• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    BLOWUPHobby truhlari, tesari a vubec woodworkeri vseho druhu
    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    SAT_ANN: nejsem si jistej jestli to funguje na principu vsakovani nebo jestli to ten povrch uzavre nejakou vrstvou. V druhym pripade to nebude hezky starnout a bude se to muset pravidelne obnovovat. Vsakovaci natery jsou ty, ktery natres a po chvili pusobeni je zase hadrem setres, typicky. Taky existujou ty ktery se do toho dreva pumpujou pod tlakem v autoklavu, ale to je kategorie sama pro sebe.

    On je to s tou prirodni patinou u dreva v exterieru trochu problem - treba zrovna ten modrin ji ma krasnou, kdyz se neosetri, tak se stane tak stribrne sedivej a zustane tak dalsich tricet let. Akorat teda nesmi na nej tect voda (to zcerna) a nesmi bejt ve stinu (to zustane cervenej). Typicky u jednoho objektu potom vsechny tyhle stavy podle polohy nastanou, coz neni jenom hezky (vyjimka je kaple od Zumthora, kde uz s tim dopredu pocital).
    My jsme u nasich projektu proto presli na drevo ktery je umele zestarly - proste ho ozarej UV zarenim a diky tomu je stejnomerne patinovany, a hlavne uz to tak zustane.
    SAT_ANN
    SAT_ANN --- ---
    AUTOLOKATOR: já budu natírat podbití ke střeše touhle olejovou lazurou, má to dobrý recenze, maj i bezbarvou a stojí to půlku co osmo. https://www.drevobarvy.cz/2-5-l-PNZ-Olejova-lazura-Plus-modrin-d568_1047988219.htm
    Modřín na smrkový palubce vypadá stejně dobře jako osmo, není do skoro vůbec do žluta, s čímž má většina jiných výrobců problém. Vyzkoušela jsem ještě remmers a nějaký další, ale jen PNZ osmo není žlutý.
    Slušně vypadá i tohle, a má to i výrazný barvy: https://www.drevobarvy.cz/10-l-PNZ-Venkovni-olej-na-drevo-AUSSEN-OL-13-odstinu-d59.htm
    ELIJEN
    ELIJEN --- ---
    AUTOLOKATOR: Chces asi nejaky olej s UV ochranou. Osmo dela celou radu lazur:

    Osmo UV OCHRANNÝ OLEJ EXTRA S OCHRANOU NÁTĚRU 2,5L 420 bezbarvý + dárek v hodnotě až 250 Kč k objednávce - Barvy na dřevo.cz - Specialista na nátěry dřeva
    https://www.barvy-na-drevo.cz/osmo-uv-ochranny-olej-extra--bezbarvy/osmo-uv-ochranny-olej-extra-2-5l-bezbarvy-s-ochranou-nateru---sada-stetcu-v-hodnote-150kc-zdarma/
    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    AUTOLOKATOR: v tom pripade si vyber nejakou ochrannou lazuru, na te neni tolik videt az casem taky dostane petinu, na rozdil od nateru ktery vytvarej uzavrenou vrstvu - ty se casem loupou a musis je porad obnovovat.
    AUTOLOKATOR
    AUTOLOKATOR --- ---
    BLOWUP: Díky mockrát za reakci. Chápu tvůj pohled. Typuju tě na člověka, který má k dřevu opravdu bytostný vztah. Pro mě má ale velkou hodnotu to, že dřevo bude dobře zakonzervované a tím pádem se o něj pár let nebudu muset starat. Chápu, že by se na to dalo říct, že ho můžu rovnou natřít mazutem. Ale já myslim, že mmi rozumíš. Nicméně když už jsi téma vzhledu otevřel, tak rozhodně preferuju nátěr, který nezakryje strukturu dřeva.
    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    AUTOLOKATOR: Je te nechci brzdit v rozletu, ale osobne u svyho statku tyhle veci neosetruju vubec nicim, proste je necham aby dostaly patinu. Dulezita je konstrukcni ochrana: stavet to tak aby to nestalo ve vode, aby voda mohle vsude odtekat a aby to mohlo uschnout kdyz se to namoci. U vrat hraje roli i to, kdyz jsou aspon castecne ochraneny pred destem.

    Jinak, pokud bych musel, tak bych plot nechal bejt jak je, a vrata osetril lnenym olejem.
    AUTOLOKATOR
    AUTOLOKATOR --- ---
    Ahoj. Chystám se stavět na chalupě plot a příjezdová vrata. Plot smrk, vrata modřín. Co navrhujete jako konzervační metodu. Vím, že se doporučuje dřevo napřed penetrovat napouštědlem. Co ale dál? Nějaký olejový nátěr, lazuru ředitelnou vodou, lazuru ředitelnou syntetikou? Nátíraná plocha má cca 100 m2. Rád bych měl nějakou metodu s dobrým poměrem cena/výkon, kdy cena je cena a výkon je doba, po kterou na plot nebudu muset šáhnout. Faktor je asi i náročnost aplikace. Chalupu máme na Vysočině a i v létě se tam teploty těžko šplhají přes 20°C. Možná i riziko deště je tam větší. To znamená abych mohl další nátěr dělat vždy do 24h. Díkydíky!
    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    OK, pro nekoho kdo sbira masky jako ja je tohle samozrejme balzam na dusi, ale imho to potesi i nekoho kdo proste jenom rad dela se drevem.

    能面ができるまで。日本で40年以上磨き上げた職人の能面作り
    https://youtu.be/B7bPmVp4LRY
    WEWERKA
    WEWERKA --- ---
    BLOWUP: Zrovna nedavno jsem si koupila Firexball. Pro pripad, ze se mi vzniti prach v odsavaci a na par dalsich krizovejsich mistech. V pripade pozaru by to melo uhasit samo.
    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    Tohle vsichni vime, ale mozna stoji za to si to pripomenout

    I Tried To Burn Down My Shop || This Video Will Save Your Shop
    https://youtu.be/3Gqi2cNCKQY
    BIGJOINT
    BIGJOINT --- ---
    BLOWUP: no hoblovat nechci:) myslel sem, ze se to poradne prejede touhle brusou do "skoročista" a pak nastre olejem s voskem. Juknu se po brusce, ktera obsahuje idealne i set kartacu
    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    BIGJOINT: v podstate je to to cim se to delava. Ja mam podobnou, z amazonu resp. z Ciny - lisi se jen tim ze ma i "odsavani" ktery tak napul i funguje. Delaj se k tomu ruzne tvrdy kartace z nylonu nebo z kovu, clovek musi trochu vyzkouset jakej potrebuje. Ja to pouzivam na dreveny povrchy kterym chci dat trochu "starsi" strukturu, takze beru mekci nylon. Ale treba na ocisteni starejch tramu od bordelu nez je pustim k hobliku beru i ten tvrdej, tam ten povrch nakonec stejne bude hoblovanej.

    https://www.amazon.de/gp/product/B07YF5K2NF/ref=ppx_yo_dt_b_asin_title_o00_s00?ie=UTF8&psc=1
    BIGJOINT
    BIGJOINT --- ---
    Ahoj, pro renovaci podkrovi prosim o doporuceni vhodne brusky + kartace na vycisteni tramu. Tramy jsem jeste necistil a myslim, ze by to bylo slo s necim podobnym:
    Bruska kartáčová/satinační XTline XT105350, 1300W, válec 100x120mm | guru-naradi.cz
    https://www.guru-naradi.cz/bruska-kartacova-satinacni-xtline-xt105350-1300w-valec-100x120mm-p28952/?

    a k tomu bych na ty tramy mel mit nylonovy kartac:
    Nylonový strukturovací kartáč 120x100x19mm, XTline XT392080 | guru-naradi.cz
    https://www.guru-naradi.cz/nylonovy-strukturovaci-kartac-120x100x19mm-xtline-xt392080-p29017/#gallery

    ten kartac podle obrazku vypada spis jako ocelovy, ale na drevo musim mit nylon, ze ano?
    Myslim spravne, nebo ziju v bludu? diky!
    GECKO
    GECKO --- ---
    Hele, asi blbej dotaz. Narazil jsem na inzerát na pokosovou pilu, co by se mi občas hodila, ale má to háček. Hned na začátek.. je to starý Einhell... ano chápu, ale neaspiruju na vybavení dílny v novým za mnohonásobně víc. Jde o to, že je to pila s 300 kotoučem, tedy větším prořezem. Inzerující ale píše, že potřebuje seřídít a vyměnit řemen, který prokluzuje. Řemen chápu, ale co se na takový pile seřizuje? Nebo to mám chápat tak, že je komplet vyběhaná, ložiska v háji, všechny uložení mají vůli a tak se s tím už nechce matlat a radši to prodává? Je to samozřejmě daleko, abych se jen zajel podívat.
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    WEWERKA: ještě sem dočetl zbytek, nástroj byl úplně nový, ale Parkside, takže bůhví jaká kvalita.
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    BLOWUP: spíš už se mi tím nechtělo zabývat, dokud nebudu mít lepší stroj a nástroj. Pak to zkusím i na normálním dřevě.
    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    ANDY_WARHOL: Tak vis jak, pod "hezkej material" chapu ja osobne nejakej dvesteletej dub nebo orech, ale na svete existujou i treba palety ze smrku, ja mam dilnu plnou ruznejch odrezku, jako asi nakonec kazdej, predstava ze bych zkousel nejaky uslechtilejsi spojovaci skills na necem jako OSB je pro me proste uplne mimo :-) Osobne bych neexperimentoval s nicim, o cem uz predem vim ze je to tak hnusny ze to nakonec stejne nechci nikde videt, no. Ale ja vim, nemel bych delat porad tu samou chybu a podle sebe usuzovat na jiny.
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    BLOWUP: jen překližku ještě, ale vytrhlo to kusy první vrstvy, pak sem se na to vykašlal.
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    BLOWUP: o to přece vůbec nejde, dokud si to nevyzkousim, nehodlám kurvit hezky materiál
    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    ANDY_WARHOL: To chapu, akorat mi prijde ze na tom materialu to je plejtvani casem a energii s nejasnym vysledkem. Jako: i v pripade ze to bude fungovat, tak vysledkem bude suple udelany sice na cepy, ale z tak hnusnyho materialu ze to stejne bude hnusny (pardon, tak to proste vidim).
    Mimochodem, zkousel jsi to frezovat na normalnim kusu dreva (masivu)? Ciste pro srovnani.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam