• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KOJAProgramovani 40+
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    QWWERTY: Tak on se nediví, on si stěžuje:)
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    SULTHAN: "Ne každá firma může být mezinárodní."
    ano, ale pak si musi uvedomovat sve limity a ne se divit, ze ma omezeny talent pool protoze nemuze nabirat z ostatnich EU zemi
    SULTHAN
    SULTHAN --- ---
    VOY: Je spousta businessů, kde Angličtina u všech prostě není možná. Programátoři občas musí mluvit se zákazníky nebo se sales reps, businessákama, analytikama. Spousta těhle lidí může být staršího věku nebo prostě z jiného důvodu Anglicky neumí (víme, jak se u nás učí Angličtina). Všechny dokumenty se píšou jen v jednou jazyce a musí se sdílet s lidmi, co mluví jen Česky.

Sám jsem zažil jednu velkou českou firmu, kde se několikrát ročně nabíraly týmy externích manuálních testerů, kteří v podstatě jen klikali v aplikaci předpřipravené testovací scénáře a zapisovali chyby. Zpravidla moc Anglicky neuměli, tj. bugy napsané v Češtině, scénáře musí být napsané v Češtině.

Teorie je hezká, ale pro spoustu lokálních firem je nemožné nabrat někoho, kdo neovládá lokální jazyk. Ne každá firma může být mezinárodní.
    JARDABEREZA
    JARDABEREZA --- ---
    VOY: taky na němčinu potřebují skoro polovinu času učení.
    VOY
    VOY --- ---
    Hirujeme globalne, ale jen kdyz kandidat mluvi plynule cesky. Tak urcite :-). Drtiva vetsina mych kolegu neumi ani omylem nemecky na B2. Pritom je Nemecko nasobne vetsi zeme a kulturni prostor, ROI uceni se toho jazyka je vyrazne vetsi nez naseho mikrojazyka. Hlavne abychom my v CR nahodou nemuseli mluvit anglicky :-).
    JARDABEREZA
    JARDABEREZA --- ---
    LUDWIG_: čeština na úrovni B2. Být cizincem, za těch 1200 hodin bych se raději naučil několik programovacívh jazyků. Ani to neotevře velký trh nebo větší výplatu :-D
    JIMX
    JIMX --- ---
    KRAMERIUS: Z 99% dělá totéž, co bys dělal ty :-) ... taky při práci stavíš na svých vlastních zkušenostech a vědomostech a nevymejslis u každého projektu všechno znovu. Inovace zavadis v momentě, kdy se o nich něco dozvíš na základě informací, které si nastudujes.
    KRAMERIUS
    KRAMERIUS --- ---
    ERRTU: Sice máš pravdu, ale já zase vnímám, že 99% SW jen dokola recykluje ty samé věci.
    Takže ano, jsou věci, kde se AI nechytá, ale na většinu vývoje poslouží dobře - alespoň je to moje praktická zkušenost.
    Do násypky AI vhodím analýzu a vizuální prototyp aplikace (obojí často také vytvořeno za pomoci AI), za pár minut mám v bodech navržený postup vývoje ke schválení a za méně než hodinu od vhození mi z druhé strany začne lézt požadovaný kód. Knihovny samozřejmě navrhne a použije ty, které zná.
    MLEKAR_STEIN
    MLEKAR_STEIN --- ---
    ERRTU: tohle vnímám tak, ze je to podobné jako na stavbě. Na něco je potřeba hloubkove rypadlo, na něco nakladač.
    A některý je potřeba napred udělat.
    ERRTU
    ERRTU --- ---
    MLEKAR_STEIN: ja bych to rekl spis ze ai je jako cvicena opice. pokud se nema po kom opicit a od koho okoukat reseni tak sedi a cumi.
    je to pomerne hezky poznak kdyz nasazujete nejakou novou verzi softu na kterou jeste neni na netu dost navodu ktere by si generativni ai mohla projit a zpracovat si mnozinu relevantnich vysledku.
    bude se tvarit verohodne ale vsechny vysledky budou poplatne predchozi verzi, ne te nove.
    nemela se to kde nacvicit a tudiz vam souplne nejblizsi podobne verohodne znejici reseni.
    pricemz ale "nejblizsi podobne" je obcas jako rozdil mezi tim jestli vam ai rizeny roboticky automaticky chirurg vezme levou nebo pravou ledvinu :D
    IXTREMIST
    IXTREMIST --- ---
    Mě taky AI vlezla do hobby. propojil jsem ji s obsidianem a píše mi zápisky o zahradě a pěstování. poněvadž jsem úchyl, chci deník každého záhonu a stromů. Řeším PH půdy, mikroprvky, všecko měřím. místo tužky a papíru / poznámek ručně do obsidiánu prostě jdu zahradou, diktuju a fotím. když měřím Field testy pH, ec, PPM, všecko. AI pak leze obsidianem a dává observation... a ono to sakra funguje víc než dobře...
    JANFROG
    JANFROG --- ---
    ALMAD: ...hlavne to FOMO...
    MLEKAR_STEIN
    MLEKAR_STEIN --- ---
    mě přijde, źe je AI v podstatě bagr.
    Udělá obrovskýnožství práce, více méně tak, jak jsi chtěl, ale pokud potřebuješ jemnější práci, třeba děláš výkopy v chodniku, kde je hromada kabelů, tak musíš vzít do ruky lopatu a krumpáč.
    ALMAD
    ALMAD --- ---
    CERMI_FOX: Jakej obrat?

Podle me jsou vsechny AI clanky poslednich pet let naprosto konzistentni: tvrdej to, co si myslej, ze u cilovky vyvola nejvetsi strach/uzkost/FOMO.
    ARANIUS
    ARANIUS --- ---
    AI je nova lopata. Nikdy nebudem pisat kod rychlejsie ako ho bude produkovat AI.
    Takze je to len o tom ako sa s tou lopatou dokazes naucit pracovat.
    Techniky pre prevenciu context poisoning, multi-agents, skills, guard-rails, etc.

Celkom dobre vysledky produkuje napriklad multi-agent workflows, kde kazdy step ma svoje instrukcie a svojho "agenta" usiteho na mieru danemu stepu, kde si agenti medzi sebou len predavaju info o vysledku svojho stepu.

Ja som uz prestal pisat kod, nie preto ze by ma to nebavilo, ale som neefektivny. Robim dohlad a kontrolu kvality :)
    VOY
    VOY --- ---
    Velmi insightful clanek:

"Pro mladší ale byly nabízeny i pozice na technologické či IT podpoře, v péči o zdraví, výzkumu či zadávání dat, nebo práce v oblasti wellness či životního prostředí."

Prace v zadavani dat a na podpore ve veku AI vyslovene pokvete, tam bych si chystal karieru.
    HUGH_BOYLAN
    HUGH_BOYLAN --- ---
    Ono asi záleží na konkrétnější pozici. Zkušenej 40+ prgač si práci najde vždycky a klidně na full-remote a nějaký AI ho neohrozí.
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    PES: tak to je obrat, ještě nedávno doomsayeři tvrdili, že je to naopak - AI nahradí juniorní pracovníky a seniorní pozice budou i nadále potřeba.
    PES
    PES --- ---
    PES: další střípek...

Nová práce po čtyřicítce? AI s vámi moc nepočítá - Novinky
    https://www.novinky.cz/clanek/internet-a-pc-ai-nova-prace-po-ctyricitce-ai-s-vami-moc-nepocita-40580958
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam