedy tam hodia nejakú záludnosť.

Tak namiesto toho aby si programoval vlastnou hlavou, tak použiješ AI a prepíseš algoritmus.
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    VOMAJDA: ne vischni maji in-person pohovory
    VOMAJDA
    VOMAJDA --- ---
    SULTHAN: Jak se na pohovoru podvádí pomocí AI? To se ho na něco zeptáte a on to pošeptá do mikrofonu a pak přeříká, co slyší ve sluchátkách?
    Nebo je to nějak sofistikovanější?
    ALMAD
    ALMAD --- ---
    SULTHAN: Testujeme rabbita i bugbota a musim rict ze (cursor) bugbot mi zatim prijde ve vsem zdaleka nejlepsi, nevim jak to udelali, ale ma to v porovnani a ostatnima vecma celkem minimalni noise, aspon u nas.

Akorat ta cena…
    JARDABEREZA
    JARDABEREZA --- ---
    SULTHAN: Upřímě já si třeba nikdy nezapamatovali rozdíl mezi "slice" a "splice" v JS resp. jak si ukrojit ten srávný kus pole co chci aby to zachovalo pole tak jak chci nebo vrátilo hodnotu co potřebuji... protože jsem věděl, že si to stejně vygooglím tak jako vždy a podívám se na stackoverflow nebo MDN :-D

Ale jinak jo... bude zajímavé sledovat současné juiory, jak bude probíhat proces učení a paměti.
    SULTHAN
    SULTHAN --- ---
    U nás teď na githubu testujeme coderabbita na code review a pozitiva v tom nějaká vidím - našlo mi to třeba chybu v regulárním výrazu. Na druhou stranu mi to navrhovalo sjednotit dvě "podobné" metody do jedné, i když každá dělá něco trochu jiného.

Jinak u toho automatického psaní kódu vzniká taková zajímavá věc, že i když to programátor po AI zkontroluje, tak, protože to sám nevymyslel, z toho nezíská žádnou zkušenost a zpravidla si to ani nezapamatuje, tj. nebude vědět, kam sáhnout, až bude potřeba něco opravit.

Btw. taky se u nás teď hodně nadává na pohovory, že tam chodí lidé, kteří se snaží podvádět pomocí AI.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam