• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KOJAProgramovani 40+
    SULTHAN
    SULTHAN --- ---
    NOHOUS: Vůbec netuším, o jakém datovém modelu kopírující něco mluvíš, ale jsem si dost jistý, že tam nic takového není, jelikož React určitě nikomu neříká, jak se má dělat datový model.
    Obávám se, že immutables je dobrá věc prakticky v každém programovacím jazyku a upřímně - React je nijak zvlášť neprosazuje ani na nich není závislý (i když dost věcí díky vlastnostem Javascriptu dost zjednoduší).
    NAVARA
    NAVARA --- ---
    NOHOUS
    NOHOUS --- ---
    nicmene to vysvetluje, proc web vypada jak vypada
    NOHOUS
    NOHOUS --- ---
    SULTHAN: datovy model kopiruje strukturu prezentacni vrstvy? imutabilita - tam asi nekdo vazne upadl na hlavu; takhle pocitace nefungujou
    ALMAD
    ALMAD --- ---
    VOY: Tim sem se utěšoval první dekádu, ale teď už je potřeba si přiznat, že to bude něčim jinym nahrazovaný dýl, než jQuery
    SULTHAN
    SULTHAN --- ---
    NOHOUS: to je dost odvážné tvrzení. Jednoduchý na naučení i používání, kód se v tom píše přehledně. Fakt netuším, z čeho vychází tvoje hodnocení.
    JARDABEREZA
    JARDABEREZA --- ---
    KOJA: mě llm radilo jak nalinkovat knihovnu, co kde nastavit a další základy a povedlo se. Bez toho bych byl marný. Jenže c++ ma dlouhou historii, může se učit na 25 let starým kódu.
    KOJA
    KOJA --- ---
    JARDABEREZA: Me pomahaji LLMka. Naposled jsem se treba ptal jak se v c++ dela double dispatch kterej je rozsiritelnej v out-of-tree kodu protoze uz si to zase nepamatuju.
    KOJA
    KOJA --- ---
    JANFROG: To, ze si kazdy projekt vybere z jazyka svuj subset co se jim libi a naoplatku si pridaji nejake language extensions a veci jako -fno-exceptions nebo -fno-rtti uzasne zpestruje nudny zivot vyvojaruv.
    VOY
    VOY --- ---
    NOHOUS: Je to jen technologie. Kazda technologie ma svoje nedostatky a temer kazda bude za par let nahrazena necim jinym s jinymi problemy. Nema smysl si kvuli tomu kazit naladu :-).
    JANFROG
    JANFROG --- ---
    KLEINZACH: Ale jo, ja s tebou i souhlasim. Doted nezapomenu na tu frustraci kdyz mi jedno PR s moji genialni sablonou neproslo kvuli nejake obskurni chybe E12345 a co to znamena jsem nedokazal dohledat, protoze veskera dokumentace je hodne dobre ukryta pred lidma z venku (pokud neni rovnou classified :-) Couvam kazdej den.

U me je to spis takova ta radost z neceho noveho, uzivam si kdyz vidim jak neco lze v C++ vyresit elegantne co jinde byl desnej voser. Navic jsem spadnul do projektu, co jedou uz delsi dobu (~30 let :-) a tam proste nejak vykrystalizoval ten "mensi jazyk" a tak pouzivam ten a moc si nevymyslim (vetsinou :-) Verim, ze az to budu delat 20 let, uvidim to stejne jak ty. Ale do te doby si hodlam uzivat malych radosti :-)
    JARDABEREZA
    JARDABEREZA --- ---
    KLEINZACH: kolik z toho cca zvladne vychytat nějaký linter?
    KLEINZACH
    KLEINZACH --- ---
    JARDABEREZA: clovece toho je tolik, ze musely vzniknout 'core guidelines' :) https://isocpp.github.io/CppCoreGuidelines/CppCoreGuidelines

KOJA: hehe, taky uz sem musel parkrat vycouvat :) pripadne si vypomoct preprocesorem i prestoze sem to total nemel v umyslu.
    SATAI
    SATAI --- ---
    NOHOUS: halt chtějí zapadnout do JavaScript ekosystému. #trololo
    NOHOUS
    NOHOUS --- ---
    SULTHAN: ale react je nepříčetná sračka by design, takže co
    JARDABEREZA
    JARDABEREZA --- ---
    KOJA:
    KLEINZACH: nějaké konkrétní příklady co nedělat? Možná se to budu brzy učit :-D
    KOJA
    KOJA --- ---
    KLEINZACH: “Ja si vzdycky neco vymyslim a pak zjistim, ze to nejde” popisuje moji zkusenost naprosto presne. Vetsinou to jeste probiha tak, ze se s c++ peru, nektery omezeni obejdu upravou designu, zabiju s tim cas a teprve az nakonec zjistim, ze to fakt nejde a musim to predelat skoro komplet.
    KLEINZACH
    KLEINZACH --- ---
    JANFROG: ja ti s tim c++ nevim - i prestoze v tom delam 20+ let, jsem z toho jazyka trochu zatrpklej (tim vic, cim sem starsi). obecne ok, ale ja si vzdycky neco vymyslim a pak zjistim ze to nekde nejde, protoze treba debilni pravidla explicitni instanciace sablon, nebo treba ted sem zkousel constexpr a vono to, do kelu, nema constexpr argumenty (existuje jenom nejakej proposal). je to vlastne nekolik jazyku v sobe, vsude je to sama dira, vyviji se to hrozne pomalu a vzdycky to, co potrebujes, bude az za desetnact let :) nebo treba takova reflection, ktera se je porad na horizontu.. to i ty jaderny fuze se dockame driv!

jak rika stroustrup nebo sutter "v c++ je schovanej mensi, elegantnejsi jazyk, kterej se snazi vyklubat ven" ;) ale taky je mozny, ze se mu to nepovede a ten jazyk v tom inkubatoru chcipne ;P
    JANFROG
    JANFROG --- ---
    KLEINZACH: Dal jsem plus, ale musim se priznat, ze ted delam dost v C++ a celkem si to uzivam...
    KLEINZACH
    KLEINZACH --- ---
    I like a lot about D. My main criticism of the language is that it quickly becomes too noisy as more of its nice features are used. I think this could be fixed, for example with better attribute defaults in function signatures, and I think Walter is aware of this.

I could tolerate the noisy language bits, but:

The standard library (Phobos) was so riddled with paper cuts that every day I used it felt like trying to navigate the surface of a coral reef... barefoot... in a hurricane... while blindfolded. It drove me off after a few months. (That was last year.)

ouch :)
    jsem rad ze nejenom c++ je jak svycarskej nuz, kterej je nabrousenej i tam, kde se to drzi
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam