• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    BLOWUPHobby truhlari, tesari a vubec woodworkeri vseho druhu
    INOX
    INOX --- ---
    LOJZIKOVO: To nejde takhle uplne rict. Pokud je tohle lepene z 5cm fosen ktere jsou skladane spravne na leta atd. tak unostnost je vyssi nez stejny profil z masivu. Jde i o ruzne poruchy dreva, praskliny atd.
    Nicme k otazce: unostnost to bude mit podobnou, ale musi se zajist dobre svazani a hlavne zemezit prokluzu mezi tramy. Kdyz by jsi dal svorniky po 0,5 m a kazdou druhou by jsi dal buldok podlozky (snad se to tak jmenuje) tak budes velice blizko to u lepenemu.
    LOJZIKOVO
    LOJZIKOVO --- ---
    Zdravim. Uměl by někdo odpovědět na tento "problém"? Na obrázku je carport, kde je nosný trám (omlouvám se neznám tesařské názvosloví) lepený - pravděpodobně BSH nebo tak. Tento nosník je tlustý 60 cm. Moje otázka je, jestli je možný horizontálně spojit 3 trámy o tloušťce 20 cm - buď vrutama nebo třeba závitovými tyčemi, tak aby spolu měli nosnost jako uvedený lepený trám. Uměl by někdo odpovedět na tento "problém"? Díky.

    JIRIKK
    JIRIKK --- ---
    JIRIKK:
    Kdyby to někoho zajímalo, tak problém křivých dveří u skříně jsem vyřešil pomocí tohoto: https://www.hranipex.cz/cs/produkt/riex-es03-vyztuha-dveri-2250-mm-cerna-fwf003404/

    Díky všem za cenné rady. Příště už do toho pouze se spárovkou nejdu :-)


    MAJA
    MAJA --- ---
    ANDY_WARHOL: delší prkna na venkovní věci moc nehobluju a na ty moje prkýnka to stačí ... ale je dost rozdíl i v pohodlnosti práce i ve výsledku i třeba entry level felder (alias hammer) se spirálovou hlavou ....
    8Z4S
    8Z4S --- ---
    FRANTAVOKURKA: já to mám stejně,malá dílna a tohle jsem si vynesl ven(má to asi 70kg) a dlouhý prkna protahnul venku..kvalita i rychlost za mne dobrý..tak dej pak vědět,co na ni řikáš
    FRANTAVOKURKA
    FRANTAVOKURKA --- ---
    8Z4S: Na tu uz delsi dobu taky koukam. Velka se me do dílny nevejde a ktem sheppach atd mam dost neduveru. Planuju si to metabo pujcit na zkousku na vejkend v bauhausu ji pujcujou za 1200... ale uz to vymejslim rok a jeste jsem se ktomu nedokopal.
    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    ANDY_WARHOL: Mozna se budes divit, ale ja se pravidelne divam na videa v japonstine, a to ze jim nerozumim mi nijak nevadi. Vetsinou tam jdou zapnout titulky v anglictine, pro cesky pepiky to ale mozna bude problem. Kupodivu ale i ty kde ty titulky zapnout nejdou nekomu s prumernou inteligenci muzou pomoct.

    Ja za tvoje komplexy menecennosti fakt nemuzu. Postnul jsem - pro kazdyho, a aniz bych ji adresoval primo tobe - informaci, kdo si z toho neco umi vzit, ten si neco vezme, kdo ne, ten si bude ty informace halt muset hledat jinde. Tak uz to na tech internetech halt chodiva, vitej.
    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    ANDY_WARHOL:

    Hele, me ty maly masiny nezajimaj. Pamatuju se, ze tam byly celkem relevantni informace, ale absolutne nemam v umyslu se na neco co me nezajima jenom kvuli nejakymu ID z internetu divat znovu a psat mu nejaky resume. Take it or leave it, not my problem, existujou treba titulky.

    Typickej nyx, kazda pomoc musi byt po zasluze potrestana :-)
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    MAJA: potrebujes podperu. pak by to melo jit poouzit i na delsi prkna. ja mam limit tak 2 metry.
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    MAJA: budes se divit ale prave ty detaily jsou dulezite. napriklad to co zminujes s tim prendavanim odtahu, druha vec je, ze nektera muze mit pevnejsi stul atd.

    jinak ja bych se rad drzel tak do 10k+-, ta metabo stihu uz pres dvacet a tam bych si vybral neco jineho, ale tolik ted za to davat nebudu. pristi rok si postavim dilnu a budu kupovat neco na 380, takze za to ted nechci vyhazovat zbytecne moc
    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    Ja ty maly masiny moc nesleduju, ale kdysi udelal MHM test tech levnejch co maj spiralovy noze, a jsou tam celkem podstatny rozdily - pamatuju se ze v tom videu padaly vyrazy jako "podvod". Doporucuju shlednout.

    Die Wahrheit über (Spiralmesser) Hobelmaschinen
    https://www.youtube.com/watch?v=e8CTkdHNtKI
    MAJA
    MAJA --- ---
    Já už mám pár let o číslo menší (20cm šíře), od Scheppachu, a celkem funguje - má svoje omezení, tvrdší dřevo se musí ubírat po málu a plastový nástavec pro odtah vyžaduje trochu pevnější nervy při přendavání, ale třeba nože jdou koupit na Ali za cca čtvrtinu ceny, co tady, a nepoznám rozdíl.

    Záleží, co se s tím bude dělat. Na delší prkna cca >1m už se s tou mojí nedělá dobře.
    8Z4S
    8Z4S --- ---
    ANDY_WARHOL: já měl na zkoušku půjčenou Metabo HC 260 a byl jsem z toho celkem nadsenej,fungovalo to dobře.Protahoval jsem prkna šíře 25cm a dobrý.Srovnavacku sem nezkoušel.Delaji i ve verzi 220,já měl tu silnější na 380.
    MAJA
    MAJA --- ---
    ANDY_WARHOL: Nevím, jaký je rozpočet, ale snad všechny ty levné se liší převážně detaily, jako jsou barva krytu apod. :-)
    ANDY_WARHOL
    ANDY_WARHOL --- ---
    Potřebuju nutně hoblovku s potahem, ale nemám místo ani peníze ani 380v abych si pořídil větší stroj.
    Je hodně moc těch levnějších, který vypadají dost podobně, ale budou tam určitě rozdíly.
    Má někdo tip, který z těch levných strojů bude použitelný ?
    GHOSTDOGG
    GHOSTDOGG --- ---
    MAJA: To neni primarne vlhkosti, ale letama, zkrouti se to nazpatek.
    MAJA
    MAJA --- ---
    co to sundat, navhlčit na jedné straně a nechat srovnat .... a pak zafrézovat nějaké výztuhy ... ???
    JOSEF_K
    JOSEF_K --- ---
    JIRIKK: Spíš to nepůjde. Tyhle konstrukce (ony to vlastně ani konstrukce nejsou...) z nijak nezpevněných spárovek jsou prostě defaultně blbě a jsou proti všem pravidlům. Jediný, co můžeš zkusit, je přiohnout to nějakým táhlem na principu tětivy. Kup si 2mm ocelový lanko, svorky, nějaký malý napínák a z vnitřní strany udělej diagonálu třeba od horního pantu ke spodnímu rohu a zkus to tím napínákem napnout. Lanko by poličkám vadit nemělo a s trochou štěstí to půjde. Akorát to v tom vychýleném rohu musíš pořádně ukotvit (např. navrtat pár cm hlubokou díru do spárovky a dát tam kus závitový tyče), jinak se to vylomí, protože tam bude tah jak kráva...
    BLOWUP
    BLOWUP --- ---
    JIRIKK: nerad bych pusobil pesimisticky, ale tohle se koriguje obtizne a moc to nejde. U objektu ze dreva ktery by mely zustat nezkrouceny se tomu zkrouceni vetsinou snazi zabranit volba dreva: ytpicky se dvere delaj s vyplnema, kde ram je z prken se stojatejma letokruhama a vyplne ktery ten ram drzi v rovine potom muzou bejt z lezatejch letokruhu. U latovky by v idealnim pripade ty prkna nemely bejt z nejakyho pokroucenyho kmene, ten se i po vysuseni bude vzdycky pohybovat trochu nevypocitatelne. Rovnat to cely imho moc nejde, no.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam