• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    BLOWUPHobby truhlari, tesari a vubec woodworkeri vseho druhu
    BROUKOID
    BROUKOID --- ---
    BLOWUP: no zrovna u toho co je na obrazku bych se skoro vsadil ze je to laminovana drevotriska..
    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    GECKO: ja netvrdim ze to je neschopnost, samozrejme je to zamer. Ale jeho smyslem je pracovat s vetsima tolerancema.

    Jinak, to neni napad IKEA, ale jedno z pravidel desatera prace s masivnim drevem: nikdy nejet na licovani, pokud to neni nezbytne nutny :) Duvod je samozrejme v tom ze drevo pracuje ve trech smerech odlisne, a Protoze IKEA masivni drevo moc nezna tak by to u tech jejich lepenejch pilin nebylo nezbytne nutny, ale zaroven taky neni nutny rajcovat ty tolerance, zejo ;)
    BROUKOID
    BROUKOID --- ---
    PUNJAB: me napada, ze to je mozna aby se to dalo snadnejs otevrit za spodni hranu (pokud to na tech dvirkach nema zadny madlo)..
    GECKO
    GECKO --- ---
    77WHITE:
    BLOWUP: Hele nechci vám do toho kecat, ale IMHO v tohle teda IKEA dost podceňujete... Myslím, že to je záměr a ne neschopnost vyrobit to v přesných rozměrech. Zrovna ty linky jedou fakt ve velkým na nějaký plně automatizovaný výrobní lince a vzhledem k použitýmu materiálu by to nemělo být problém nařezat přesně.
    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    PUNJAB: tipuju presnost: udelat ctyri strany tak aby presne licovaly je tezsi nez dve a dve, tam ten lic neni uz z principu nikde.
    QUIP
    QUIP --- ---
    PUNJAB: Muze to byt schvalne, aby to "vetralo", kdyz je to na nadobi (nechces, aby to zatuchlo, kdyz to bude dlouho zavrene). Stejne tak se ty mezery daji vyuzit pro takove tu nalepovaci silokonove dorazy (mala kolecka)
    77WHITE
    77WHITE --- ---
    PUNJAB: presnost bude urcite jeden z duvodu.
    Dalsi co me napada: na tipony 1-2 milimetry sou presne co potrebujes
    PUNJAB
    PUNJAB --- ---
    Ahoj, nevíte někdo proč nejsou desky korpusů skříněk z IKEA stejně hluboké? Horní a spodní deska mají asi o milimetr menší hloubku.
    Videt je to například zde na obrázku:

    Spodní a horní díl jsou zapuštěnější. Také nejsou usazené aby byly rovnoběžně s bočnicema, ale je tam schod.

    Má to nějaký truhlářský účel? Jediné co mě napadá je, že spoje na excentry nejsou po utažení přesné, tak tam mají tuhle vůli schválně, aby měli stabilní výšku skříňky.
    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    Heh, asi jsem se zamiloval ;)

    Ist der Elektrohobel HL850 der BESTE ??? - 4 Wellen, 4 Gründe
    https://youtu.be/qAqC8lGuQXk
    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    MRDOOM: Me slo o ten typickej ozdobnej detail, tak jak se delal na nabytku z Gründerzeit. Ten odpovidal celkem presne tomu co jsem nakonec nasel - me proste nenapadlo, ze to muze existovat, proto jsem to chtel postupne frezovat z tech pulobloucku. Ten trojnasobnej profil ale ma tu vyhodu ze clovek najednou a bez chyb ty tri profily ma udelany v presne stejny vzdalenosti, navic to co jsem hledal puvodne by udelalo ten trojprofil ohranicenej puloblouckem a ne pravouhle jak bejvalo zvykem, takze i to je pro muj ucel idealni reseni. Ja s tim teda nedelam nabytek (zatim) ale momentalne to pouzivam na okenni parapety.
    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    MRDOOM: ano, slo mi o neco takoveho, ovsem chtel jsem aby to koncilo spickou nebo temer spickou, tak aby ty pulkulaty profily sly frezovat tesne vedle sebe.
    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    DYSTOPIK: hm, nevim, no. Kazdopadne ta vrtacka nesmi bejt moc podvyzivena :-)
    BROUKOID
    BROUKOID --- ---
    co me na takovej ucel pride vyrazne, vyrazne lepsi je tohle (a to i na primy vysekani bez predvrtani):
    The Paul Sellers Mortise Guide
    https://www.youtube.com/watch?v=ZDk9Rv5imj0
    BROUKOID
    BROUKOID --- ---
    DYSTOPIK: celkem zajimavy, ale me to moc nedava smysl... s "knife walls" (nevim jak to je cesky - proste ostrym nozem vyznacenym obrysem dlabu), jednim dalsim sirsim dlatem a uhelnikem to podle me udelam stejne dobre (ve smyslu "truhlarsky presnosti") a rychlejs nez s timhle pripravkem, zvlast proto, ze vesmes to clovek musi nekolikrat spasovat "nasucho", trochu ubrat, znova zkusit, atd. a to s tim pripravkem nebude rychlejsi.
    Navic mi pride, ze zrovna stojanova vrtacka typicky neni delana na tuhost na "stranovy namahani" (coz to dlato rozhodne vygeneruje), takze je mozny ze to stejne nebude ani moc presny ani moc pravouhly (protoze to dlato "uhne" - coz aspon me pride ze v tom videu vidim), takze si ani nejsem jistej ze to bude presnejsi nez rucne..
    DYSTOPIK
    DYSTOPIK --- ---
    tohle mi teď vyskočilo na YT. Zajímavý..

    https://youtu.be/q2z8I5Z3JP4?t=379
    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    BLOWUP: ha! clovek nejdriv hodiny hleda a nic, a ted kdyz to zkusim znova ji najednou najdu na prvni dobrou. Teda, ta co jsem nasel dela hned tri ty profily najednou, ale ja stejne chtel delat tri vedle sebe jak to tehdy bylo obvykly, takze super :-)

    https://www.mima.de/index.php?cl=details&cnid=1bc39afffdf086dd3d91bb8104d4ef30&anid=cafdb3769405b1d630453ccfdd49fa81&listtype=list&sid=919cc8fb08f4e5482cb6b8596e820818
    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    Shanim frezku kterou jde frezovat inverzni kanelura, jak obcas byva k videni na nabytku z doby secese. Je to v podstate zaoblovaci tvar, akorat jde vicemene do spicky. Nekdo tip kde bych ji nasel?

    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    77WHITE: jo, taky bych dal 800, ale musel jsem 1200 kvůli návaznosti na další konstrukci. Ale jak říkám, drží to, nekroutí se to. Přežilo to i nárazy větru 110 kmh, kdy fouká přímo do boku pod tu střechu.
    Každopádně to, že to je punk, nijak nepopírám :))
    ZATAMOKO
    ZATAMOKO --- ---
    456: 3 po 2,5m, takže rohy plus střed na těch 5 metrech
    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    TRESEN: ale jinak teda, jenom na napatlani Osmem truhlare nepotrebujes, to zvladnes sama.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam