• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    SHM8Angažovaný komiks - nejen společenská témata v komiksu
    SHM8
    SHM8 --- ---
    Kresba je filtr, který mi umožňuje zpodobnit násilí, říká proslulý komiksový reportér Joe Sacco — ČT art — Česká televize
    https://art.ceskatelevize.cz/360/kresba-je-filtr-ktery-mi-umoznuje-zpodobnit-nasili-rika-prosluly-komiksovy-reporter-joe-sacco-ej0GY?

    SHM8
    SHM8 --- ---
    Článek: Komiksová recenze: Berlín: Město kouře | techno.cz (party, fotky, house, trance, techno)
    https://www.techno.cz/recenze/42174/komiksova-recenze-berlin-mesto-koure


    Komiks Berlín: Město kouře je druhým souborným svazkem ze třech. V dalších 8 kapitolách, z nichž má každá striktně daných 24 stran, se vykresluje jedno z nejprogresivnějších měst doby. Prostřednictvím malířky Marty Müllerové, novináře a pacifisty Kurta Severinga nebo bezdomovce Pavla se odhaluje, jak myšlenkově svobodná atmosféra v Berlíně panovala. Lidé měli zájem o umění a filozofii, chtěli uvádět vlastní nápady do praxe a objevovat sebe sama. Jednotlivé mikropříběhy zavedou čtenáře nejen do místních kabaretů, rozbořených domů, kde končí svoji cestu váleční veteráni, a temných uliček s čile kšeftujícími překupníky, ale též do škol, kin nebo obchodů.

    Přestože Lutes věnuje největší plochu zmiňované malířce a novináři, mezi nimiž v minulém díle rozvinul vzájemné sympatie, nedá se říci, že by jejich strasti tlačil před ostatní. Americký tvůrce do děje neustále vkládá nová místa a nové postavy. Ignoruje standardní vyprávěcí strukturu, při níž by charaktery posouval k dramatickému vyvrcholení a uzavření linií. Pouze zachycuje, co se zrovna v Berlíně děje a jak mohou být určité události přijímány z různých perspektiv. Hlediska přitom rozšiřuje o další sociální vrstvy obdobně, jako se k nim dostává stále se stupňující tlak ideologických hnutí.

    Není proto jednoduché mít o všech figurách přehled, dá se však snadno orientovat v prostoru a čase. Upomíná se na důležité historické milníky jako krach na newyorské burze nebo krvavé potlačení prvomájové demonstrace. Naznačuje se vzrůstající nenávist vůči židovskému obyvatelstvu i rozpad rodin kvůli odlišným názorům. Ukazují se násilné rozbroje komunistické a nacistické strany, které získávají další přívržence. Město kouře ostatně končí událostí, kterou studenti historie zajisté identifikují jako jeden z podstatných okamžiků německých dějin.
    V3S
    V3S --- ---
    drzim vam palce s tim skatulkovanim ... mam klub s alternativnimi a divnymi komiksy, tam je to kolikrat taky zajimavy urcit, co tam vlastne patri ;)

    kazdopadne bych se primlouvat o nejaky vyber "best of" na home, kdybych si jednou za cas chtel neco precist .... nejak si ty tezsi veci posledni dobou dopravam cim dal min ;)
    TILIO
    TILIO --- ---
    Mmch Persepolis nekdo zminoval uz? :) Ma i vlastni wikipedii a je to dost dobry.

    Persepolis (comics) - Wikipedia
    https://en.m.wikipedia.org/wiki/Persepolis_(comics)
    TILIO
    TILIO --- ---
    SHM8: Je zajimavy, co je vlastne "mainstream". Kde? V US? Tam to asi klidne muze bejt batman, spiderman a kdovijakejjesteman.
    Kdekoli jinde? Ne tak jednoznacny. :) Jsou zeme na svete, ktery zadnej mainstream nejspis ani nemaj (napr. Francie nebo Japonsko - komiks je napr. ve Francii jako jiny medium zcela neomezeny zanrem, vychazi v nem dokumenty, fikce, sladarny, scifi, politicky traktaty, cokoli si vzpomenes, ... no a Japonsko je Japonsko, ze).

    Ja jsem komiksu cetla docela dost :) a bavi me nejvic veci, co jsou prave bud jakoby dokument (at to autor popise a hlavne mi necpe svy nazory, nebo aspon ne moc) a nebo "fikce s presahem". Z druhy kategorie Usagi Yojimbo jako typickej priklad - na povrchu kralicek sermuje s mecem, ale za tim tuna japonsky historie a folkloru, autor si s tim dava praci a dost jsem se u cetby privzdelala. :) Takovy veci sem nejspis teda asi nepatri, zminuju to jenom jako priklad.
    SHM8
    SHM8 --- ---
    LOJZA: na nyxu jsem už nějakej pátek - bylo to moje vymezení vůči hurá antikomunismu na jedný straně, stalinistický/nacionální levici na druhý - a poukázání na to, že k sobě tyhle póly mají ve skutečnosti dost blízko.
    co ti budu povídat, dobrý PR si tim nedělám, ale taky 20let zpátky mi to bylo o dost víc jedno a házet lidem do hlav otazníky jsem chtěl. Občas mě napadne, jestli si to nezměnit, ale za A mě nenapadá moc za co, a za B mi přijde, že už je to zaběhnutá značka .))
    LOJZA
    LOJZA --- ---
    SHM8: P.S.: Ten tvůj avatar s ODSáckou holubičkou a KSČMskými třešněmi má něco naznačovat..? Hoď to sem :)
    LOJZA
    LOJZA --- ---
    SHM8: Hele, mně tohle asi stačí, díky. Fajn odpověď. Ono to časem IMHO nějak vykrystalizuje. Asi rozumím, kam míříš. Je to takové křehké, ale rozdíl mezi Batmanem a Bezpečnou zónou Goražde asi chápeme. Horší už to bude se současným pojetím světa, protože každý z nás je někde na ose liberální - konzervativní, popř. levicový - pravicový. Někdo může vidět boj žen za rovnoprávnost a svobodu jako skvělou věc, jiný může nahodit komiksy o zavrženíhodnosti potratů, což asi to obojí splňuje definici angažovanosti (byť je mi osobně jeden z těch postojů proti srsti). No, uvidíme, co z toho vyplyne. Třeba se to vyvine jako fajn platforma pro výměnu názorů a komiksy tomu pomohou. Díkes.
    SHM8
    SHM8 --- ---
    TILIO:
    LOJZA: to je dobrá otázka, a jak je dobrá, nemám na ní jasnou odpověď. když jsem zakládal tohle auditko, měl jsem potřebu tu vytvořit místo, kde se budou shromažďovat komiksy s nějakým společenským přesahem, kde nejde jenom o dějový příběh nějakého nasvaleného superhrdiny, což vnímám jako komiksový mainstream. Když jsem tohle auditko chtěl nějak označit, vymezit, nebyl jsem se slovem angažovaný spokojený, ale ani dokumentární by přesně nevytihl to, co od auditka očekávám. Lepší slovo jsem nevymyslel a zároveň jsem si říkal, že doufám, že se tu hned nezačnou objevovat komiksy, jejichž cílem je propagovat hodnoty a myšlenky velmi vzdálené od těch mých.
    nedávám sem komiks o Che Guevarovi, který považuji ho za velmi nekritický, a tím ne příliš dobrý.
    Chápete kam mířím?
    třeba komiksy jako Essex Sounty, nebo Habibi se dotýkají určitých sociálních, filozofických témat, jejich hrdinové nejsou obvyklé steroidové kreatury, přesto mi u nich přijde označení angažovaný jako ne uplně přesné, a i tak je tady mít chci, a to mnohem víc radši, než jiné komiksy, které jednoznačně angažované jsou :).
    pokud mi s tím přiléhavějším pojmenováním víc pomůžete, budu jenom rád .)
    LOJZA
    LOJZA --- ---
    TILIO: Taky v tom trochu tápu… Angažovaný, jakože politický? Nebo lidskoprávní? Nebo společensko-tematický? Dovedu si představit, že dokumentární komiks může a nemusí být zároveň “angažovaný” (ať už je to co je to). Pokud bych vyšel z definice slova angažovanost, jako že účastnost, zájem, zaujetí stanoviska…, pak by angažovaný komiks mohl být komiks jakéhokoliv žánru, kde autor vyjadřuje nějaký postoj k (současnému) světu, zaujímá nějakou názorovou stranu, něco ozřejmuje, případně i propaguje, ale třeba i paroduje. Jsou v tomto smyslu Opráski sčeskí historje angažovaný komiks? Co Rychlé šípy a jejich poslání vůči mládeži? Co Strážci a jejich pionýrské aktivity? Atp. Budu rád za nějaké osvětlení ;)
    SHM8
    SHM8 --- ---
    THRAWN: ted jsem to docetl, a i kdyz je to takovy dost popisny, cte se to samo, stejne jako vetsina veci od Sacca. Doporucuju si to doplnit filmem Indian Horse.

    ...no a pred tim jsem dal Jeruzalem od Delisle.
    T_RAVEN
    T_RAVEN --- ---
    tuhle sem koupil devitilety neteri ale nestihl sem si ji predtim precist 😭

    Nebojsy - Ženy, které měly odvahu stát si za svým
    https://comicsdb.cz/comics/8885/nebojsy-zeny-ktere-mely-odvahu-stat-si-za-svym
    THRAWN
    THRAWN --- ---
    tohle by tu taky asi mohlo byt, to tema prostituce tam ma hrozne dobre rozebrany, idkyz je to autobiografickej komiks, plus na konci spousty docela odbornyho textu k tomu

    Sex není zadarmo - Chester Brown | Databáze knih
    https://www.databazeknih.cz/knihy/sex-neni-zadarmo-217975

    THRAWN
    THRAWN --- ---
    Neohrožené ženy: Sto padesát let boje za volnost, rovnost a sesterství - Marta Breen | Databáze knih
    https://www.databazeknih.cz/knihy/neohrozene-zeny-sto-padesat-let-boje-za-volnost-rovnost-a-sesterstvi-403094

    THRAWN
    THRAWN --- ---
    Guy Delisle
    Pchjongjang – Výlet do Severní Koreje - Guy Delisle | Databáze knih
    https://www.databazeknih.cz/knihy/pchjongjang-vylet-do-severni-koreje-15102

    Pchjongjang – Výlet do Severní Koreje - Guy Delisle | Databáze knih
    https://www.databazeknih.cz/knihy/pchjongjang-vylet-do-severni-koreje-15102

    THRAWN
    THRAWN --- ---
    no koukam, ze vsechny angazovany komiksy co mam, uz tu jsou:) jen se divim, ze tu chybi Guy Delisle, tak ho sem hodim:)
    THRAWN
    THRAWN --- ---
    Fotograf
    Emmanuel Guibert, Dider Lefevre

    Fotograf - Emmanuel Guibert | Databáze knih
    https://www.databazeknih.cz/knihy/fotograf-136142

    THRAWN
    THRAWN --- ---
    SHM8: ted od nej ctu Zaplati zemi, jak je v zahlavi a skvely, zatim to neni tak drsny jako treba Goradze, jinak nahazu taky neco z knihovny co ty zatim chybi:)
    BASTOCH
    BASTOCH --- ---
    Sháním už delší dobu český komix o anarcho krysakovi.
    Před hromadou let jsem to stáhl i někde na netu, teď už ztraceno.
    Nemáte někdo?
    SHM8
    SHM8 --- ---


    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam