• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KOJAProgramovani 40+
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    JARDABEREZA: já mám desktop nějaký 12 let starý i7, 32GB ramky, SATA SSD a v zásadě to v ničem nezaostává. Pravda, u nějaký větší kompilace už by asi bylo poznat, že to není hotové za pár sekund, ale prohlížeč reaguje bleskově, IDE taky.
    JANFROG
    JANFROG --- ---
    JARDABEREZA: Jeste pred rokem jsem jel na i5 Sandy Bridge, integrovane grafice s 12GB RAM :-) Menil jsem jen proto, ze tomu zacali hnit USB a uz me stvalo resit, jestli je problem v kernelu / konfiguraci boardu, gatewaru, kabelu nebo USB v laptopu. Ale nebudu zastirat, 2x QHD + thunderbolt byl prijemny bonus po upgradu :-)
    JARDABEREZA
    JARDABEREZA --- ---
    Když jste tu zmínili ty pomalé stroje. Jaké HW specifikace jsou podle vás dostačující na práci a proč? Případně co už bylo nedostačující?
    KOLCON
    KOLCON --- ---
    V práci mám Mac a doma Linux a hackintosh. Widle už jsem naštěstí nemusel použít tak 15 let. Jako ten Mac (a hack) je imho lepší, je na to víc aplikací a ty Linux věci tam jdou spustit taky (brew).

Co mě ale neskutečně vytáčí je clipboard (resp. clipboardy) v Linuxu.
    DELVIT
    DELVIT --- ---
    VOY: souhlas, já jsem si udělal kompromis, kde 99% mám v defaultu a asi 3-5 zkratek, které mě výrazně zrychluje workflow.
    FLEGMA
    FLEGMA --- ---
    ZAHRADKAR: Tohle mi taky vadí, člověk si vyladí domácí prostředí a pak stejně musí používat notebook od zákazníka s Windows. Pár kolegů tenhle problém vyřešilo instalací Linuxu do Windows přes WSL, ale je to hodně nastavování, problémů, horší performance a security compliance v šedé zóně. Jinak bez tiling manageru si práci nedovedu moc představit, používám defaultní Pop Shell, je trochu buggy hlavně na vícero monitorech, ale dá se s tím žít.
    JARDABEREZA
    JARDABEREZA --- ---
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    JARDABEREZA: jetbrains má code with me, které myslím tak nějak funguje.
    JARDABEREZA
    JARDABEREZA --- ---
    VOY: Říkám si jestli IDE neadoptují něco jako má Google Sheets kde třeba tři lidi můžou dělat v jednom dokumentu zároveň. Pokud už tedy někdo neudělal... neřešilo by to celý problém, ale jeho část by mohlo. Pak kdyby ještě různá IDE používali stejný protokol na Coeditování bylo by i jedno v čem to člověk dělá.
    MLEKAR_STEIN
    MLEKAR_STEIN --- ---
    ZAHRADKAR: dlouhy roky takhle jedu debian+gnome v defaultu.
    jediná klávesová zkratka kterou si sám definuju je spuštění terminalu +t
    nereším terminalový funkce, používám defaultni gterm, zjistil jsem, ze mi stačí.
    vůbec mě nebaví hrat si s nastavením prostředí.
    pecko ke kladivo a nepotřebuju mit kladivo s barevnou rukojetí.
    ZAHRADKAR
    ZAHRADKAR --- ---
    VOY: jj, taky jsem se toho remapovani vzdal. Byvaly doby, kdy jsem si konfiguroval vlastni window manager na linuxu a vsechno ovladal pres klavesove zkratky jak varhany - okna, editor, prehravac hudby ... Ale tahle komplexita je dlouhodobe na obtiz (a nebo jsem vekem vymekl), ale ted proste jedu vetsinou defaulty a remapuju jen kolize. Konflikt PC vs Mac jsem vyresil kompletni migraci na Mac, i soukrome. Coz je mi lito, protoze jsem Linux mel fakt rad, ale bouzel v korporatech ty security kurvitka znemoznujou pouzivat linux normalne, navic treba Linux verze zoomu je fakt strasna, takze nakonec je cesta nejmensiho odporu pouzivat Mac. Koneckoncu, je to jen naradi ...
    VOY
    VOY --- ---
    VDFLAT: Ja se naopak snazim adoptovat odlisny pristup a tyhle customizace omezovat obecne. Ono je krasny treba pouzivat vim, ale kdyz vsichni kolem tebe maji vscode tak jsi uplne ztraceny kdyz potrebujes chvili s nekym parovat. Nebo kdyz nema nastaveny tvoje specialni klavesovy zkratky. Ne ze bych se uplne vyhybal customizaci, ale v tech dulezitych vecech, ktere musim plynule zvladat na cizim laptopu radeji nic ne-remapuji.
    VDFLAT
    VDFLAT --- ---
    Taky stridam platformy. Prvni vec, co si nastavuju, je mapovani zkratek tak, abych mel vsude stejnej prstoklad.
    ALMAD
    ALMAD --- ---
    QWWERTY: Ja si myslim celkem odparil, ale souhlasim tady s voyem.

Neda se to teda srovnat s tim jak retardovanej je backspace, a klavesnice co ho da taky na palec mi prijde jako hodne velkej rozdil.

Bohuzel sem nenasel takovou co by mela tohle rozlozeni a zaroven mela nizkej zdvih, co pro moje RSI dela bohuzel rozdil jeste vetsi…
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    VOY: ofc nemam Mac klavesnici, ale moje zakladni pozice je, ze malicek lezi vlevo na ctrl/shift - prave protoze Ctrl zkratky a upper case.

mooozna bych si tipl, ze v tom hraje roli to kolik kdo stravil hranim her, protoze tam bych tipoval puvod zvyku WASD + malicek Ctrl/Shift + palec Space
    ....coz zaroven slouzi pro trenovani toho malicku, aby nebyl tak slaby :D
    VOY
    VOY --- ---
    QWWERTY: Jednak mackat neco malickem je rekl bych vzdycky horsi, protoze je to slabsi mensi prst. Druhak nevim co mas za klavesnici, ale k tomu ctrl musis vzdycky tim malickem nejak sjet. Ja mam ruce v zakladni pozici a preferuju zkratky, kdy nemusim rukama nijak z teto pozice pohybovat. Na cmd se krasne dostanu jen tim, ze trochu pootocim palcem z mezerniku. Samozrejme ymmv, pokud ti to vyhovuje jinak, kazdy jsme jiny, ale pro me je z vyse popsanych duvodu logickym zaverem, ze mit cmd/ctrl vedle mezerniku je nejvyhodnejsi.
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    VOY: (pokud se bavime o standardni 100% klavesnici) jaky je ergonomicky rozdil v tom, jestli mackam palcem vedle mezerniku CMD a nebo malickem uplne vlevo CTRL?

+ osobne mi prijde palec min ergonomictejsi, protoze musim prizvednout dlan, abych se pod ni palcem dostal, zatim co ten malicek na te nejlevejsi klavese odpociva skoro porad
    VOY
    VOY --- ---
    ARANIUS: a pritom cmd-c je daleko vic ergonomicky. Hezky cmd jednim palcem a ukazovackem druhe to "c" nebo "v". tohle je na macu vyreseny lip, i kdyz chapu, ze prechazet neni radost.
    JINX
    JINX --- ---
    ALMAD: to jak ty cesty optimalizovat se docela resi takze te asi moc nepotesim no... :-)
    SH_PANDA
    SH_PANDA --- ---
    ARANIUS: na macu do slo nekdy v 2010 prestavit. Mozna to porad jde.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam