• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    BLOWUPHobby truhlari, tesari a vubec woodworkeri vseho druhu
    8Z4S
    8Z4S --- ---
    MAJA: olej je super,ale je to prostě třeba každý rok přetírat...
    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    GECKO: To bych takhle pausalne asi nerekl, napriklad vstupni dvere byvaji podobne osetreny, ale vetsinou je snaha aby byly konstrukcne chraneny (aby na ne pokud mozno primo neprselo, aby pokud voda prijde mohla odejit a aby to mohlo vyschnout). Stejne tak existuje zahradni nabytek urcenej pro exteriery chraneny proti desti, prave z tohohle duvodu.
    GECKO
    GECKO --- ---
    BLOWUP: Tak já na to koukám tak, že s těma co vytváří vrstvu se do exteriéru nemá moc smysl zabývat....
    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    GECKO: problem tech tmavejch nateru je, ze mnohem vic trpej sluncem - alespon ty co vytvareji vrstvu.
    GECKO
    GECKO --- ---
    MAJA: Samotný olej jako UV nefunguje vůbec. Buď musí být pigmentovaný dotmava a nebo v něm musí být nějaký částice stříbra nebo něčeho podobnýho...
    MAJA
    MAJA --- ---
    WEWERKA: zkoušel jsem i víc vrstev ale prostě samotný lněný olej moc nevydrží

    IMHO pokud v tom není nějaký pigment tak to moc jako UV ochrana nefunguje.


    BLOWUP: mám pocit, že čím víc oleje v zahradním nábytku, tím líp se v tom pak zabydluje řasa, když je vlhko :-)
    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    MAJA: jak psala Wewerka, lnenej olej polymeruje. Ale mas pravdu v tom, ze pokud je vystavenej povetrnosti a hlavne slunci, tak se i ta polymerovana vrstva casem odporouci. Pokud je tenka (resp. vsaknuta) tak skutecne proste najednou to drevo presto zacne patinovat, pokud je tlustsi (treba diky opakovanymu nateru) tak se zacne loupat. Muzu nazorne predvest na mym teakovym nabytku na terase ;-)

    Pokud clovek chce aby to vypadalo nepatinovane, musi se to kazdy dva roky obnovovat. To plati ale prakticky o jakymkoli nateru, snad s vyjimkou nejaky karboly kterou uz nikdo nepouziva kvuli karcinogennosti :-)
    WEWERKA
    WEWERKA --- ---
    MAJA: Lneny olej polymerizuje, nemuze se vyplavit. Hadam, ze to spis chtelo vic tenkych vrstev a cekat mezitim na zaschnuti.
    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    SAT_ANN: tohle jsou dva priklady popisovanyho jevu, autor projektu nejsem ja ;-)

    Jak jsem psal, nejjednodussi je koupit to drevo uz patinovany.

    GECKO
    GECKO --- ---
    SAT_ANN: Spíš je natři předem do njěakýho tmavšícho odstínu, ono to pak nestárne tak děsně flekatým způsobem
    SAT_ANN
    SAT_ANN --- ---
    BLOWUP: co jsem našla info, tak by to mělo vsakovat.
    S tím modřínem ve stínu jsi mě nepotěšil, z toho jsem plánovala bránu, která je na sever a částečně stíněná barákem. Ale můžu ty prkna nechat venku zešednout, a přidělat až pak, to je pravda. Ono to nebude akce na příští rok, ale spíš na později.
    MAJA
    MAJA --- ---
    já patlal na smrkový plaňkový plot a podbití nějakou Bondex laxuru ... 3 vrstvy, mezitím lehce přebroušeno apod .... patlání s tím hrozný, cena nátěru snad vyšší než těch planěk ... a po cca 5-ti letech to začalo vypadat blbě ... příště na to kašlu, dám lepší dřevo a max vosk s olejem.

    Škoda peněz a práce za chemku ...
    GECKO
    GECKO --- ---
    BLOWUP:
    SAT_ANN: Vsakuje to... PNZ taky používám a zkušenosti spíš lepší než horší... za přijatelnou cenu. S tím stárnutím modřínu je to přesně ten problém... na jedný stavbě pak je někde kus zastíněnej nezestárlej, někde to je černý, někde spříbrný a celkově to nevypadá dobře, proto bych i modřín ošetřil. Mám modřínovej obklad na baráku a tehdy jsem nnpoužil nějakou tenkovrstvou lazuru Bori. Ztmavlo to létama docela dost, ale tak nějak rovnoměrně a vypadá to i po 15 letech pořád dobře.
    MAJA
    MAJA --- ---
    BLOWUP: samotný lněný olej se venku rychle vyplaví (nebo prostě jinak zmizí) ... za tepla to míchám s včelím voskem do pasty ... vydrží to delší dobu
    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    SAT_ANN: nejsem si jistej jestli to funguje na principu vsakovani nebo jestli to ten povrch uzavre nejakou vrstvou. V druhym pripade to nebude hezky starnout a bude se to muset pravidelne obnovovat. Vsakovaci natery jsou ty, ktery natres a po chvili pusobeni je zase hadrem setres, typicky. Taky existujou ty ktery se do toho dreva pumpujou pod tlakem v autoklavu, ale to je kategorie sama pro sebe.

    On je to s tou prirodni patinou u dreva v exterieru trochu problem - treba zrovna ten modrin ji ma krasnou, kdyz se neosetri, tak se stane tak stribrne sedivej a zustane tak dalsich tricet let. Akorat teda nesmi na nej tect voda (to zcerna) a nesmi bejt ve stinu (to zustane cervenej). Typicky u jednoho objektu potom vsechny tyhle stavy podle polohy nastanou, coz neni jenom hezky (vyjimka je kaple od Zumthora, kde uz s tim dopredu pocital).
    My jsme u nasich projektu proto presli na drevo ktery je umele zestarly - proste ho ozarej UV zarenim a diky tomu je stejnomerne patinovany, a hlavne uz to tak zustane.
    SAT_ANN
    SAT_ANN --- ---
    AUTOLOKATOR: já budu natírat podbití ke střeše touhle olejovou lazurou, má to dobrý recenze, maj i bezbarvou a stojí to půlku co osmo. https://www.drevobarvy.cz/2-5-l-PNZ-Olejova-lazura-Plus-modrin-d568_1047988219.htm
    Modřín na smrkový palubce vypadá stejně dobře jako osmo, není do skoro vůbec do žluta, s čímž má většina jiných výrobců problém. Vyzkoušela jsem ještě remmers a nějaký další, ale jen PNZ osmo není žlutý.
    Slušně vypadá i tohle, a má to i výrazný barvy: https://www.drevobarvy.cz/10-l-PNZ-Venkovni-olej-na-drevo-AUSSEN-OL-13-odstinu-d59.htm
    ELIJEN
    ELIJEN --- ---
    AUTOLOKATOR: Chces asi nejaky olej s UV ochranou. Osmo dela celou radu lazur:

    Osmo UV OCHRANNÝ OLEJ EXTRA S OCHRANOU NÁTĚRU 2,5L 420 bezbarvý + dárek v hodnotě až 250 Kč k objednávce - Barvy na dřevo.cz - Specialista na nátěry dřeva
    https://www.barvy-na-drevo.cz/osmo-uv-ochranny-olej-extra--bezbarvy/osmo-uv-ochranny-olej-extra-2-5l-bezbarvy-s-ochranou-nateru---sada-stetcu-v-hodnote-150kc-zdarma/
    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    AUTOLOKATOR: v tom pripade si vyber nejakou ochrannou lazuru, na te neni tolik videt az casem taky dostane petinu, na rozdil od nateru ktery vytvarej uzavrenou vrstvu - ty se casem loupou a musis je porad obnovovat.
    AUTOLOKATOR
    AUTOLOKATOR --- ---
    BLOWUP: Díky mockrát za reakci. Chápu tvůj pohled. Typuju tě na člověka, který má k dřevu opravdu bytostný vztah. Pro mě má ale velkou hodnotu to, že dřevo bude dobře zakonzervované a tím pádem se o něj pár let nebudu muset starat. Chápu, že by se na to dalo říct, že ho můžu rovnou natřít mazutem. Ale já myslim, že mmi rozumíš. Nicméně když už jsi téma vzhledu otevřel, tak rozhodně preferuju nátěr, který nezakryje strukturu dřeva.
    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    AUTOLOKATOR: Je te nechci brzdit v rozletu, ale osobne u svyho statku tyhle veci neosetruju vubec nicim, proste je necham aby dostaly patinu. Dulezita je konstrukcni ochrana: stavet to tak aby to nestalo ve vode, aby voda mohle vsude odtekat a aby to mohlo uschnout kdyz se to namoci. U vrat hraje roli i to, kdyz jsou aspon castecne ochraneny pred destem.

    Jinak, pokud bych musel, tak bych plot nechal bejt jak je, a vrata osetril lnenym olejem.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam