• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    BLOWUPHobby truhlari, tesari a vubec woodworkeri vseho druhu
    WEWERKA
    WEWERKA --- ---
    Jeste prihodim par cnc veci z posledni doby. Drzak sroubu vcetne klice. Jsou to srouby na tlakovou nadobu, potrebuju je rychle pouzit a porad se mi tu nekde valely. Tak jsem si vyrobila drzak.

    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    WEWERKA: to sis opravdu vyhrala :) zajimalo by me jestli to opravdu budou pouzivat.
    WEWERKA
    WEWERKA --- ---
    Tak jsem si hrala :) Kolo pro cincily. 20 segmentu, 40 cm vnitrni prumer a 4 loziska z inline brusli (22x8mm). Domecky na loziska jsou delane na cnc, zbytek rucne.
    Toci se to krasne i kdyz to ma svoji vahu. Nosna deska na tretim obrazku je prichycena k pletivu jen pomoci vrutu s velkou podlozkou a opira se o hlinikovou listu na spodku klece. Cincilam jsme to dneska namontovali, takze zatim nevi co s tim.

    JIRIKK
    JIRIKK --- ---
    Ahoj.
    Prosím o radu zkušenější. Jakou povrchovou úpravu na vnitřní parapet? Olej nebo lak nebo něco jiného? Předpokládám, že na něm budou květináče a tedy občas voda a hlína. Taky by měl být lehce omyvatelný. Barva by měla být cca jako zde: https://www.siko.cz/medias/COUNTRY120ZBUMPA-003.jpeg?context=bWFzdGVyfGltYWdlc3wyODkyODd8aW1hZ2UvanBlZ3xpbWFnZXMvaDU0L2hlMS85NDI5NDQ4NjIyMTEwLmpwZ3xiODNlMTk3MTgxYWIzN2YyMTk5ZTM0MzIzNmVlMTc2ODU5MDI0YTU4NjE4N2I4NWQ0MTVjNTg2ZWUyOGMxMmEy
    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    RAINBOF: pokud ta nerovnost dela 2-3 cm, tak bych asi ty nohy udelal stejne dlouhy a urizl si ze stejne velkyho profilu kousky na podlozeni. Ty bych zespodu prisrouboval sroubem se zapustenou hlavou.
    Jinak existuje moznost ty nohy prislusne zkratit jak radi kolega Dystopik.
    Taky to jde udelattak, ze ty stojky postavis nejdriv tam kam patrej a laserem si udelas rovinu kde se budou nahore rezat.
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    DYSTOPIK: je to 2metry vysoky patro... :D
    DYSTOPIK
    DYSTOPIK --- ---
    RAINBOF: dělá se to tak, že to dáš na místo a podložíš nohy, aby to bylo v rovině. Já to dělal normálně natrhanejma papírama. Pak si položíš tužku na nějakej předmět, aby to zhruba sedělo v nejvyšším místě (kde se nejmíň ubere) a ve stejný vejšce označíš podel země ostatní nohy a zakrátíš je, jak je potřeba.
    Já to teda fakticky dělal jen u kusu nábytku, kde jsem srovnával nohy na stejnou vejšku, takže jsem to celý postavil na stůl a vyrovnal - je mi jasný, že u postele se to bude dělat hůř, pač kude asi u stěny..

    Pro vyrovnání nějakejch drobnejch nerovností můžou pomoct takový ty nalepovací podložky z nějakýho filcu, korku atp.
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    knizeci rada "udelej to dlouhy aby to pasovalo" :)
    GECKO
    GECKO --- ---
    RAINBOF: ?? Prostě uříznešsloupky tak vysoký, jak je v daném místě potřeba a je to ne...
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    cau fachmani,

    mam otazku, budem stavet spaci patro a bude potreba vymyslet jak kompenzovat nerovnost podlahy. muze to nekde byt 2-3 jak se tohle resi ? nejaka podlozka nebo tak ?
    JIRIKK
    JIRIKK --- ---
    Díky moc všem za rady. Zkusíme to risknout a půjdem do spárovky. Když tak se to trochu přebrousí :-)
    GILHAD
    GILHAD --- ---
    JIRIKK: Já jsem taky amatér, ale když jsme před více než deseti lety zařizovali byt v paneláku, tak jsme použili spoustu spárovek a nějaké palubky (obojí laciné) natřené průhledným balakrylem a poté co si sedla konstrukce a doladili jsme dvířka, tak už to sedí celou dobu bez problémů a nekroutí se to (kuchyně, obývák, ložnice)
    GHOSTDOGG
    GHOSTDOGG --- ---
    JIRIKK: Pokud spárovku, tak doporučuju nějakou kvalitnější výrobu (např. https://www.sparovky-rezivo.cz/ ), nebo si ji nechat udělat v truhlárně. Ty, které bývají běžně k dostání za nejnižsí ceny, jsou dost odpad a mnohdy často špatně seskládané, s kazy atd. Aby se nezkroutila, dají se přidat příčně svlaky (2-3). A bylo by dobré materiál nechat aklimatizovat v obdobném prostředí (vlhkost + teplota). Nicméně u dveří jsou stejně nějaké rozměrové rezervy a ideálně trochu lepší štelovací panty, které dají dostatečný prostor na srovnání.
    Popř. většina těchto problémů odpadá s dýhovanou dřevotřískou, vzhled zůstane masiv.
    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    JIRIKK: V podstate jde o dve kriteria: jedno je jak to ma vypadat, druhy jak to ma fungovat (a treti kolik to ma stat).
    Pro sparovku bych se rozhodoval pokud to nakonec ma vypadat jako sparovka. Masivni drevo ale skutecne neni stabilizovanej material a muze pracovat. U sparovky ktera bejva lepena z malych prkynek bych se krouceni moc nebal, tam muze hrat roli spis zmena rozmeru pokud dojde k nejakejm vetsim zmenam vlhkosti vzduchu. Prave u dveri jde o to aby se zmenou rozmeru nedoslo k problemum treba se zaviranim. Driv se to resilo hlavne tim, ze se dvere delaly jako ramova konstrukce s vyplnema: ramy byly delany z profilu se stojicima letokruhama, kde k zmenam dimenzi dochazi nejmin, a do nich se delaly vyplne s lezatejma letokruhama ktery ale mely v ramech vuli pracovat.

    Anyway: pokud jde o normalni byt kde vlhkost nijak zvlast nekolisa, tak bych to klidne s tou sparovkou zkusil, a pokud nekde neco zacne drhnout tak bych to halt prihobloval. Pokud vam nejde o nejakej rustikalni vzhled, tak bych volil nejakej stabilizovanej deskovej material s prislusnou povrchovou upravou (treba lakovany MDF)
    JIRIKK
    JIRIKK --- ---
    Ahoj. Rád bych požádal o radu zkušenější. Máme doma vestavěnou skříň a v ní poličky. Vnitřek je z klasického bílého lamina. Dvěře nemá. Přítelkyně by je teď chtěla dodělat a řešili jsme z jakého materiálu. Ona by chtěla ze smrkové spárovky, ale já se bojím, že by se to mohlo zkroutit. Rozměr jednoho křídla je 1700*600. Jaký materiál použít aby to byl masiv, aby se to nekroutilo a aby to nestálo nesmysl? Jsem v tomhle amatér, tak ocením radu z praxe...
    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    THAIGRR: Na strankach IGM maji uvedenou normalni cenu 4400 Euro s dani, ja kupoval bez dane s dvacetiprocentni slevou za necelych 3000,- Euro/CHF. Ta masina je tam aktualne ve vyprodeji taky s dvacetiprocentni slevou, takze s dani za asi 90k korun. Ten vyprodej je i na jiny veci, imho se vyplati tam zajit kouknout.

    IGM LAGUNA PFlux 3 mod.2022 Cyklonová odsávací jednotka 400V | IGM Nástroje a stroje
    https://www.igm.cz/igm-laguna-pflux-3-mod-2022-cyklonova-odsavaci-jednotka-400v/
    THAIGRR
    THAIGRR --- ---
    BLOWUP: nevím, jestli už si to někde nepsal, ale na kolik přijde tahle sranda?
    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    QUIP: To je uvnitr ty priruby, na kterou se zvenci nasazujou odsavaci hadice a roury, tam fakt nic strcit nejde. Teda, kdyz tam hadici nemas a sundas krytku, tak jo, tak to jde. Ale i tak mas ruku v cyklonu, ani nevim jestli by clovek na tu turbinu dosahl, kdyby si teda mermomoci chtel nechat udelat z ruky sekanou. Ale co uz, amici maj nekdy zvlastni predpisy, nejspis to bude neco podobnyho.
    QUIP
    QUIP --- ---
    BLOWUP: Me spis napadlo, aby do toho nekdo nestrcil ruku :)
    Dovedu si predstavit, ze by tahle mrizka byla otocna, aby se na tom ty hobliny nezachytavaly tak snadno, nebo ze by tam bylo aspon neco, cim by se daly mechanicky sklepnout, kdyz uz se tam zachytej... ale vsechno je to slozitejsi, nez tu mrizku odriznout ;)
    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    QUIP: Nevim, kazdopadne jsem to u zadnyho jinyho odtahu nevidel. Tyhle odtahy se nepouzivaji pouze na odsavani masin, ale casto treba i na vysati dilny, kde aspon teda u me casto na podlaze lezej treba dlouhy hobliny z rucniho hobliku. Ty tam zustanou viset okamzite a po nich uz se to ucpe cely behem tri vterin. Jako ochrana me moc naopak nenapada ceho a pred cim. Ta turbina je z masivni oceli, nekde mam jeste fotku. Ta by imho prezila i kdyby to nasalo dlazebni kostku. Jediny na co by to mohlo pomoct je kdybys omylem nasal nejakou civavu nebo tak :-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam