• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KOJAProgramovani 40+
    Diskuze o obzive programovanim pro starsi a pokrocile.
    rozbalit záhlaví
    DELVIT
    DELVIT --- ---
    KOLCON: Ono je to těžké hodnotit, protože každou věc co se naučíš tě nějakým způsobem obohatí.

Co jsem se naučil na škole a nikdy mě to neživilo je: VRML - byla to zajímavá technologie co se nikdy nechytla.

VHDL jsem se taky naučil na škole, ale nikdy jsem se tomu více nepověnoval, což by se občas hodilo.

Co jsem se naučil a chvíli mě to i živilo byl ClearBasic - nesnášel jsem to ale a upřímně doufám, že už to nikdy neuvidím.

A další věci jako pascal, basic, PHP, c/c++, java, atd.

Co mě mrzí, že jsem pouze štrejchnul a chtěl bych umět je Lisp, Prolog a Haskell.

JIMX: Píše se Smalltalk .).
    JIMX
    JIMX --- ---
    JIMX: Jo a JANFROG teď nebude číst, ale SmallTalk ... i když je otázka jak moc jsem ho vlastně vůbec uměl :-)
    JANFROG
    JANFROG --- ---
    KOLCON: Vsechno se mi zatim driv nebo pozdeji hodilo, zato by se naslo par, co jsem se mel naucit, protoze mi to ted docela chybi. Namatkou zminovane VHDL, (Oca)ML, Haskell...Obzvlaste to VHDL me stve, meli jsme to ve skole. mel jsem tomu venovat vetsi pozornost...
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    KOLCON: ja se priznam, ze uz jsem parkrat litoval, ze jsem se prolog nenaucil poradne. resp. spravne prekladat prirozeny jazek na logicke podminky
    mit moznost na nektere pozadavky odpovedet "zadal jsem tve pozadavky do resolveru a v tomhle vesmiru neexistuje reseni, ktere by je mohlo vsechny zaraz splnit", by mi asi nejednou usetrilo dost komunikace, hadani, a meetingu

....a haskell jsem taky pouzil naposledy na zkousce.
    ZAHRADKAR
    ZAHRADKAR --- ---
    KOLCON: SAL/Gupta ... Prolog taky, ale ten bych nerekl, ze mi k nicemu nebyl - aspon jsem v nem pochopil trochu dynamicky programovani
    JIMX
    JIMX --- ---
    KOLCON: Různý assemblery ... VHDL ... a nikdy mě ani neživil pascal, basic, c/c++, java ...
    KOLCON
    KOLCON --- ---
    Jaký jazyk jste se v minulosti naučili co vám byl absolutně k prdu? Já Prolog
    ALMAD
    ALMAD --- ---
    TIL ze pasy na rozdani ztratite v momente kdy odkliknete downgrade a jeste pred tim nez se stane, takze ja dodam priste :)
    KERRAY
    KERRAY --- ---
    už jsem tři rozdal, myslím, že mi po čase doplní, ale třeba bude moct nabídnout někdo další
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    KERRAY: Já bych taky jeden pass užil, díky.
    KEJML
    KEJML --- ---
    KERRAY: Já s Clade Code asi před půlrokem migroval svůj miniprojekt z obskurní knihovny, která přestala podporovaná na Amazon CDK a byl jsem taky nadšen. Za asi 10 dolarů a pár hodin jsem měl hotovo, aniž bych se musel hluboko nořit do dokumentace toho CDK, o kterým jsem vůbec nevěděl, že existuje - i to mi navrhl Claude, vedle dalších alternativ.

Akorát jsem přehlídl, že mi Claude dal asi 20 online workerů nad DynamoDB, místo toho, aby se workeři spouštěli on demand jako před tím, takže jsem zaplatil dalších asi 20 dolarů Amazonu (protože jsem tím vyskočil z free tieru), ale to už je moje nepozornost.

Jestli neště máš nějakej ten free pas navíc, tak se klidně nechám zase ohromoit, nějaký hobby nápady ještě mám.
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    HARDCABB: ten VScode je je divny. ja tam mam model picker hned vedle mode a toolingu

KERRAY
    KERRAY --- ---
    HARDCABB: nepouštím ho úplně YOLO, ale paletu věcí, který smí dělat, mívám poměrně širokou, třeba cokoli, co má v justfile, se dost hodí, s tím se pak dokáže obstarávat sám... ale teď jsem si nachystal pomocí Coder prostředí, kdy si pro každej projekt automaticky pouštím kontejner, kde BUDE moct běžet --dangerously-skip-permissions a ještě třeba i s puštěným připojeným Chromem

no a dřív (před rokem?) jsem si nedokázal představit, že bych chtěl zkoušet Claude Code, když vlastně pořádně nevidím, co dělá, a používal jsem Roo Code, ale pak jsem zjistil, že mě API stojí víc než by mě stálo předplatné, a že prostě Claude Code dokáže fungovat nějak příjemněji než Roo, a při té příležitosti jsem CC propadl (jak je to terminál, tak ho dneska mám všude), a vlastně si dneska organizuju život kolem složek s markdownem (obsidian vault) abych ho mohl zapojit na cokoli budu potřebovat - no a očividně to vede k jinýmu přístupu, je potřeba mít ve věcech pořádek, ale Opus je disciplinovanej, takže i ten pořádek dokáže s trochou vedení dělat sám

a samozřejmě VŠECHNO je POŘÁD verzovaný v Gitu, a repo samo je automaticky zálohovaný

takže prostě mám projekt složku někde v kontejneru nebo VM, tam pustím claude, a pak buďto vím, co chci, nebo se třeba chci nějak zorientovat a zjistit co a jak, ale vlastně stačí říkat parťákovi, co "my" chceme udělat, a on to dělá ¯\_(ツ)_/¯ - je to takovej fulltime řízení a dohlížení na velice schopnýho ale zbrklýho juniora, a vytváření struktury, pomocí které se usměrňuje
    MUXX
    MUXX --- ---
    KERRAY: posli pass pls. ja ted podobne ujizdim na google antigravity.
    HARDCABB
    HARDCABB --- ---
    KERRAY: me by hrozne zajimal praktickej popis toho, jak to pri ty praci pouzivas. ja mam ve vscode split okno s copilotem, kterej si model vybira sam (ani vlastne nevim na zaklade ceho), kam pisu prompty ktery tak polovinu casu necham zanyst primo do kodu (do jednoho otevrenyho souboru), nebo se ptam a pak to pisu/kopiruju rucne sam.

delas to stejne, akorat se toho nebojis a poustis ho do cely codebase? nebo je muj pristup uz predpotopni a pomalej?
    KERRAY
    KERRAY --- ---
    já mám slušnou AI horečku a jsem asi dneska Claude fanboy, ať už řeším homelab, wordpressy, svoje různý tooly, pracovní C# crud backendy a VueJS frontendy, jiný weby, organizování projektů, úplně cokoli, tak nedám dopustit na Opus 4.5 a chtěl bych ho mít odteď navždycky k dispozici bez limitů, protože mi to všechno pomáhá dobře postihnout v návrhu, pak napsat, udržet organizovaný, čistý, funkční, stačí ho dobře vést a vědět, co chci...

btw nechcete někdo týdenní pass na Claude Code? furt je někde nabízím a spíš to vypadá, že se toho lidi bojí... a jako jo, vyzkoušet Opusu 4.5 a člověku se nechce vracet... a těším se na snad již nadcházející Sonnet 5 :D
    JARDABEREZA
    JARDABEREZA --- ---
    ALMAD: On jel celkem brutální kampaň na svůj osobní branding. Na twitteru jsem mu pak napsal, že mě s tím už začíná iritovat, vzal to na vědomí, ale nic nezměnil. Jsem pak už neměl chuť ho sledovat, protože moc tlačil na pilu :-D

Ale dělal to dobře, uměl prodat sám sebe, Adam Hrubý mu pomohl s osobním brandingem. Vydělal si asi hromadu peněz a argumenty měl validní a k věci.
    ALMAD
    ALMAD --- ---
    JARDABEREZA: Rezac tou dobou imho hlavne prodaval pocit, ze jsi v rukach nekoho, kdo tomu rozumi :)

Coz neni kritika, a svoji cenovku to ma.
    DRUDRIGER2
    DRUDRIGER2 --- ---
    ja teda jedu taky to ai asisted
    pouzivam goland (IDE od jetbrains nad golangem) a ai agentem od jetbrains.
    A vesmes postupuji tak ze vzdy nejdrive mu zadam zadani jako ASK a zeptam se ho jake mam moznosti a na co si dat pozor a jestli sem pri navrhu na neco nezapomel. vetisnou mi dva try navrhy jak danou vec resit, a kdyz sem s navrhem spokojny, tak uz mu dam CODE ze implementuj to reseni 1 nebo 2.
    Pak se jeste hraji s kodem, a nakonec to cele kdyz delam merge request projdu ocima a jeste delam nejake drobne zmeny.

Zjisitl sem ze kdyz mu dam rovnou CODE tak ne vzdy je to presne to co sme po nem chtel.
    Ja se na to koukam jako na rutinu. a co je rutina at dela on, proc neco co uz velice podobne v kodu nekde mam mel prepisovat kdyz je to rutina.
    Za mne je nejdulezitejsi navrh ale i s tim mi muze pomoct.
    jednotlive funkce dela skoro vzdy spravne a dokonce se od nej i ucim ze nektere veci se daji delat elegantneji.
    kazdopadne budoucnost tam speje, a proto dulezite je vedte jak mu zadavat praci a jak mu to dobre a spravne popsat.
    a nestydim se za to ze pracuji s ai. ucim se a zlepsuji se, sefove sou spokojeni.. a ono golang sam o sobe je docela jednoduchej jazyk velka vyhoda je ze je typovanej, takze kdyz je tam fakt chyba tak to ani nespustim...
    ale do duchodu jeste nejakych 15 let, uvidime co za tu dobu bude...
    E2E4
    E2E4 --- ---
    JIMX: ale i tam je riziko - "automation paradox". časem zjistis, že některý věci není třeba kontrolovat, protože je AI dává správně, typu že nedělá chyby umoznujici nějakou injection na untrusted vstupu .. tak na to začneš spoléhat, přestaneš to postupně kontrolovat, až jednou to správně neudělá.. :)
    JARDABEREZA
    JARDABEREZA --- ---
    JIMX: No ten článek pokukazuje na to, když se web dělá na míru. Na míru grafika, na míru se koduje, integuje do CMS atd. I ve své době ten článek zvedl nejedno vývojářské obočí :-D Pravda byla taková, že wordpress je zdarma, hromada pluginů taky a najdeš plugin na cokoliv si vzpomeneš, nebo jsou výdaje v menších tisícovkách. A pořád takový dobře upravený/pozměněný web z šablony na wordpressu nabídl stejné nebo lepší obchodní výsledky za méně peněz.

A on to Řezáč bere víc ze široka. Programování je jenom jedna z činností co je třeba provést. A to je práce pro víc lidí. Jestli se podílíš na špatných nebo dobrých webech, to je spíš dotaz na někoho kdo dělá analytiku webu a vidí do plnění obchodních cílů.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam