• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KOJAProgramovani 40+
    KLEINZACH
    KLEINZACH --- ---
    ALMAD: heh, pouzival jsem sun studio. 1 licence pro 4 lidi - na kompiler byla fronta :D
    JARDABEREZA
    JARDABEREZA --- ---
    FIONOR: Každý měsíc o něco víc :-D Dělám na živnost. Záleží, jak se to vyplatí. Minulý měsíc mi $200 ušetřilo cca 1-2 měsíce práce.

Dělám z tohohle debugger plugin do VSCode. https://github.com/adobe-uxp/devtools-cli Ale mnohem lepší, než jak jim to funguje nyní. S JS a UI debuggerem, podpora source maps, UI panel do VSCode pro správu pluginů atd.

Horní hranice se bude odvíjet podle té návratnosti. Dokud si to na sebe vydělá. Ale stejně když cena bude moc vysoká, tak jí podstřelí konkurenční modely. Nejdradši bych na všechno používal Fable, ale nechci platit $100 za den, tak většinou nechávám pracovat Sonnet. A on většinu věcí zvládne.
    FIONOR
    FIONOR --- ---
    A kolik jste tedy ochotni si platit za LLM, který za vás bude dělat tyhle věci? Horní hranice. Ptám se pro openAI.
    Hromadná enterprise licence bude pochopitelně o drobet výhodnější (pokud budou enterprise procesy ve vendor-locku), ale zjevně pro vás LLM jsou nenahraditelná součást práce, takže otázka, jakou má mít cenovku, je zcela na místě.
    ALMAD
    ALMAD --- ---
    JANFROG: “ Co je bude motivovat v te praci?”

Lidi si holt malo pamatujou casy, kdy na “seriozni praci” bylo uznatelny pouzivat jenom nejakej closed source compiler ke kterymu sis musel koupit dokumentaci a zaplatit tejdenni skoleni, a na seriozni ukladani dat platit licenci per procesor na serveru kde se muselo klikat.

A pak jsou taky takovi, co si ty casy pamatujou a chtej aby se vratily…
    SATAI
    SATAI --- ---
    CERMI_FOX: můj poslední půlrok v kostce
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    dneska kolega pastoval odpověď od AI:
    "The skill instructions are clear - I just didn't follow them" :-)
    JARDABEREZA
    JARDABEREZA --- ---
    JANFROG: V tom případě uznávám, že se oba bavíme o něčem jiném. Já se v rámci svých zájmů spíše setkávám s tím případem "projekt s veřejným kódem". A dává smysl s oběma přístupy zacházet rozdílně.
    JIMX
    JIMX --- ---
    MLEKAR_STEIN: Jo, kolikrát už mě zachránil po tom, co jsem udělal npm update a nějaký nový verze rozbily fungování něčeho ... sám bych to řešil hodiny, možná dny (protože tomu prd rozumím a používám to čistě uzivatelsky) ... on za pár minutek věděl, kde problém a napsal mi fix nějaký knihovny, která nebyla kompatibilní s novou verzí npm ...
    MLEKAR_STEIN
    MLEKAR_STEIN --- ---
    JIMX:
    mám dneska něco podobnýho
    pri upgradu glitchtipu (selfhosted sentry) z verze 4.0.12 (jo, je to příšerně starý, teď je 6.x) přestane chodit přihlášení pomocí oidc klienta. .
    hodil jsem to chatgpt a ten mi ukázal, v ktere verzi co přesně změnili a jak, včetně diff z jejich gitlabu.
    sam bych to dělal podstatně dýl a docela bych se v těch zdrojácích topil, takhle jsem měl za dvě hodiny nějakýho psaní do prohlížeče a hledání nalezenou příčinu.
    pro admina doslova k nezaplacení.
    JIMX
    JIMX --- ---
    Mně dneska AI docela dost pomohlo v něčem, co mě dřív ani nenapadlo. Dostal jsem dost divoce formulovány zadání týkající se něčeho, co se jmenuje CX průzkum ... pro člověka, co ví, co to je, asi jasný a srozumitelný, pro mě jako člověka neznalého víc otazníků než jasných věci ... když jsem to hodil do AI a zeptal se, jestli je to zadání použitelný, tak mi to řeklo, že je to skvěly zadání ... tak jsem se začal ptát jako bych se ptal klienta a během chvilky jsem měl jasno a dokázal vymyslet technický řešení navázané na existující systém, který to má rozšiřovat, což jsem mu ještě předhodil a on mi zvalidoval, že jsem to správně pochopil a ještě mi napsal, kde by případně mohly být jaký problémy.
    JANFROG
    JANFROG --- ---
    JARDABEREZA: Teziste te myslenky spociva v motivaci (core) vyvojaru to vyvijet v open source smyslu (pokud dam na GH kod, prilepim k tomu MIT licenci a jen si jedu svoje a co delaji jini me nezajima a nehodlam se o tom bavit, pak to neni "open source projekt", ale "projekt s verejnym kodem" - samozrejme muzeme se o tom bavit, ja jen rikam z ceho vychazim ja).

Troufam si tvrdit, ze zdrojem motivace pro open source vyvojare je i "uznani komunity"
    (nebo jak prelozit recognition) a s tim spojeny socialni kapital - budovani kontaktu, track record z jedne strany, z druhe strany vedomi ze problem je tak komplexni, ze je lepsi spolupracovat i za cenu bolestnych a komplikovanych kompromisu - a to jak na urovni jednotlivcu tak firem velikosti Intel nebo NVidia.

Predstava (obcasneho) prispevatele ze kdyz do open source projektu posle opravu chyby ktera ho pali nebo novou featuru kterou chce je pro open source projekt z pohledu core maintainera cisty zisk je neuplna. Realita obvykle je ze core maintainer by stravil mene casu kdyby to udelal cele sam nez stravi tim ze to projde, pochopi co za problem to resi, domysli nasledky apod. Navic - a to si malo lidi uvedomuje - pokud jsem maintainer a prijmu nejaky kod, pak se ten kod stava jeho problemem, on ho musi udrzovat, testovat a tak dale. Takze investice z hlediska maintainera je vysoka, neni bez rizika, je to prace ktera je extra nebavi, nicmene na druhou stranu, maintainer ziska kontakt, uznani a mozna potencialniho budouciho maintainera, mozna dokonce i dobrej job. Ted jde o to, je posoudit to riziko a rozhodnout jestli do toho ma maintainer investovat svuj cas. Mira usili kterou do toho (obcasny) pripevatel vlozil na to ma vliv.

Pokud rozbijes tyhle interakce, co z toho budou open source vyvojari mit. Co je bude motivovat v te praci?
    E2E4
    E2E4 --- ---
    obecně.. ono s tím AI je to složitý.. záleží jak kvalitní AI se použije, jak kvalitní je zadání a jestli se vůbec AI pro danou věc hodí.

Ale je dost lidí, který jsou v poloze "když nevíš co, použij AI" a nedohlédnou důsledků..

pak jsou tu ti co to řídí - vrcholový vedení žije v pohádce, jak AI všechno vyřeší. na střední je tlak používat AI zeshora a "měřitelný" výsledky. technický dluh neřešil nikdo nikdy, teď je to s AI jako force multiplierem. hlavně je potřeba deliverovat, nyní díky AI 10x rychleji.

pak je tu hranice, kdy AI už nestačí na to co sama vygenerovala, ať už se se v kódu přestane orientovat, nebo že high-level design byl špatný a ukáže se, že to není opravitelný.

do toho drobný problémy typu Opus v klidu vytvoří 10k znaků regex nebo přesto, že si napsal test, kód ve skutečnosti race condition neřeší.

nebo "jejky vím že jsi mi říkal ať nedeplojuju ale deploynul jsem". overthinking a neužitečná složitost.

plus se to celý posouvá a zlepšuje, iluze "teď už AI programovat umí", přitom ten pokrok jen posouva hranici, od který to už nejde, takže se AI používá na čím dál složitější věci a naráží na všechny ty problemy výše..
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    MUXX: A teď si ven, že tohle byl před půl rokem, rokem vlastně absolutní peak. Ten pokrok je neuvěřitelnej.
    E2E4
    E2E4 --- ---
    SUCHRE: mění se to za pochodu, no... ale regrese se dají dost slušně mitigovat testy..
    E2E4
    E2E4 --- ---
    KRAMERIUS: jenže tohle je jiná situace, ten proces tvorby open-source je založený na osobních příspěvcích s jejich ručním vyhodnocení. dřív to bylo tak, že někdo kdo byl schopnej prospět přispíval aspoň nějakou kvalitou.

teď jsou maintineri zahlcení AI příspěvky lidí co si to chtějí dát do životopisu, jaký jsou velký open source přispěvatelé. těch může být menšina, AI slop PR spam může dělat každý.. Eternal slopember.
    SUCHRE
    SUCHRE --- ---
    Nevim, jestli je to jen subjektivni dojem, ale zda se mi, ze doslo tak pred mesicem az mesicem a pul k nejaky zmene ve Fable 5 a generuje mi ted vic kodu, kde dost halucinuje - a hlavne mam regresni bugy.
    MUXX
    MUXX --- ---
    Ja mam jedno repo, ktere je hromada starych skriptu co kdysi dali dohromady sysadmini jako copy pasta internet + vlastni neprogramatorska invence, zadna dokumentace. Tam teda claude pridava kod ve stejnym stylu jako uz tam je. Zadna struktura, zadny testovani. To me dycky pobavi co z toho vyleze. Az tam jsem pochopil co je to ten AI slop.
    JARDABEREZA
    JARDABEREZA --- ---
    KRAMERIUS: U mě si po každé změně dělá build projektu a pak si ještě spustí testy. Posledních pár dní to Sonnet 5.0 nevynechal snad ani jednou :-D
    KRAMERIUS
    KRAMERIUS --- ---
    SPIKE411: Ano, PR který neprošel žádnými testy je opravdu AI slop.
    Ale na druhou stranu i tohle se u Ai agentů postupně mění - vidím rozdíly mezi stavem před půlrokem a dnes, Claude si u mě věci sám funkčně testuje, případně, pokud něco nemůže otestovat (credentials), požádá o otestování mě. Pro web aplikace si sám proaktivně stáhl playwright a pro reálné testy používá browser. Pro odchyt možných chyb používá také code review skill.
    Možná se to naučil jen u mě, že mu blbosti neprojdou a jinde se chová jinak :-D
    JARDABEREZA
    JARDABEREZA --- ---
    SPIKE411: Ano, ale já doufám, že tohle je jenom takové přechodné období. Tzn. Bude konsensus mezi vývojáři a vývojáři AI agentů, že tyhle opravy chyb musí mít jasný repro case, pokud je možný, a testy proti návratu chyby. S AI je ten extra krok lehčí než dřív. A kdo to nedodá, nebude brán vážně.

A upřímně si myslím, že u nějakých menších projektů např. kolem 1000 - 5000 stažení týdně ten vývojář jako první stejně copy pastne ten problém do AI agenta a dostane z něj podobný slop pro začátek a pak na to naváže. Možná jeho vstupní prompt bude lepší s víc kontextem.

U projektů s miliony stažení, kde se o každé řádce vedly hodinové diskuze, u síťových věcí, linuxového jádra, kryptografie apod. už ten benefit tolik nečekám.

Větší potíž vidím s feature requesty. Kde autor se chce držet nějaké svojí vize a uživatelé řeší jenom svoje momentální potřeby.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam