• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    BLOWUPHobby truhlari, tesari a vubec woodworkeri vseho druhu
    Misto, kde je mozna odborna i laicka diskuse o praci se drevem. O nastrojich i strojich, rucnich i elektrickych. O technikach zpracovani, starych i novych. O zpusobech spojovani, povrchovych upravach, o udelatkach i zkusenostech s nimi. O inspiraci pomoci fotografii a videi svych vlastnorucnich vytvoru, i tech cizich. A v neposledni rade i o designu objektu ze dreva.
    rozbalit záhlaví
    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    EKG: korpus ze drevotrisky ze tri svislych desek a jednou otevrenou stranou tuha krabice neni. Kdyby mel dno tak by to bylo o neco lepsi, kdyby mel jak dno, tak dekl tak uz by to asi i mohlo fungovat :)
    EKG
    EKG --- ---
    EKG: Puvodne jsem premyslel o tom, z ty tuhy krabice vzit jenom ty rohy, ale to je asi prilis krasne, nez aby to fungovalo.
    EKG
    EKG --- ---
    BLOWUP: No jasne, resim primarne spoustu drevotrisky doma, ktera potrebuje v ramci uklidu bud zpracovat, nebo rovnou vyhodit. Tuha krabice me napadla taky, v zasade je to ze tri stran u zdi, takze na ten ulozny prostor staci nechat jednu stranu otevrenou. Jestli to pomuze.

    Melo by to nest, normalni drevo nemam, musel bych dokoupit. To uz hranici s novou posteli. Ona je celkem dobra, jenom nizka, no.

    Nohy uriznout a udelat podstavec/udelat podstavec s vyriznutyma dirama na nohy, k tomu asi nakonec dojde. Na estetiku sere pes, to muzu pomalovat a polepit jednorozcema, kdyz nepujde jinak. Nebo nechat prosteradlo ladne splyvat, zejo. Zrovna tak mam spoustu dalsich desek, takze to mit dvojity steny, aspon se zbavim vice materialu, zejo.

    No rekneme, ze budu chtit postavit takovy podium, kde tri strany budou plny pro jednoduchost, jedna z tech delsich stran bude chybet a v polovine bude prepazka, ktera to bude zaroven podpirat uprostred, ted je tam takova nozicka. Takze asi chci takovy E, do kteryho bud jeste vymyslim suflata na koleckach, nebo tam proste nahazu kramy a zapomenu na ne.

    No jasne, ze kdybych mel desky dlouhy jako cela postel, tak se takhle blbe neptam. Bude to potreba nejak pospojovat.
    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    EKG: pokousim se si to nejak predstavit a to co mi z toho vychazi vede k otazce: je ti jasny, jak to bude vypadat? Ty nohy jsou s tema postranicema spojeny tak, ze oboji neni v jedny rovine, nejspis by ty vyplne z ty kuchynsky linky (sic!) mely byt spis v jedny rovine s tema postranicema, ne? Jestli to chapu spravne, tak potom postel ale bude stat nikoli na nohach, ale na tech postranicich a nohy budou ve vzduchu (resp. tu diru musis nejakym hranolem vyplnit). Krome estetickejch aspektu ktery tu nechci zbytecne rozvadet je tu asi hlavnim problemem to, ze na tech novejch elementech ta postel bude stat. T.j. mely by ji jednak unest a krome toho by mely bejt dostatecne stabilni aby se to cely pri ehm dynamickym namahani neviklalo. Srouby v drevotrisce to definitivne neposkytnou.

    Proveditelny to cely je - znamenalo by to ty drevotrisky zezadu pomoci nejakyho kovani k tem noham sroubovat natolik pevne, aby to ty tangencialni sily udrzelo. Nejspis by musely bejt az za tema nohama a tvorit nejakou tuhou krabici. Ale uprimne: ten vysledek bude nejspis neprilis uspokojivej (to ani ted netusim jak vypadaj ty dily ty linky). Ja bych sel cestou vymeny tech nohou za delsi, coz pro tebe bez naradi je rada k nicemu nekdo s truhlarskou dilnou by ti to za dve hodiny udelal. Co bys ale zvladl by bylo udelat vyssi nohy a k tem stavajicim je zezadu prisroubovat - samozrejme tu zustava par otazek k designu - tim bys mel vyresenou statiku. Potom u tech desek jde o nicim nenamahany vyplne a ty se daji prisroubovat bez vetsich komplikaci temer jakkoli k cemukoli, ponevadz nic neponesou.

    Dalsi moznost je nohy uriznout a udelat spodek kompletne novej - z ty drevotrisky bys mohl pomoci kovani opet sesroubovat tuhou krabici na kterou by se ta postel polozila a prisroubovala. Aby ta krabice byla opravdu tuha to vyzaduje par detailu, ale proveditelny to je i bez truhlarsky dilny, s jednim malym ale: drevotriska je kdyz ji uriznes ze strany hnusna, ty hrany nechces videt. Existujou na ty hrany takovy nazehlovaci pasky, da se na ne nalepit treba dyha atd, ale to uz zase jde smerem kde ti na to nestaci kleste a sroubovak.

    Jak ti mozna neuniklo, zatim jsem vubec nezohlednoval otazku uloznyho prostoru: to totiz ten mnou pouzitej termin "tuha krabice" opet trochu relativuje. Pokud by postel i nadale nesly nohy, da se to utruhlarit celkem snadno, bez naradi to ovsem opet je spis prace pro truhlare. Pokud to ma zaroven tu postel nest, tak je to definitivne prace pro truhlare.

    Kazdopadne, doporucuju predem si to nakreslit, mohlo by se stat ze bys po dokonceni zjistil ze je vysledek tak hnusnej, ze to stejne radsi venujes armade spasy :-)

    Na tvym miste bych tu postel nekomu daroval a koupil si novou.
    EKG
    EKG --- ---
    EKG
    EKG --- ---
    Zdravim odborniky, muzou se tady i uplne lama dotazy?

    Mam doma krome spousty dalsiho bordela i nejaky MDF desky a jiny rozebrany skrine, ktery potrebujou bud zpracovat nebo vyhodit.
    Mam drevenou postel, kterou chci zvednout. Tak o pul metru odhadem.
    Uz jsem stary, liny, desne me drti ta mezifaze mezi lehem a stojem, kdy clovek sedi na okraji postele, zpatky je to bliz nez vstric svetu a vsem jeho krasam.

    Mam tam nejaky kusy kuchynsky linky, tipuju dvoupalcovy, stejne tlusty jsou nohy ty postele, takze by na sebe mohly pekne navazovat. Postel ma rozmery 160x200cm, idealne bych chtel udelat z tech desek ctyri L profily s vyrezem na nohy (plus nejakou podperu doprostred), abych do nich tu postel jenom pohodlne usadil, pripadne prisrouboval a bylo. I s ohledem na pripadne stehovani to chci udelat co nejjednodussi na sestaveni a opetovne rozebrani.

    Dotazy:

    1, Jak velky mam udelat to L, aby byla postel dostatecne zavetrovana? Respektive jak maly to bude stacit? Prostor pod hodlam vyuzivat jako skladiste, takze mene je vice.

    2, Desky nejspis normalne slepim a sesroubuju vrutama, na nejaky parady jsem preci jen celkem lama. Nebo mam dostudovat? Je to kuchynska linka, tak snad se to nevydroli, nebo jo?

    3, Jak mam k tomu pripevnit postel? Jednak aby to drzelo sto let, aby se to dalo snadno zase rozebrat, ale taky aby to neskripalo, kdykoliv se pohnu.

    Dekuji predem, obrazky doplnim az na mobilu. Mejte, prosim, na pameti, ze mam jen rucni nastroje a omezene zkusenosti.
    XMEDA
    XMEDA --- ---
    Slusny lijak ted pres centrum...
    456
    456 --- ---
    ZATAMOKO: kolik máš stojek ?
    77WHITE
    77WHITE --- ---
    ZATAMOKO: 140 je dobra vejska na 4m rozponu, klidne bych sel do 120:P jen ta roztec 1200 je docela punk, osobne bych sel spis na 800 s nejakyma rozperkama, co zamezi vyboceni nosniku do strany.
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    456: udělal jsem experiment a mám cca 5x4m, stojky 100x100, strop z 50x140 po 1,2m, na tom kontra latě 60x40 po 0,5m a jako krytinu 10mm PC, sklon kolem 5°, jsme v 600mnm, nejvíc na tom bylo kolem 50cm sněhu, pak sjel, jak ten PC klouže. Za 3 zimy žádnej problém. Materiál byl obyč "mokrej" smrk z pily, ošetřeno lazurolem nebo něčím takovým.
    Ale dle statických výpočtů to je samozřejmě nesmysl a do týdne to mělo spadnout vlastní vahou :)
    456
    456 --- ---
    Čau. Právě začínám stavět přístřešek 4x4 m. Stropní trámky 140x100 mm, délka 4m. Vzdálenost mezi nimi 1m. Na ně přijdou prkna a na ně lehká krytina. Je to na horách a napadne na to cca 1m sněhu. praskne to nebo ne ? sklon cca 10 stupňů
    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    Ishitani Furniture asi vetsina bude znat. V tomhle videu jde taky o floating table stul, tentokrat se svlaky se zaslepkou ;-)

    ISHITANI - Making a Floating Table 2.0
    https://www.youtube.com/watch?v=21DFmwZtVlQ
    PAWLEEQ
    PAWLEEQ --- ---
    Nekrytej svlak, kterej jde až na hranu stolu se dá najít i na lecjakým starším stole v Čechách a na Moravě. Osobně to vídám ve starší "lidový" produkci pro nebohaté domácnosti.
    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    BLOWUP: OK, takze tady je par obrazku k tomu svlaku. V japonsku moc tradicne velky jidelni stoly nemaji, sedej u jidla na zemi, ale jak vidno, ty svlaky nejenom jdou az na hranu stolni desky, ale casto dokonce i pres ni ven. Ty stolky jsou z periody Edo, to je kolem 1700 a pozdeji.

    Moje poznamka ze se tahle estetika pozdeji objevila i v moderni architekture byla myslena na brutalistni stavby od Kenzo Tange, predevsim prefekturu v Kagawa, kde v betonu vicemene zrealizoval to, co se jinak po staleti stavelo ze dreva, ale oni to leckdy provadej i v tom dreve, viz ten priklad.



    JOSEF_K
    JOSEF_K --- ---
    BLOWUP: Jo, dodatečné zaklepnutí by asi šlo a obecně souhlasím s tím, co píšeš. Jen prostě říkám, že to šlo udělat jinak a podle mě líp s minimem práce navíc. V tom stavebnictví jsem to taky párkrát viděl, ale to je prostě jiná situace. Když nemáš čas to dřevo v interiéru aklimatizovat, případně máš novostavbu, která bude další rok vysychat, tak je jediný řešení dodělat tam nějaký mechanismus, který ti umožní to třeba za rok dodělat. Ale u nábytku je jiná situace, tam to jde udělat na první dobrou.
    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    JOSEF_K: ja ted nemam cas se nejak rozepsat, mam volno a travim ho jako obvykle praci :) nicmene, ten svlak jdouci az na kraj ty desky je imho jeho predstava jak to ma vypadat, nikoli jeho neschopnost tam tu zaslepku udelat. Mozna najdu par prikladu japonskyho nabytku kde ta prace s tema preclenkama bude videt, ona mela dopady i v architekture jak tradicni, tak ty moderni kde to lijou z betonu.

    S tim sesychanim: imho je ten postup takovej, ze pockaj do prvni zimy, potom ten svlak kterej se taky seschne definitivne zaklepnou a co bude precuhovat, to uriznou. Je to metoda ktera se pouziva i u podlah: jedno prkno je urceny k doklepnuti aby se zavrely spary u tech ostatnich. A zajimavy na tom je, ze tahle technika i kdyz mirne jinak provedena se dala najit i na mym dome, kde prkna na podlahu byly pouze volne polozeny na tramech a mely konickej tvar, jako stromy te kterych je narezali. To prave umoznilo ty otevirajici se spary dodatecne zavrit. Whatever, az budu mit trochu casu, tak sem kdyztak par prikladu dam.

    Mr. Chickadee mimochodem jedno video kde dela takovou podlahu ktera se da dodatecne adjustovat kdysi taky natocil.
    JOSEF_K
    JOSEF_K --- ---
    BROUKOID: Asi to udělám:))
    BROUKOID
    BROUKOID --- ---
    JOSEF_K: tak mu to napis do komentaru :)
    JOSEF_K
    JOSEF_K --- ---
    BROUKOID: Ale jo, já jsem si před lety touhle etapou bez elektriky taky prošel. A samozřejmě kompromisy děláš. Ale hlavně ve formátování a přesnosti, tj. přesně jak píšeš, spodek desky tak maximálně uběrákem apod. Ale s tím svlakem je to prostě fail a neušetřil tím skoro nic. Uříznout ten svlak o 5cm by zabralo tak asi půl minuty a výroba záslepky tak 5 minut. Svlak sám o sobě je z hlediska časový dotace při ruční výrobě (při elektrický v podstatě taky) jeden z nejsložitějších spojů. Odebíráš hromadu materiálu, blbě se to vyměřuje, ještě hůř spasovává apod. Tahle finální operace už tě časově nezachrání.
    BROUKOID
    BROUKOID --- ---
    JOSEF_K: on casto dela veci "min nez perfektne", coz je asi dany tim, ze cokoliv je ze dreva v tom videu (vcetne budov), delal vsechno sam vlastnima rukama bez elektriky (ok, obcas mu par sousedu nebo "studentu" (porada kurzy prace se drevem) trochu pomuzou..) - takze bych rekl ze to je takovej klasickej kompromis mezi "udelat to v rozumny dobe" a "udelat to absolutne perfektne". A kdyz se kouknes na starej (jako FAKT starej - aspon 100+ let) nabytek, tak tam casto uvidis podobny veci - co neni videt, neni perfektni, casto je ohoblovana jenom jedna strana, a druha bud vubec, nebo jenom uberakem, atd, atd. Protoze on defakto pracuje stylem, jakym realnej truhlar mohl pracovat pred 100+ lety - a tak dela kompromisy. Dneska vsichni taky delaj kompromisy, jenom je to min videt, nebo je to videt az za delsi dobu - a teda hlavne elektricky naradi umoznuje soustredit se na to, aby to hezky vypadalo - ve chvili kdy 75-90% casu stravis pripravou dreva aby melo stejnou tloustku a aspon 2 sousedici strany pravouhly - tak v ty chvili samozrejme musis nekde ubrat.. a spodni strana stolu je presne to misto kde to ubrani asi tolik nevadi (reaguju primarne na ty svlaky.. jasne ze to de.. ale je to vic prace (navic narozdil ode me zjevne nema "rybinovo/svlakovou pilku" :), tak je to trochu oser ze si tam musi prichytit spravne serizly prkna, aby mu vedly pilu).

    TL;DR: Mr.Chickadee je uzasnej kanal, a protoze dela skoro vsechno sam, musi delat kompromisy
    JOSEF_K
    JOSEF_K --- ---
    BLOWUP: Což o to, já bych tu estetiku toho spoje nějak přežil. Problém je, že pokud tu fošnu vytáhl někde z kůlny, tak má vlhkost tak 10-12%, tudíž ta deska po přenesení do interiéru seschne klidně o půl cenťáku až cenťák v šířce. V délce ale dřevo nepracuje, takže ty svlaky zůstanou furt stejně dlouhý a budou trčet ven. Standardně se to dělá tak, že se do té rybinové drážky udělá tenká záslepka se stejným směrem let jako deska, a svlak se zařízne tak, aby končil pár cm od té záslepky. Pak to může krásně pracovat, ale zároveň to z boku skoro není vidět. A pokud chceš, aby svlak šel do kraje, tak se dá zkrátit jen ta rybinová část a horní část svlakové lišty nechat až ke kraji. Já vím, popisuju to jak tatar:)). Tady je plus mínus to, o čem mluvím. Nedorve tam ten svlak až do konce drážky, ale tu ozdobnou část má delší než tu rybinovou, takže není vidět těch pár cm, které tam dává dřevu, aby mohlo pracovat:)
    Výroba svlaku pomocí ručních hoblíků - Truhlářství postaru
    https://www.truhlarstvi-postaru.cz/index.php/postupy-a-navody/37-vyroba-svlaku-pomoci-rucnich-hobliku
    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    JOSEF_K: taky jsem o tom designu tech svlaku premejslel, nejspis bych je udelal tak aby nekoncily v jedny rovine s hranou desky. On ma urcitou afinitu k japonskejm spojum a vubec estetice, tam tahle tektonika tech navzajem presahujicich prvku je castej jev.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam