• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    BLOWUPHobby truhlari, tesari a vubec woodworkeri vseho druhu
    GECKO
    GECKO --- ---
    RAINBOF: ?? Prostě uříznešsloupky tak vysoký, jak je v daném místě potřeba a je to ne...
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    cau fachmani,

    mam otazku, budem stavet spaci patro a bude potreba vymyslet jak kompenzovat nerovnost podlahy. muze to nekde byt 2-3 jak se tohle resi ? nejaka podlozka nebo tak ?
    JIRIKK
    JIRIKK --- ---
    Díky moc všem za rady. Zkusíme to risknout a půjdem do spárovky. Když tak se to trochu přebrousí :-)
    GILHAD
    GILHAD --- ---
    JIRIKK: Já jsem taky amatér, ale když jsme před více než deseti lety zařizovali byt v paneláku, tak jsme použili spoustu spárovek a nějaké palubky (obojí laciné) natřené průhledným balakrylem a poté co si sedla konstrukce a doladili jsme dvířka, tak už to sedí celou dobu bez problémů a nekroutí se to (kuchyně, obývák, ložnice)
    GHOSTDOGG
    GHOSTDOGG --- ---
    JIRIKK: Pokud spárovku, tak doporučuju nějakou kvalitnější výrobu (např. https://www.sparovky-rezivo.cz/ ), nebo si ji nechat udělat v truhlárně. Ty, které bývají běžně k dostání za nejnižsí ceny, jsou dost odpad a mnohdy často špatně seskládané, s kazy atd. Aby se nezkroutila, dají se přidat příčně svlaky (2-3). A bylo by dobré materiál nechat aklimatizovat v obdobném prostředí (vlhkost + teplota). Nicméně u dveří jsou stejně nějaké rozměrové rezervy a ideálně trochu lepší štelovací panty, které dají dostatečný prostor na srovnání.
    Popř. většina těchto problémů odpadá s dýhovanou dřevotřískou, vzhled zůstane masiv.
    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    JIRIKK: V podstate jde o dve kriteria: jedno je jak to ma vypadat, druhy jak to ma fungovat (a treti kolik to ma stat).
    Pro sparovku bych se rozhodoval pokud to nakonec ma vypadat jako sparovka. Masivni drevo ale skutecne neni stabilizovanej material a muze pracovat. U sparovky ktera bejva lepena z malych prkynek bych se krouceni moc nebal, tam muze hrat roli spis zmena rozmeru pokud dojde k nejakejm vetsim zmenam vlhkosti vzduchu. Prave u dveri jde o to aby se zmenou rozmeru nedoslo k problemum treba se zaviranim. Driv se to resilo hlavne tim, ze se dvere delaly jako ramova konstrukce s vyplnema: ramy byly delany z profilu se stojicima letokruhama, kde k zmenam dimenzi dochazi nejmin, a do nich se delaly vyplne s lezatejma letokruhama ktery ale mely v ramech vuli pracovat.

    Anyway: pokud jde o normalni byt kde vlhkost nijak zvlast nekolisa, tak bych to klidne s tou sparovkou zkusil, a pokud nekde neco zacne drhnout tak bych to halt prihobloval. Pokud vam nejde o nejakej rustikalni vzhled, tak bych volil nejakej stabilizovanej deskovej material s prislusnou povrchovou upravou (treba lakovany MDF)
    JIRIKK
    JIRIKK --- ---
    Ahoj. Rád bych požádal o radu zkušenější. Máme doma vestavěnou skříň a v ní poličky. Vnitřek je z klasického bílého lamina. Dvěře nemá. Přítelkyně by je teď chtěla dodělat a řešili jsme z jakého materiálu. Ona by chtěla ze smrkové spárovky, ale já se bojím, že by se to mohlo zkroutit. Rozměr jednoho křídla je 1700*600. Jaký materiál použít aby to byl masiv, aby se to nekroutilo a aby to nestálo nesmysl? Jsem v tomhle amatér, tak ocením radu z praxe...
    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    THAIGRR: Na strankach IGM maji uvedenou normalni cenu 4400 Euro s dani, ja kupoval bez dane s dvacetiprocentni slevou za necelych 3000,- Euro/CHF. Ta masina je tam aktualne ve vyprodeji taky s dvacetiprocentni slevou, takze s dani za asi 90k korun. Ten vyprodej je i na jiny veci, imho se vyplati tam zajit kouknout.

    IGM LAGUNA PFlux 3 mod.2022 Cyklonová odsávací jednotka 400V | IGM Nástroje a stroje
    https://www.igm.cz/igm-laguna-pflux-3-mod-2022-cyklonova-odsavaci-jednotka-400v/
    THAIGRR
    THAIGRR --- ---
    BLOWUP: nevím, jestli už si to někde nepsal, ale na kolik přijde tahle sranda?
    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    QUIP: To je uvnitr ty priruby, na kterou se zvenci nasazujou odsavaci hadice a roury, tam fakt nic strcit nejde. Teda, kdyz tam hadici nemas a sundas krytku, tak jo, tak to jde. Ale i tak mas ruku v cyklonu, ani nevim jestli by clovek na tu turbinu dosahl, kdyby si teda mermomoci chtel nechat udelat z ruky sekanou. Ale co uz, amici maj nekdy zvlastni predpisy, nejspis to bude neco podobnyho.
    QUIP
    QUIP --- ---
    BLOWUP: Me spis napadlo, aby do toho nekdo nestrcil ruku :)
    Dovedu si predstavit, ze by tahle mrizka byla otocna, aby se na tom ty hobliny nezachytavaly tak snadno, nebo ze by tam bylo aspon neco, cim by se daly mechanicky sklepnout, kdyz uz se tam zachytej... ale vsechno je to slozitejsi, nez tu mrizku odriznout ;)
    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    QUIP: Nevim, kazdopadne jsem to u zadnyho jinyho odtahu nevidel. Tyhle odtahy se nepouzivaji pouze na odsavani masin, ale casto treba i na vysati dilny, kde aspon teda u me casto na podlaze lezej treba dlouhy hobliny z rucniho hobliku. Ty tam zustanou viset okamzite a po nich uz se to ucpe cely behem tri vterin. Jako ochrana me moc naopak nenapada ceho a pred cim. Ta turbina je z masivni oceli, nekde mam jeste fotku. Ta by imho prezila i kdyby to nasalo dlazebni kostku. Jediny na co by to mohlo pomoct je kdybys omylem nasal nejakou civavu nebo tak :-)
    QUIP
    QUIP --- ---
    BLOWUP: Neni to nejaky bezpecnostni prvek? Kazdopadne by to meli mit vyresene tak, aby se tam nic nezaseklo, o tom zadna.
    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    BLOWUP: jeste mala anekdota na zaver: pul dne hobluju a libuju si jak ten novej odtah je skvelej, zadnej prach ve vzduchu, bezva. V ten moment se mi zacnou u protahu najednou hromadit hobliny, masina nesaje. U rozdelovace je vsechno jasny: soudruzi v usa do kazdy priruby navarili takovej krizek, na kterym samozrejme driv nebo pozdeji neco zustane viset a behem par vterin to ucpe celej prurez. Nic co by neslo upilovat, ale urcity prekvapeni teda nastalo, ja vzdycky myslel ze pojem „dodelej doma“ je ceskej vynalez.

    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    Slibil jsem dat sem par postrehu tykajicich se meho noveho odsavani do dilny – poridil jsem si system Laguna P Flux 3 ktery je docela zajimavym prikladem, jak za pomerne dostupnou cenu ziskat pristroj ktery ma vlastnosti spis tech vetsich a hodne drahych systemu – a jeste se vejde i do mensi dilny jako je ta moje. To jej imho cini atraktivnim nejenom pro me, a mozna se nekomu tech par informaci bude hodit. V mem pripade pro jeho koupi rozhodl vyborny handling s hoblinami, odsavaci vykon a predevsim vestaveny Hepa filtr a handling s jeho cistenim.
    Lagunu importuje do celeho EU (a do Svycarska kde stoji moje dilna) ceska firma IGM. Uz jsem tu psal, ze jsem jejich pristup ocenil jako hodne vstricny – nejenom ze mi dodatecne, po zaplaceni puvodni castky jeste dali celkem substancielni rabat – vratili mi asi 15% ceny, coz spolu s puvodnim rabatem 5% uz je docela znat – ale i jinak byla jak komunikace, tak provedeni dodavky naprosto profesionalni a splnila by i standardy na ktere jsem tu zvykly a ktere jinak v cesku dost postradam. Po dodani jeste nasledoval telefonat kde presne chteli vedet, jak vse probehlo, zda jsem spokojeny a zda mi v necem muzou jeste pomoct – za me jsou i ve svycarskym kontextu naprosto konkurenceschopni.
    Laguna dorazila ve velike kartonove bedne na europalete, coz pri konecne velikosti pristroje je respekt budici vykon baliciho umeni: Pristroj je v bedne krome hlavni jednotky s motorem rozebrany prakticky na prvocinitele ktere jsou umne v bedne do sebe zasunute jako matrjosky, obsah je cely do posledniho mista vyplneny odhadem asi padesati soucastkami a nekolika kg sroubu – vse roztridene v pytlicich popsanych (anglicky) pro jakou cast stroje jsou urcene. Cele to vazi neco pod dveste kilo a po vybaleni jsem mel moji dilnu vicemene plnou.
    Montaz je dokumentovana jednak prilozenym vytistenym anglickym manualem ktery je pro moje oci trochu neprehledny: mala pismenka a male, tezko rozlustitelne fotografie (vsechny soucastky jsou cerne…) focene casto sirokouhlym objektivem ktery generuje divne perspektivy. Na webu IGM jsou manualy i v dalsich jazycich, samozrejme i v cestine, na obrazovce jsou ty same fotografie trochu lepe citelne. Ja osobne jsem si sel ale nejprve prohlednout anglicke video o montazi primo od laguny – je to asi nejlepsi cesta jak ziskat trochu prehled, a i pri montazi samotne jsem mel video stale po ruce.
    Na pocatku montaze se tezka cast s motorem primo ve styroporovem krytu prevrati vzhuru nohama – proto je dulezite ten styropor pri rozbalovani hned nerozrezat. Po smontovani cele jednotky ktera diky tomu ziska celou svoji nemalou vysku plus ten styropor se cely stroj musi opet obratit, na to je potreba jednak dostatecna vyska a take pomoc alespon jedne dalsi osoby. Pomoc druhe osoby je behem montaze nutna jeste asi dvakrat.
    Cesky manual odhaduje narocnost montaze asi na 4-5 hodin, anglicky asi na 5-6. Muj pocit je, ze jde o udaje pro nekoho kdo vicemene uz vi jak na to, ja jsem uz jenom sledovanim videa (ma asi 40 minut) a listovanim v manualech stravil dost casu, krome toho jsem pro konfiguraci v me dilne potreboval demontovat prvky s ovladacim panelem a primontovat je na opacnou stranu, to samo o sobe mi zabralo asi hodinu samo o sobe. Rozdil oproti youtube videu nebo anglickemu manualu spociva mimo jine i v tom, ze ceska a nemecka varianta pristroje na motorovy proud ma jednu rozvodnou skrinku navic, ktera v anglickem manualu nefiguruje. Jako vetsi problem jsem ale vnimal fakt, ze rozvodna skrinka u meho stroje vypadala uplne jinak nez ta v ceskem manualu a navic roztec sroubu pomoci kterych se mela pripevnit neodpovidala tem otvorum, kam se mely zasroubovat. Dotaz u IGM byl ovsem pomerne promptne zodpovezen tak, ze mam skrinku prisroubovat na uplne jine misto, to klaplo vyborne, OK. Skoda ze ta vysvetlujici fotografie kterou mi IGM poslalo nebyla primo v ceskem manual, usporilo by mi to zhruba pul hodiny meho zivota :-).
    Tema montaze stroje je vubec celkove stezejnejsi nez by mi bylo mile: ja nejsem uplny nesika, nakonec fakt ze truhlarim nebo sam renovuju starej pamatkove chranenej dum to snad i trochu implikuje. Nicmene, dostat tuhle masinu rozlozenou temer na prvocinitele (plechove dily velke kolem deseti cm ktere je nutne nekam prisroubovat atd) mi prijde jako trochu extrem. Podvedome jsem cekal ze ta masina dorazi rozlozena dejme tomu na ctyri az pet kusu ktere se behem hodiny sestavi, dohledavat vylucovaci metodou ktery pytlicek s kolika a jakymi srouby je ten pravy pro ten ktery dany ukol je mozna zabavne pro milovniky rebusu, ja to vnimal spis jako brutalni ztratu casu. Tech veselych historek z montaze bylo vic, ve zkratce by se dalo rict, ze by je vsechny vyresilo dobre montazni video pro KAZDOU variantu pristroje. To zminene youtube video od Laguny je velmi dobre, ale pokousi se v jednom obslouzit vsechny modelove variace a to vede k obcasnemu zmateni protoze nektere dily vypadaji jinak nebo vubec chybi.
    Co rict k pristroji samotnemu? Je to velka hracka, vyplati se pred objednanim si overit zda se vam do dilny vejde. Laguna dela i mensi provedeni ktere nabizi stejny komfort a stoji min, takze jsem si sam pokladal otazku, zda by mi byvalo take nestacilo. Nakonec jsem si odpovedel ze ne: vykon P flux 3 je neco co nechcete postradat, kdyz ji dalkovym ovladanim zapnete, je to hukot. Pokud se k vam vejde, neni co resit, rekl bych. Zatim nemam udelanej pevnej rozvod odsavani a vsechno obslouzim dlouhou flex hadici, ale i tak je znat oproti puvodni masine rozdil. Hlavni rozdil ale vidim v tom, ze s tou puvodni jsem mel v dilne zachvaty kasle, s touhle zmizely i kdyz jsem celou nedeli hobloval a frezoval dubovy parapety. Hepa filter je dobra vec.

    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    Hoho, po zhruba tydnu prace (ok, srouboval jsem pouze vecer, pokazde asi dve az tri hodiny) jsem konecne smontoval moje nove odsavani :) vzhledem k tomu ze jsem az na jednu vyjimku vse delal sam, bylo potreba volit trochu neortodoxni metody :)

    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    Jak uz jsem zminoval, poridil jsem si novy odsavani do dilny, takze mi to stary prebejva. Dal jsem to za 200,- CHF na jeden zdejsi aukcni portal ale pokud by to nekdo z vas mohl pouzit, tak si pro to muze za nejakou symbolickou cenu prijet (z Prahy asi 800km, tjo). Ta vec funguje jak ma, nahrazoval jsem to hlavne kvuli manipulaci s plnejma pytlema ktery se pripevnujou takovym popruhem.

    https://www.ricardo.ch/de/a/absauganlage-fuer-schreinerwerkstatt-1214946208/
    GHOSTDOGG
    GHOSTDOGG --- ---
    PUNJAB: Rozdílná hloubka je kvůli hranám, jelikož mají vždy alespoň minimální rádius. Svislá hrana bočnice s rádiusem by se sešla s kolmo zařizlou hranou vodorovného dna/půdy. Vizuálně to není hezké. Tohle je standard. To rovnoměrné setkávání je velice pravděpodobně proto, jak píšeš, aby jim seděla výška korpusů. Spasovat to napřesno vyžaduje ručně to doťukat, jinak tam na dotek cítíš nebo i vidíš, že se to nepotká. Potřebují mít vše unifikované.

    WAR_TIN: Od boku lamino 10+, masiv 20+. Ale moc obecně se to říct nedá, záleží na konstrukci, materiálu atd. Jen pro představu cena jedné lamino desky může být 1k ale i 8k, cena masivu je za kubík 8-25k u běžných dřevin.

    A jenom na okraj, představa, že se ve fabrikách ikey toho lamina dotýkají lidské ruce je poněkud úsměvná. Podívejte se někdy na ty ceny a zamyslete se.
    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    BLOWUP: Az se nekoho takovyho budes ptat, tak si predem krome fotky ujasni z jakyho dreva to ma byt a jak velka je ta deska, to by mu melo na vypocet stacit.
    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    WAR_TIN: to by byl asi dotaz spis nez na hobby truhlare na nekoho kdo se tim zivi :-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam