SEJDA: mě to asociovalo Majdan na Ukrajině, s těmi snajpery to byla téměř doslovná citace. Taky se zmínkami, jak kdo plánuje odkud utéct (ať už po projevu v Senátu, nebo z Ghormanu). Jinak samozřejmě, příští demokratická kandidátka na prezidentku (podle mě Dems teď nesleví z toho, že nějaký čas budou mít kandidátky, protože nic jiného asi Amerikou skutečně nepohne z místa) se bude stylizovat jako Mon Mothma už z principu. A mrazilo mi i když jsem si připomněl "dohodu o minerálech" (ale scénář k tomuhle byl napsaný ještě předtím, než se vynořil Trump...)
Jinak já jsem byl očitým svědkem provokace na Czechteku 2005, po které se dala do pohybu linie neoznačených robocopů, co si udělali taky svůj mejdan: snajpeři jsou jiný level, ale prostě policejní provokatér, který se vynoří odnikud, zčista jasna hodí do policejních liní - či spíš v bezpečné výšce nad nimi - prázdný lahváč (který díky tomu vypolstrování neudělá škodu, ale jako symbolická záminka, aby se linie dala do pohybu, stačí). Je to prostě přirozený důsledek toho, jak řídit lidi, pokud je formálně řídí algoritmus a pokyn k postupu vpřed nechce nikdo otevřeně vydat. False-flag útoky jsou staré jak lidstvo samo.
Ale ano, Gaza byla aktuální v době, kdy se psal scénář a točilo se to, a odkazy na genocidu můžou mít i tenhle kontext. Ale nezapomínejme ani na aktivisty, kteří blokují v Německu uhelné doly nebo v USA ropovody... to, že Impérium provozuje strip-mining planet, to musí rezonovat třeba v Kanadě, protože ropné písky v Albertě jsou taky strip-mining a tak. Samozřejmě, že Star Wars jsou politické a vlastně je to o tom, že se čekalo, že aktivistické postoje 70tých let se stanou mainstreamem... ale nestaly se, protože jinak interpretovat lze vždy téměř cokoliv.