• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KOJAProgramovani 40+
    Diskuze o obzive programovanim pro starsi a pokrocile.
    rozbalit záhlaví
    JARDABEREZA
    JARDABEREZA --- ---
    VITEX: To je dobrá pointa. Kdo si odnese to ponaučení? Bude to člověk nebo AI? :-D Mně to teď přijde, jako bych měl zaměstnance/podřízené. Z chyb, které jsem neudělal já, se nepoučím. Viz CERMI_FOX
    VITEX
    VITEX --- ---
    JARDABEREZA: Chybama se člověk učí ... a až toho posereš tolik co já, tak budeš fakt dobrej!
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    JARDABEREZA: už teď jeden agent hlídá a dělá review druhýmu a ten si to pak po sobě opraví. Tedy jeden agent ... vlastně je jich už víc - jeden na security, jeden na privacy/compliance, jeden na code smells atd :)
    JARDABEREZA
    JARDABEREZA --- ---
    QWWERTY: Korporát bude zřejmě "speciální oříšek k rozlousknutí". Ale co se týče akcelerace vývoje, tak to umožňuje nové přístupy.

- Když máš nápad na startup a na projekt. Uvádí se, že pouze 1 z 10 startupů uspěje. A podnikatelé obvykle neuspějí s první firmou a pokračují s dalšími nápady. Můžou najít ten úspěšný problém dříve. Pokud si na sebe projekt nevydělá nebo ho nikdo nepotřebuje nemá cenu to dotahovat do konce. Za určitých okolností pocit z dokončení nějaké práce je psychologická past. Mozek má rád úplnost. Problém je, že ostatní to budou AI používat taky a bude tak jednodušší úspěch okopírovat.

- Potom pokud mi stačí 10% času z toho co by to trvalo dřív, tak mám větší šanci na dokončení.

- Mění to taky perspektivu opuštěných projektů. Před AI bylo velmi těžké porozumět složitejším open source projektům, které nemají nějakou lepší dokumentaci. Dneska mi to Fable všechno projde, sepíše high level architekturu, nakreslí diagramy, napíše testy a hned vím s čím mám tu čest a případně může to rozšířit a přidat nové funkce snadněji. Snižuje to závislost projektu na původním autorovi.

Na kongitivní degradaci jsem zvědavý, jak u mě bude probíhat. Jaké budu pozorovat projevy a za jakých okolností se rozhodnu změnit způsoby, jakými budu outsourcovat svoje přemýšlení :-D Pro mě celkem jasný příklad s kalkulačkou. Když s ní všechno počítám, neumím si to spočítat bez ní. Ale v současné situaci to nepovažuji za dostatečně velký problém, abych to chtěl řešit.
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    JARDABEREZA: za me osobne vyzaduje kontrolu porad, akorat treba v jinych oblastech
    e.g. reseni jako takove da skoro vzdycky spravne. integrace do zbytku projektu je vetsinou ok.
    integrace do systemu korporatnich pasti uz je horsi, protoze korporat se nutne nezaklada na oborovych best-practices
    a cim vic YOLO, tim vic je potreba hlidat, k cemu to vlastne muze autonome pristupovat, resp. je potreba tomu vytycit nejake guardrails a izolaci
    (ofc neni duvod, aby guardrails byly manualni - klidne at je to sandbox, filtrovaci MCP, guardrails/harness)

jenze pak se dostavame do role "musim managovat tooling pro samotne provozovani AI"
    a bohuzel, cele LLM akceleruji proces: "mam skvely uzasny napad -> code,code,code -> hey look a squirell -> project abandoned"
    takze se mi k tomu pridava akcelerujici rozhodovaci smycka, jestli to co pouzivam je porad relevantni, jestli to nekdo udrzuje, jestli nezmigrovat na jine nastroje
    priklad: tohle vypadalo jako velmi nadejny projekt - [QWWERTY @ Artificial Intelligence AI] - 167 commits, release 0.1.0, a od te doby cvrcci a behajici krovi

tzn. je sice "hezke", ze kod se pise skoro sam ale rozhodne nemam pocit, ze by mi to nejak usnadnilo management projektu
    (hezke v uvozovkach, protoze s pouzivanim AI/LLM samozrejme souvisi vlastni kognitivni degradace, zhorseni chapani fungovani vlasniho produktu, a samozrejme moralni akceptace, ze uzivanim aktivne podporujeme veskere externality jako ekonomicke zmrdstvo okolo poskytujicich firem, kradez training dat, exploitace levne pracovni sily, ekologicke dopady vystavby datacenter, kompletni bastardizace trhu s PC komponenty, etc...)
    JARDABEREZA
    JARDABEREZA --- ---
    QWWERTY: Já na sobě pozoruji, že jak je AI lepší a lepší, vyžaduje méně a méně kontroly. A začíná přebírat i návrh architektury. S tím, jak se špatná rozhodnutí objevují méně a méně často, myslím, že bude klesat i kontrola té práce. Ale já nedělám fintech ani věci co se mají připojovat k internetu. Ale sleduji u sebe pozvolný přechod. Např. u hobby projektu zkouším nové postupy.

Zkouším teď nechat AI "vyblít" maximum projektu na začátku s letmou kontrolou a pak inkrementálně přidávám a koriguji a ladím a časem je ta inkrementální práce menšího a menšího rozsahu. A samozřejmě u toho dělá testy a dokumentaci. Dřív bych postupoval po malých krůčcích od začátku do konce. Dneska už je to chytřejší.
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    JARDABEREZA: priklad z naseho korporatu
    ve chvili kdy spalis vsechny pridelene mesicni tokeny, tak mas 2 moznosti
    a) cekat do dalsiho mesice, nez se ti obnovi budget
    b) obhajit L4 managementu proc potrebujes vic ted hned
    tzn uz ted jsme v situaci "projekt si to vyzaduje => korporat vytahne kreditku a prikoupi dalsi GH AIC"

uprime, i pres to ze pracuju vyhradne s Opusem, tak nejsem vibecoder a odmitam full-auto-approve YOLO.
    tzn. s nejakym rozumnym context windows managementem jsem se k limitu budgetu jeste ani nepriblizil
    ofc, zachovani manualni kontroly nad vyvojem znamena limitovane moznosti/bottleneck v pouzivani paralelizovanych/specializovanych agentu, ale takovy je zivot
    VITEX
    VITEX --- ---
    JARDABEREZA: No já se rozmejšlím zdali si nepřikoupím víc "inteligence" opokaždé když mi dojde limit na tokeny a stojím před hodinu času kdy bych mohl uklidit, vynést odpadky, nandat myčku .... nebo poslat Antrhropicu dalších 20E a zase dál spokokojeně mačkat enter
    JARDABEREZA
    JARDABEREZA --- ---
    VITEX: Jestli máš nějaký praktický příklad z práce, tak si ho rád přečtu a doplním si rozhled :-)
    VITEX
    VITEX --- ---
    JARDABEREZA: To už se běžně děje.
    JARDABEREZA
    JARDABEREZA --- ---
    A co třeba téma:
    Kdo podle vás bude opravovat technické dluhy vytvořené skrz Sonnet 3.0 ?

Bude ten guláš opravovat:
    1) zkušený programátor?
    2) anebo to třeba za dva roky opraví Fable 7.0?

Resp. budou technické dluhy starých AI opravovat novější a lepší AI nebo v tom lidi zůstanou nenahraditelní?

Z toho co jsem si zkoušel mi spíš vychází možnost č. 2

A budeme obchodovat s inteligencí (neberte inteligenci doslova), jako s komoditou? Např. podobně jako dnes kupujeme, benzín pro logistiku, elektřinu pro výrobu hmotných statků v továrnách (kWh), budeme kupovat AI inteligenci na tvorbu nehmotných statků?
    KOLCON
    KOLCON --- ---
    HAKUBJOZAK: Jsem zjistil že AI je skvělý na to "dostanu zmatený Word se zadáním" na za 10'minut mám Python flask react prototyp "takhle nějak jste to mysleli"? Kdo by se s tím bušil ručně...
    QWWERTY
    QWWERTY --- ---
    HAKUBJOZAK: > pojdme se bavit o p*covinach, me to taky bavi

Arguing with an engineer is a lot like wrestling in the mud with a pig.
    After a few hours, you realize that he likes it.
    HAKUBJOZAK
    HAKUBJOZAK --- ---
    KOJA: co si budeme rikat, jakypak programovani po 40, notabene, kdyz vsechno dela Claude

tak jo, pojdme se bavit o p*covinach, me to taky bavi :D
    KEL
    KEL --- ---
    JARDABEREZA: lehčí OT, ale neodpustím si toto.

Slavoj Žižek: Where is Balkan?
    https://www.youtube.com/watch?v=r_5Slnkzekc
    JARDABEREZA
    JARDABEREZA --- ---
    KOLCON: Třeba ve slovenském dabingu "Eurotripu" udělali Slováci z východní Evropy střední Evropu, když se hlavní postavy dostaly do Bratislavy :-D
    JARDABEREZA
    JARDABEREZA --- ---
    KOLCON: Třeba ve slovenském dabingu "Eurotripu" udělali Slováci z východní Evropy střední Evropu, když se hlavní postavy dostaly do Bratislavy :-D
    KOLCON
    KOLCON --- ---
    JARDABEREZA: A někteří by byli rádi Central Europe
    KOJA
    KOJA --- ---
    Meta: Sice se nam diskuze od nominalniho tematu dost odchylila a nazory jsou velmi pestre, ale zjevne je to pro nas zajimave, tak proc ne.
    Ocenuju, ze to zvladame kultivovane.
    JARDABEREZA
    JARDABEREZA --- ---
    LUDWIG_: To mi připomělo, že obyvatelé bálkánu tvrdí, že jsou "západní" balkán, ale nikdo se náhlásí k "tomu východnímu".
    LUDWIG_
    LUDWIG_ --- ---
    pocit nadrazenosti je i mimo Nemecko, viz

https://twitter.com/levelsio/status/2073462388716687475

ve vysledku je to o jednotlivych lidech a firemni kulture, ty narodnostni stereotypy se do toho propisuji jen v urcitych ohledech (napr. Francie a svatky/dlouhe dovolene)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam